Connect with us

Politika

Srebrenka Golić najavila tužbu protiv Nebojše Vukanovića

Bivši ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić rekla je da je, zbog neistina koje je narodni poslanik Nebojša Vukanović iznio o njoj u Narodnoj skupštini, primorana da pokrene privatnu tužbu.

Golićeva kaže da će se tako, bar sudskim putem, odbraniti od javno iznesenih laži i kleveta.

Golićeva je izjavila da bi Nebojša Vukanović trebao da zna da ministar nema nadležnost da imenuje rukovodstvo, niti da rukovodi bilo kojim parkom, pa ni Nacionalnim parkom Sutjeska, jer za to postoji direktor i Upravni odbor koje imenuje Vlada Republike Srpske i koji odgovaraju za svoje postupke.

Pritom, dodala je Golićeva, Titova vila i Hotel “Sutjeska” na Tjentištu, koje Vukanović spominje, su devastirani i srušeni tokom rata u BiH, a šta se sa ostacima tih građevina dešavalo znaju sve poslijeratne uprave Nacionalnog parka.

“Takođe, Nebojša Vukanović bi morao da zna da trase auto-puta ne određuje ministar, ni bilo koji pojedinac, a pogotovo ne ministar za prostrono uređenje, građevinarstvo i ekologiju jer za to nije nadležan, već timovi stručnjaka koji na tome rade godinama”, pojasnila je Golićeva Vukanoviću.

Ona je naglasila da su Ministarstvo i Vlada Republike Srpske nadležni za izrade prostornih planova i na kraju izdavanje dozvola.

“Sve što se dešava između, a to je izrada trase, eksproprijacija, priprema dokumentacije neophodne za izadavanje dozovola – radi neko drugi, u ovom slučaju JP ‘Autoputevi Republike Srpske’, Ministarstvo saobraćaja, projektanti i druge instiitucije za koje nije nadležno Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju”, navela je Golićeva reagujući na Vukanovićeve optužbe koje je iznio protiv nje u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ona je rekla da je Prostorni plan usvojen još 2008. godine i to u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim je utvrđena trasa budućeg auto-puta koja ni do danas nije mijenjana, dok Plan parcelacije rade kompanije koje izabere JP “Autoputevi”.

“Građevinsku dozvolu nadležno ministarstvo će izdati kad se ispune zakonom propisani uslovi. Tako da je notorna neistina da sam imala bilo kakve veze sa eventualnim rušenjem srpskih kuća ili pomjeranjima trase budućeg auto-puta kako se nekom prohtije. Pozivam Nebojšu Vukanovića da javno objavi kuporodajne ugovore mojih srodnika koji su, kako tvrdi, kupovali parcele kako bi ja navodno zaradila milionske iznose. Budući da je to izmišljotina jasno je da takve ugovore ne može objaviti”, istakla je Golićeva.

Ona je rekla da auto-put nije dječija igračka, pa da se sa njim igraju osobe koje zarad lične promocije iznose klevete i lažu.

Kakav je Nebojša Vukanović, dodala je ona, pokazao je gradonačelnik Banjaluke koji ga je u dječijoj igri uhvatio kako širi laži i dezinformacije objavljujući neistine bez bilo kakve provjere što najbolje dokazuje o kakvom se političaru radi.

“Više od 80 presuda koje je Vukanović, kako je sam priznao, izgubio na sudu zbog uvreda iznoseći neistine jasno pokazuju da je riječ o osobi kojom bi se morala pozabaviti ustanova nadležena za takve slučajeve. U Republici Srskoj sigurno ima stručnjaka koji tretiraju ove vrste bolesti i uspješno ih liječe. Javno iznošenje laži i olako blaćenje, ne samo mene, već i drugih dokaz je da se ova mora oblast mora urediti, jer istina mora biti prioritet svih političara i funkcionera”, poručila je Golićeva.

Golićeva je rekla da zbog neistina koje je Vukanović iznio u Narodnoj skupštini Republike Srpske primorana je da pokrene privatnu tužbu i da se, bar sudskim putem, odbrani od javno iznesenih laži narodnog poslanika Nebojše Vukanovića.

“Na sjednici Narodne skupštine ponovo je pokazao elementarno neznanje, pritom javno klevećući i lažući, svjesno nastojeći da nanese štetu meni i mojoj porodici. Trovanje, javnog prostora i blaćanje mora prestati, a Nebojšu Vukanovića javno pozivam da se, u sudskom procesu, ne poziva na imunitet.

