Connect with us

Region

Srbi u Hrvatskoj blizu STATISTIČKE GREŠKE

Reklamni prostor


Rezultati popisa stanovništva u Hrvatskoj pokazuju da je san Franje Tuđmana o smanjenju broja Srba ispod tri odsto gotovo ispunjen, odnosno da srpsko stanovništvo u toj zemlji spada u domen statističke greške.

Naime, prema zvaničnim rezultatima popisa stanovništva iz 2021. godine, koje je juče objavio hrvatski Zavod za statistiku, kao Srbi izjasnilo se 3,2 odsto stanovnika Hrvatske, odnosno njih 123.892. U poređenju s popisom iz 2011. godine, kada ih je bilo 186.633, broj Srba u Hrvatskoj pao je za 33,6 odsto! Drugim riječima, udio Srba u ukupnoj populaciji Hrvatske prije 11 godina iznosio je 4,36 odsto.

Prema riječima Save Štrpca, predsjednika Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, drastično smanjenje udjela Srba u ukupnoj populaciji Hrvatske bilo bi još veće da iz te zemlje, prvenstveno zbog ekonomskih i socijalnih razloga, u proteklom periodu nije iselilo više od 400.000 Hrvata.

Poređenja radi, na popisu stanovništva iz 1991. Srba u Hrvatskoj bilo je 581.663, ili 12,2 odsto. Takođe, na tom popisu bilo je registrovano i 106.000 Jugoslovena, odnosno 2,2 odsto ukupne populacije, a među njima je negdje oko 80 odsto bilo Srba. Dvadeset godina kasnije, na popisu iz 2011. Srba u Hrvatskoj bilo je oko 186.000, a Jugoslovena negdje oko 300. Prema juče objavljenim rezultatima popisa od prošle godine, Srba u Hrvatskoj ima nešto manje od 124.000 – navodi Štrbac.

On ističe da ovi podaci jasno ukazuju na to da se broj Srba u Hrvatskoj stalno smanjuje, te da je blizu ostvarenja zamišljeni “ideal” Franje Tuđmana.

– Tuđman je i prije i za vrijeme rata govorio da će se Hrvatska riješiti “remetilačkog faktora” kad broj Srba u toj zemlji bude ispod tri odsto. Ako uzmemo u obzir da je u posljednjih 10 godina iz Hrvatske iselilo oko 400.000 Hrvata, to praktično znači da je broj Srba čak i ispod Tuđmanovog “ideala”, samo da Hrvati u ovo vrijeme takođe nisu iseljavali u zemlje EU.

Prema juče objavljenim podacima popisa stanovništva u Hrvatskoj, ta zemlja ima 3.871.833 stanovnika, što je za 413.056 manje u odnosu na popis od prije 10 godina.

Kao Srbi izjasnilo se 3,2 odsto stanovnika, a srpski jezik kao maternji upisalo je njih 1,16 odsto.

Rezultati popisa iz 2021. pokazuju da udio Hrvata u nacionalnoj strukturi stanovništva iznosi 91,63 odsto, Srba 3,2, a Bošnjaka 0,62 odsto.

Prema vjerskoj pripadnosti, katolika je 78,97 odsto, pravoslavaca 3,32, muslimana 1,32 odsto.

Na prošlom popisu stanovništva iz 2011. godine katolika je bilo 86 odsto, pravoslavaca nešto manje od 4,5, a muslimana oko 1,5 odsto.

NASTAVAK NEGATIVNOG TRENDA
Budući da je preostalo srpsko stanovništvo u Hrvatskoj uglavnom starije životne dobi, predsjednik “Veritasa” Savo Štrbac za Srpskainfo upozorava da će se nastaviti trend smanjenja broja Srba u toj zemlji.

– Među onima koji su se vratili u Hrvatsku uglavnom se nalaze stariji ljudi. Mladih i reproduktivno sposobnih Srba tamo skoro da nema, tako da se do narednog popisa može očekivati da će broj Srba u Hrvatskoj još drastičnije opasti – ukazuje Štrbac.

Region

Vučić: Nećemo priznati referendume u Ukrajini

Reklamni prostor


Srbija ne može i neće priznati očekivanu odluku ruskog parlamenta o prijemu teritorija Ukrajine na kojima su održani referendumi o pripajanju Rusiji, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Mi štitimo vlastiti teritorijalni integritet i u našem je najboljem interesu da štitimo teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemalja. To je jedino što se sigurno ne može mijenjati, te su stvari za nas od presudnog značaja”, rekao je Vučić novinarima poslije ceremonije otvorenja jedne danske tvornice u Inđiji.

On je ponovio da Srbija neće priznati referendume, provedene na Ukrajinskim teritorijima pod kontrolom ruskih civilno-vojnih vlasti.

On je naglasio kako ga “baš zanima” kako će (Brisel) pokrenuti proceduru za prijem Kosova u Savjet Evrope nakon odluke o pripajanju četiri ukrajinske oblasti Rusiji poslije provedenog referenduma.

Ponovio je da su međunarodni pritisci na Srbiju u pogledu Rusije i uvođenja sankcija Moskvi “brojni”, te da očekuje da će se oni tek umnožavati.

“Sve je manje strpljenja, nervoza je sve veća i sve grupe za pritisak, kao i dio medija i političkih stranaka, biće angažovani. I za jednu i za drugu stranu”, rekao je Vučić, naglasivši da je njegov posao briga o Srbiji i njezin interesima.

   
Nastavi čitati

Region

NEVJEROVATNA NESREĆA Čovjeka ujela osa u vožnji, doživio anafilaktički šok, pa se zakucao u betonski stub

Reklamni prostor


Ovakva nesreća dešava se jednom u milion, muškarca je ujela osa dok je bio za volanom i na licu mjesta je doživeo anafilaktički šok i sletio sa puta, “opelom” se zakucao u betonski stub.

Na lokalnom putu u selu Prislonica kod Čačka došlo je do saobraćajne nesreće, kada je vozač putničkog automobila “opel” izgubio kontrolu nad vozilom, sleteo sa puta i udario u betonski stub za rasvjetu. Kako se nesreća dogodila u naseljenom mjestu, mještani su odmah pritrčali da pomognu vozaču.

– Vozač je samo odjednom skrenuo i udario u banderu, pomislili smo da je izgubio kontrolu jer je možda popio malo više ili je proklizao. Međutim, ono što se desilo ostavilo nas je bez teksta. Vozaču je u kola uletjela osa i ujela ga, a čovjek je alergičan i na licu mjesta doživeo je anafilaktički šok, zato je i sletio sa puta – kaže za RINU jedan od očevidaca.

Nastavi čitati

Region

Vučić očekuje da Rusija pripoji ukrajinske oblasti, Srbija neće priznati odluku

Reklamni prostor


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne može i neće priznati očekivanu odluku Državne dume Rusije o prijemu teritorija Ukrajine na kojima su održani regerendumi, u sastav Rusije.

“Mi štititmo sopstveni teritorijalni integritet i u našem je najboljem interesu da štitimo teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemalja i to je jedino što sigurno ne može da se menja, to su stvari koje su za nas od presudnog značaja”, istakao je Vučić, prenio je Tanjug.

Dodao je da Srbija u tom slučaju više ne bi imala nikakvu poziciju ne samo kada je riječ o Kosovu već i oko poštovanja koje danas zaslužuje u međunarodnoj zajednici.

Nastavi čitati

Aktuleno