Connect with us

Banjaluka

Spremni smo za povećanje plata vaspitačima

Reklamni prostor


Gradska uprava Banjaluka spremna je da izađe u susret zahtjevu Sindikalne organizacije banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje da se vaspitačima u ovoj ustanovi povećaju plate.

Kazao je ovo gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i dodao da u gradskoj kasi ima novca da se plate vaspitačima povećaju za 50 KM.

– Nakon toga, narednih mjeseci bi se plate dodatno povećavale. Juče sam sa predstavnicima Sindikalne organizacije i rekli su mi da su zadovoljni, jer mi na računu imamo 40 miliona KM. Direktorica Centra može da isplati plate, a to što Skupština grada nije usvojila rebalans budžeta, to njih pitajte – rekao je Stanivuković.

Ponovio je da na računu ima dovoljno novca.

– Ja sam kao gradonačelnik povećao plate zaposlenima u Gradskoj upravi i ne znam zašto to ne uradi i direktorica i druge ustanove. To je njihova odgovornost. Spremni smo da se povećaju plate. Ima sredstava da se povećaju plate za 50 KM, a onda narednih mjeseci bi bilo dodatno povećane – naglasio je Stanivuković.

Gradonačelnik je dodao da je on za održavanje vanredne sjednice u naredna 3-4 dana.

– Neka uvećaju rebalans budžeta da bi povećali plate. Ako to neće, neka direktori ustanova povećaju, a uvjeren sam da će Skupština kroz rebalans da usvoji. Imaju pravni osnov, ukoliko imaju volju, ali treba hrabrosti. Ja sam to učinio u Gradskoj upravi, a hoće da me tuže jer sam rekao da je inflacija i da plate trebaju biti veće – kazao je Stanivuković.

Dodao je da će se pridružiti štrajku i biti podrška.

– Znaju da je to dio politike i nedostatka želje Skupštine da usvoji rebalans, novca ima i mogu to da urade. Moram reći da su u 90 odsto ustanova zaposlilo dodatni broj ljudi. Otvorila su se dva vrtića i isto su prekoračeni iznosi za plate, tako da u ovom trenutku dajemo već 200.000 do 300.000 KM u odnosu na planirano. Dodajte slobodno još 100.000 KM i da ljudima podignemo plate – rekao je Stanivuković.

Iz Saveza sindikata Republike Srpske saopštili su da će Sindikalna organizacija Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u ovoj sedmici donijeti odluku o štrajku upozorenja u vezi sa zahtjevom za povećanje plata i o svemu će, u skladu sa zakonom, obavijestiti korisnike i javnost.

U saopštenju se navodi da su članovi Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje na sinoćnjem sastanku razmatrali zahtjeve koji su dostavljeni direktorici ovog Centra Jeleni Kurtinović i gradonačelniku Banjaluke, kao osnivaču, u čijoj je nadležnosti ovo pitanje.

Iz Sindikalne organizacije podsjećaju da zaposleni u predškolskim ustanovama grada Banjaluka traže povećanje plata i potpisivanje novog Posebnog kolektivnog ugovora, kako bi se stekli uslovi za legalnu i zakonitu isplatu plata zaposlenima u ovoj ustanovi, koji imaju najniža primanja u odnosu na sve druge koji se finansiraju iz budžeta.

Predstavnici Sindikalna organizacija banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i grada Banjaluka dogovorili su krajem jula da radnicima bude isplaćen drugi dio regresa od 350 KM, da se potpišu izmjene i dopune Kolektivnog ugovora, kako bi svim radnicima avgustovska plata bila uvećana za 50 KM.

Banjaluka

Table banjalučkih legendi na putu ka Banj brdu

Reklamni prostor


Sedam tabli sa fotografijama i biografijama sportskih legendi Banjaluke Milorada Karalića, Slađane Golić, Antona Josipovića, Abasa Arslanagića, Nebojše Popovića, Zlatana Arnautovića i Zdravka Rađenovića postavljeno je pored staze koja vodi ka Banj brdu.