Tih nekoliko hiljada maraka koje ću dobiti na sudu kao zakonsku satisfakciju svakako ću uplatiti u humanitarne svrhe ili za liječenje pacijenata u klinikama koje se bave ovom, za javnost, opakom bolešću”, naglasila je Golićeva.

(SRNA)

Politika

POBUNIO SE BORENOVIĆ “Povukla se jasna razlika ko je za slobodu i budućnost, ko za tamničenje i prošlost”

Režim se drznuo da usvoji nacrt zakona kojim se uvodi verbalni delikt, odnosno kojim se kriminalizuju uvreda i kleveta u Republici Srpskoj, izjavio je predsjednik PDP Branislav Borenović.

Ovo je, kako kaže, “učinjeno i pored svih argumenata koje su prezentovali novinarska zajednica, nevladine organizacije, poslanici opozicije i slobodnomisleći građani, pa čak i mnogobrojne relevantne međunarodne organizacije koje inače znaju samo da deklarativno oštro osuđuju”.

Borenović je dodao da bilo tužno slušati opravdanja za ovaj rigidni i retrogradni zakon od strane režimskih poslanika, te iako je bilo očigledno da mnogi od njih sa mukom to pravdaju, na kraju ipak govore djela.

– I prilikom diskusija u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i ovog glasanja za nacrt zakona koji bi u konačnici uticao i na slobodne novinare i sve građane, povukla se jasna razlika između nas i njih. Povukla se jasna razlika ko je za slobodu i budućnost, ko za tamničenje i prošlost. Poslanici opozicije su bili protiv, poslanici vlasti za ovaj sramni zakon. Nismo i nikada nećemo biti isti – rekao je Borenović.

On je istakao da iskazuje poštovanje prema svima koji su prethodnih dana i mjeseci glasno ustali protiv kriminalizacije uvrede i klevete i koji su trpili pritiske, prijetnje i uvrede zbog svog stava.

– I džaba nemušta opravdanja o javnoj raspravi, o mogućnosti umanjenja kazni za uvredu i klevetu, džaba sve što obećavaju, jedina poruka koju mogu poslati povodom usvajanja ovog očajnog nacrta jeste: povucite ga – dodao je Borenović.

Agencije

Nastavi čitati

Politika

USTAVNI SUD BiH odbacio apelaciju Džaferovića i Komšića

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na planeranoj sjednici utvrdio je da su amandmani na Ustav FBiH i izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, članovima Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.
Ustavni sud BiH donio je ovu odluku odlučujući o zahtjevu Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je 2. oktobra prošle godine proglasio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje.

Odluka će biti objavljena nakon što sudije koje su najavile izdvojena mišljenja dostave svoja mišljenja, a najkasnije u roku od 15 dana, u skladu sa članom 43. Pravila Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Suda Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine utvrdio da osporeni zakon nije u skladu s relevantnim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima zbog toga što ne sadrži odredbe o pravu na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život za stručno osoblje u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

Istovremeno Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 21. izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, člana 140. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i člana 17. izmjena i dopuna Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, utvrdio da su osporeni članovi citiranih zakona u dijelu u kojem se propisuje Svetosavska nagrada u skladu s principom konstitutivnosti naroda iz Preambule Ustava Bosne i Hercegovine, kao i s pravom na zabranu diskriminacije.

Nastavi čitati

Politika

OGLASILA SE AMBASADA SAD o prekidu saradnje Vlade RS sa njihovim diplomatama “DODIK ODABRAO OPASAN PUT”

Iza Ambasade SAD u BiH reagovali su na današnju najavu predsjednika RS Milorada Dodika da će Vlada Republike Srpske prekinuti kontakt sa službenim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.
Kako su rekli iz Ambasade SAD u BiH, ovo je još jedan korak na opasnom putu koji je Dodik odabrao putu izolacije i autoritarne vladavine.

– To je put koji ne ide u korist stanovnika Republike Srpske, Dodik tvrdi da ih štiti. Sjedinjene Države imaju dugogodišnje saradnje s institucijama Republike Srpske i nastavićemo pružati pomoć građanima Republike Srpske kao što smo to činili svih ovih godina – navode iz Ambasade.


Dodali su da neće pomoći režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda.

– Ili koji koristi dobronamjernu stranu pomoć za potporu neustavnih ili antidejtonskih aktivnosti. Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih vođa šteti Republici Srpskoj. Dodikovi očajnički potezi stavljaju pod hipoteku budućnost vlastitih stanovnika kako bi poduprli svoj režim i korumpirane interese – zaključuje se u saopštenju, prenosi Klix.

Srpska info

Nastavi čitati

Aktuleno