Connect with us

Svijet

Sporni zakon povučen, ali protesti nastavljeni

Gruzijski parlament izglasao je danas odustajanje od kontroverznog novog zakona, koji je prethodno odobrio u prvom čitanju, što je izazvalo međunarodno negodovanje i masovne demonstracije u toj kavkaskoj zemlji.

Desetine hiljada izašli su na ulice ove sedmice nakon što su zastupnici uveli zakon o “stranim agentima”. U petak je prijedlog zakona odbijen u drugom čitanju nakon što je samo jedan zastupnik, od 36 koji su glasali, podržao zakon koji su kritičari uporedili sa zakonima u Rusiji.

Stotine antivaldinih demonstranata okupilo se ispred parlamenta tokom glasanja. Demonstranti su se sukobili s policijom u utorak i srijedu, a snage reda su koristile vodene topove i suzavac. Jedan snimak u kojem žena maše zastavom EU, uprkos mlazu iz vodenog topa je postao viralan.

Vladajuća stranka Gruzijski san povukla se pod pritiskom, najavivši u četvrtak da će odustati od zakona. Ali opozicione stranke su u zajedničkom saopštenju kazale da će se demonstracije nastaviti, ukazujući na nedostatak garancija “da je Gruzija čvrsto na prozapadnom kursu”.

Gruzijske vlasti suočene su sa sve većim međunarodnim kritikama zbog percipiranog odstupanja od demokratije, što ozbiljno narušava veze Tbilisija s Briselom.

S druge strane, Kremlj je danas optužio Sjedinjene Američke Države za raspirivanje antiruskog raspoloženja među demonstrantima u Gruziji.

“Vidimo odakle se predsjednica Gruzije obraća svom narodu. Ona se ne obraća iz Gruzije, ona se obraća iz Amerike”, rekao je novinarima potparol Kremlja, Dmitrij Peskov, optuživši “nečiju vidljivu ruku” za potpirivanje “anti-ruskog” sentimenta.

Vladajuća stranka insistira na tome da ostaje predana naporima Gruzije za članstvo u EU i NATO-u, što je upisano u ustav i koje podržava, prema anketama, 80 odsto stanovništva.

Gruzija je podnijela zahtjev za članstvo u EU zajedno s Ukrajinom i Moldavijom nekoliko dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu u febraura 2022.

Analitičari su primijetili sličnosti između situacije u Gruziji i Ukrajini, objema bivšim sovjetskim republikama koje su se našle uhvaćene između Istoka i Zapada.

“Think tank ECFR” napravio je poređenje između situacije u Gruziji i ruske specijalne vojne akcije na Ukrajinu 2014. i 2022. godine. Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da Rusija nije napala Gruziju 2008. godine, NATO bi se proširio na Gruziju.

Sukob iz 2008. godine bio je fokusiran na Južnu Osetiju i Abhaziju, dvije otcijepljene pokrajine u Gruziji. Službeno su dio Gruzije, ali imaju zasebne vlade koje većina zemalja ne priznaje. I Abhaziju i Južnu Osetiju podržava Rusija, prenosi “Klix”.

Svijet

MAĐARSKA NEĆE UHAPSITI PUTINA ako uđe u državu

Mađarska neće uhapsiti ruskog predsjednika Vladimira Putina ako bi ušao u zemlju, izjavio je danas Gergelj Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana, dodajući da to ne bi imalo pravnog osnova.
Na pitanje da li bi Putin bio uhapšen ako dođe u Mađarsku, Guljaš je rekao na brifingu da Rimski statut nije bio ugrađen u mađarski pravni sistem, prenosi Rojters.

“Moramo se pozvati na mađarski zakon, na osnovu kojeg ne možemo da uhapsimo ruskog predsjednika, kao što statut Međunarodnog krivičnog suda nije proglašen u Mađarskoj”, rekao je Guljaš.

On je dodao da mađarska vlada “nije formirala stav” povodom naloga za hapšenje Putina.

“Ove odluke nisu baš najsrećnije stvari, budući da vode ka daljoj eskalaciji sukoba, a ne ka miru… Ovo je moje lično, subjektivno mišljenje”, naveo je Guljaš.