Ovu akciju je organizovalo udruženje “Banjalučani za svoj grad” kako je navedeno, sa namjerom da fantastični poduhvati proslavljenih sportskih asova nikada ne padnu u zaborav.

Nastavi čitati

Banjaluka

Stanivuković: Ako bude potrebno, ustupićemo Dragičeviću lokaciju štanda PDP

Reklamni prostor


Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković danas je, odgovarajući novinarima, rekao da je Davoru Dragičeviću i grupi Pravda za Davida, koliko je on upoznat, dozvoljeno postavljanje info pulta na Trgu Krajine u petak 30.septembra.

– Ukoliko Dragičeviću, odnosno grupi Pravda za Davida, ne bude odgovarala pozicija koju dobiju, ponudićemo im poziciju na kojoj se nalazi štand PDP-a koji služi u izborne svrhe. Zaista, ni to neće biti nikakav problem i time želimo da pokažemo da je trg slobodan za sve građane Srpske – rekao je Stanivuković.

Podsjećamo, <a href=”https://blink.ba/davor-dragicevic-umjesto-presude-ubicama-mog-sina-danas-se-sudi-meni-zbog-borbe-za-istinu/”>Dragičević je danas pred Osnovnim sudom u Banjaluci rekao da, za sada, nije dobio dozvolu za postavljenje info pulta grupe “Pravda za Davida” na Trgu Krajine</a>, ali i ako ne dobije dozvolu od Grada Banjaluka da će on postaviti pult.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRADONAČELNIK OBARA SVE REKORDE Završen još jedan vrtić u Banjaluci, kao i nekoliko igrališta (VIDEO)

Reklamni prostor


Na radost mališana i njihovih roditelja, vrtić u Vrbanji uskoro će otvoriti vrata za smještaj 50 mališana.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je obišao ovaj vrtić, kazao je da su svi radovi na novom vrtiću završeni, te da će ovaj objekat uskoro biti stavljen u funkciju.

-Kada je riječ o predškolskom obrazovanju, napravili smo najveći iskorak da djeca ne čekaju mjesto u vrtiću, što znači da naši mališani imaju na raspolaganju dodatne kapacitete u javnim vrtićima, a oni koji nemaju mjesta u javnom vrtiću mogu da upišu privatni i u tom slučaju Grad subvencioniše troškove boravka djece – kazao je on.

Nova politika podrške privatnim vrtićima, kako je kazao – naišla je na veliku podršku roditelja.

– Paralelno s tim otvaramo nove vrtiće, i to nedavno smo otvorili prvi vrtić u Kuljanima, a uskoro i ovaj u naselju Vrbanja. Radovi su ovdje završeni i uspješno su savladani svi izazovi koji su bili u vezi sa gradnjom kanalizacije zbog pristupnih parcela – pojasnio je gradonačelnik.

Dodao je da Grad nastavlja dalje sa ulaganjima, te da se završava dječije igralište za vrtić na Petrićevcu i da se sagledavaju mogućnosti obnove vrtića u gradu u koje se decenijama nije ulagalo.

Vrijednost objekta u Vrbanji je oko 800.000 KM. Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske je učestvovao u sufinansiranju radova u iznosu od 47.500 KM.

Savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić-Banjac kazala je da se mnogo toga polaže na ravnomjeran razvoj svih naselja.

-Decetralizacija u svakom pogledu je naša politika i tako ćemo i dalje da nastavimo kako bi i se i mjesta udaljenija od grada razvijala isto kao i ona u gradu – poručila je Savić – Banjac.

Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović je kazala da je vrtić završen, da su prezadovljni što se otvara 31 objekat u sastavu Centra.

-Vrtić ćemo nazvati „Zvončica“ i u njemu će biti formirana jedna jaslička i vrtićka grupa. Sjajno je opremljen na radost i veselje naših najmlađih iz Vrbanje – zaključila je ona.

S obzirom na to da je objekat sagrađen u neposrednoj blizni škole u Vrbanji, što graniči sa Debeljacima, korist će imati roditelji iz oba naselja.

Nastavi čitati

Aktuleno