Connect with us

Politika

Srbi u Hagu nisu imali PRAVEDNA SUĐENJA, ni šansu za LIJEČENJE

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je Srni da je i u slučaju bivšeg šefa Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina Radoslava Brđanina, koji je preminuo jutros u UKC Srpske u Banjaluci, potvrđeno to da Srbi, haški osuđenici, nisu imali pravedna suđenja i da im je uskraćena šansa za pravovremeno liječenje.

Kojić je napomenuo da je Brđanin primljen u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci u teškom i zapuštenom stanju.

– Iako je osuđen na drakonsku kaznu zatvora, treba podsjetiti da Brđanin nije osuđen zato što je naredio, a kamoli počinio bilo koje krivično djelo, pa čak ni po komandnoj odgovornosti ili kao član udruženog zločinačkog poduhvata – rekao je Kojić.

On je podsjetio da se, prema haškim presudama, kao “najznačajniji doprinos u sprovođenju famoznog strateškog plana, navodi učestvovanje Brđanina u propagandnoj kampanji, odnosno davanju javnih izjava, koje su navodno stvarale strah i mržnju među narodima BiH”.

Kojić je naveo da se, prema presudi, odgovornost Brđanina zasniva i na tome da je “potpuno zakonitim odlukama o razoružavanju pojedinih gradova, naselja i sela navodno doprinio činjenju zločina u tim mjestima”.

Porodici Radoslava Brđanina, koja se više od dvije decenije na dostojanstven način nosila sa nepravdom, izražavam najiskrenije saučešće – rekao je Kojić.

Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina Radoslav Brđanin preminuo je jutros u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, gdje je po dolasku u Srpsku bio primljen u teškom zdravstvenom stanju.

Brđanin, koga je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora, pušten je na slobodu zbog teškog zdravstvenog stanja nakon 23 godine odsluženja kazne.

U Banjaluku je stigao u subotu, 3. septembra, gdje ga je na Aerodromu dočekalo vozilo Hitne pomoći.

Politika

Varhelji: Kandidatski status za BiH moguć već 15. decembra

Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU – Zapadni Balkan, već 15. decembra Evropski savjet mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, potvrdio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

– Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU – Zapadni Balkan, već 15. decembra Evropski savjet mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji – potvrdio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji u razgovoru za RTRS.

– Imao sam priliku da se sastanem sa novom predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i zaista sam ohraben porukama koje sam čuo od nje, odnosno spremnošću za ubrzan put ka EU – istakao je on.

Varhelji je dodao da on i predsjednik Srpske Milorad Dodik dijele zajednički interes za što brži napredak na evropskom putu i osiguranje mira, stabilnosti i razvoja.

RTRS

Nastavi čitati

Politika

„PODRŠKA DODIKA KANDIDATSKOM STATUSU JE UMIRUJUĆA“ Varhelji poručio da je političko lidersvo ključ

Podrška predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika radu na kandidatskom statusu BiH je umirujuća, saopštio je danas komesar EU za proširenje Oliver Varhelji.

On je u objavi na „Tviteru“ nakon sastanka sa Dodikom napisao da je potrebno ubrzati reforme da bi se dobila pozitivna odluka Evropske komisije.

– Političko liderstvo je ključ – napisao je Varhelji.

(Srna)

Nastavi čitati

Politika

Višković: Povećanje penzija imperativ u radu buduće vlade

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da jedan od imperativa i u radu buduće vlade ostaje obezbjeđenje redovnosti isplata, ali i konstantno povećanje penzija.

Višković, koji je u okviru konsultacija sa socijalnim partnerima u Banjaluci razgovarao sa delegacijom Udruženja penzionera, naglasio je da će buduća vlada biti fokusirana na obezbjeđenje fiskalne i političke stabilnosti Srpske, te najavio da će se sa posebnom pažnjom odnositi prema daljem unapređenju položaja socijalno osjetljivih kategorija.

Predstavnici Udruženja penzionera Srpske, koje je predvodio predsjednik te organizacije Ratko Trifunović, pozdravili su najavljeno povećanje penzija u narednoj godini, te zahvalili Viškoviću što je tokom protekle četiri godine doprinio znatnom poboljšanju položaja najstarije populacije.

Oni su izrazili očekivanje da će poboljšanje položaja penzionera biti jedan od ključnih ciljeva buduće vlade, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Radovan Višković danas se u Banjaluci sastao I sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Srpske u okviru konsultacija o formiranju nove vlade.

Višković će u 14 časova razgovarati sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske.

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske u petak, 25. novembra, počeo je razgovore sa predstavnicima političkih partija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dodijelio je 23. novembra Viškoviću mandat za sastav nove vlade, te odluku o tome uputio Narodnoj skupštini Srpske.

Višković je ranije rekao da očekuje da već početkom decembra Srpska dobije novu vladu.

Srna

Nastavi čitati

Aktuleno