Nastavi čitati

Svijet

OKRUŽNO TUŽILAŠTVO MENHETNA “Tramp lažno najavio svoje hapšenje”

Okružno tužilaštvo Menhetna u Njujorku saopštilo je danas da je bivši američki predsjednik Donald Tramp lažno najavio da se očekuje njegovo hapšenje i navela da republikanci u Kongresu ometaju rad kancelarije tužioca u krivičnoj istrazi protiv bivšeg predsjednika.

Kancelarija okružnog tužioca Alvina Braga napisala je u pismu trojici republikanaca u Predstavničkom domu da je njihovo pismo stiglo u kancelariju nakon što je Tramp najavio svoje hapšenje, na osnovu informacija koje su navodno procurile, i nakon što su njegovi advokati pozvali republikance da intervenišu.

Bragova kancelarija je navela da su tri kongresmena tražila informacije koje nisu javne o toku krivične istrage koja je povjerljiva na osnovu zakona države Njujork.

Riječ je o tri predstavnika iz redova republikanaca: predsjedniku odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Džimu Džordanu, predsjedniku nadzornog odbora tog doma Džejmsu Komeru i predsjedniku odbora za administraciju Brajanu Stilu.

Velika porota, koju je sazvao Brag u januaru, počela je saslušanje dokaza o Trampovoj ulozi u tajnoj isplati novca porno zvijezdi Stormi Danijels nekoliko dana prije održavanja predsjedničkih izbora 2016. godine.

Danijelsova je rekla da je dobila novac u zamjenu za ćutanje o seksualnom odnosu koji je imala sa Trampom 2006. godine.

Tramp negira te tvrdnje i rekao je da je istraga protiv njega politički motivisana, prenio je Rojters.

Nastavi čitati

Svijet

POSJETA KRALJA ČARLSA POD ZNAKOM PITANJA zbog protesta u Parizu

Tenzije na ulicama Pariza zbog penzione reforme predsjednika Francuske Emanuela Makrona mogle bi da utiču na prvu državnu posjetu kralja Čarlsa Trećeg otkako je postao monarh, piše BiBiSi.

Demonstranti, uključujući i opozicione političare, optužili su Makrona da je potpuno van dodira sa životima običnih ljudi.

Francuski političar i lider ljevičarskog pokreta “Nepokorena Francuska” upozorio je danas kralja Čarlsu uoči posjete Parizu u nedjelju da “nije pravo vrijeme” za državnu posjetu.

“Gospodine kralju, slušajte, nemamo ništa protiv vas ovdje, ali vi ste kralj Engleza, to je vaša stvar, ali treba da se klonite Versaja”, rekao je on.

Poslanica Zelenih u francuskom parlamentu Sandrin Ruso izjavila je da bi poseta Treći trebalo da bude otkazana.

“Nešto se dešava u ovoj zemlji. Da li je zaista prioritet primiti Čarlsa Trećeg u Versaju? Ne”, dodala je ona, napominjući da je to “nevjerovatno poricanje demokratije”.

Ljevičar Olivije Bezanseno rekao je ranije ovog mjeseca da će kralj Čarls biti dočekan “starim dobrim generalnim štrajkom”, dok neki sindikalni lideri na jugozapadu planiraju da pokvare planove za vožnju tramvajem do centra grada.

“Potrudićemo se da nema tramvaja”, rekao je Matje Obri iz tvrdolinijaškog sindikata CGT.

Ideja trodnevne posjete kralja Čarlsa Trećeg i kraljice supruge Kamile je da se proslavi francusko-britansko prijateljstvo, a pored večere u Versaju i vožnju Jelisejskim poljima, predviđena je i posjeta Bordou.

Dauning strit je danas saopštio da zasad nema naznaka o promjeni plana i da će putovanje u Bordo posebno biti pod lupom.

Pariz je opterećen brojnim noćnim nemirima i protestima dok je 5.000 policajaca izašlo danas na ulice da se pripreme za prvi dan marševa širom grada koje je odobrila država.

Otpad je razbacan po ulicama dok je jedan broj radnika izašao na proteste nakon Makronove odluke da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju prošlog četvrtka.

Mjera je iznuđena dekretom i nije bila predmet glasanja u parlamentu.

Kako su prenijeli francuski mediji, demonstranti su jutros blokirali terminal na “Šarl de Golu” najvećem aerodromu u Francuskoj. Aerodrom će biti blokiran do sutra ujutru kada će se odlučiti da li se štrajk nastavlja.

Očekuje se da će se na današnjim protestima okupiti oko milion ljudi.

Nastavi čitati

Aktuleno