Connect with us

Politika

Srpska će pravno urediti svoj javni prostor

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da će Republika Srpska definitivno, u procesima pravnog uređenja svog javnog prostora, slijediti postojeće evropske standarde i najbolja rješenja „a stepen ograničenja neće biti veći nego što je to u zemljama Evropske unije“.

U kolumni za Srnu Dodik navodi da „otkako je Republika Srpska obznanila namjeru da pravno uredi svoj javni društveno-politički i medijski prostor, u skladu sa legitimnim ciljevima i prema važećim međunarodnim pravnim standardima, pokrenuta je brutalna kampanja od domaćih i stranih dušebrižnika“.

-Ta brutalna kampanja pokrenuta je i traje kako bi se Republika Srpska spriječila da ostvari zaštitu svog unutrašnjeg suvereniteta, svog unutrašnjeg društveno-političkog života i građana od jezika mržnje i lažnih vijesti koje imaju kapacitet da stvore haos u unutrašnjem društvenom životu, unesu nemir i stvore nesigurnost svakog građanina Republike Srpske. Upravo su to bili mehanizmi raznih svjetskih centara moći za pokušaje uticaja na društveno-politički, ekonomski i svaki drugi život u Republici Srpskoj, pokušaje njenog obesmišljavanja i stvaranja nepovjerenja građana u dugoročnost i održivost Republike Srpske – naveo je DOdik.

Dodaje da, „ta njihova strategija nastoji da stvori pretpostavke za centralizaciju i upravljanje Republikom Srpskom izvana, jer ukoliko Srpska nije u stanju da uredi vlastiti društveno-politički život, onda se on mora uređivati iz nekog drugog centra van nje (u ovom slučaju Sarajeva i nekih stranih ambasada koje tamo imaju sjedište)“.

-Zbog toga dugi niz godina postoje konstantna nastojanja da se na ovaj način kod građana Republike Srpske stvori crna slika o Republici Srpskoj, a na osnovu laži, kleveta, obmana i slično, sve kako bi se diskreditovale njene institucije, njeni legitimno i legalno izabrani predstavnici, te da bi se prikazala kao potpuno neuređeno društvo koje, kao takvo, ne može samostalno da postoji. Prepoznajući ovakve namjere, Republika Srpska je shvatila da je došlo vrijeme da se stane u kraj ovim oružjima specijalnog rata protiv nje. Da, lažne vijesti i govor mržnje u javnom prostoru su i u obavještajnoj teoriji i praksi upravo to, oružja specijalnog rata, kojima se utiče na društvenu klimu u određenoj targetiranoj društvenoj zajednici – istakao.

Dodik navodi da je „najavama zakona o kriminalizaciji klevete, sprečavanju širenja lažnih vijesti i govora mržnje, Republika Srpska ustvari samo slijedila postojeće evropske standarde u ovoj oblasti, ničim ne narušavajući nijedno pravo ili slobodu svojih građana“.

-Od 47 zemalja članica Savjeta Evrope 36 evropskih zemalja ima predviđenu klevetu kao krivično djelo (i to uglavnom ne samo sa novčanim kaznama nego i sa predviđenim zatvorskim kaznama). Skoro sve zemlje članice EU prepoznaju klevetu kao krivično djelo i za nju većina predviđa ne samo novčane, nego i zatvorske kazne. Većina američkih saveznih država takođe prepoznaje klevetu kao krivično djelo. Sve to nije bio dovoljan argument da se Republika Srpska brutalno ne označi i ne okrivi da se kriminalizacijom klevete guše ljudska prava u Republici Srpskoj – navodi Dodik.

Dodaje da, „čak ni nakon što je predstavljen Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona u kome se za klevetu i uvredu predviđaju isključivo novčane kazne a ne zatvor, ta neosnovana galama na Republiku Srpsku nije prestala“.

-Valjda, prema mišljenjima tih i takvih, ono što je normalno u EU, kada se na identičan način primjeni u Republici Srpskoj, postaje odjednom nenormalno, pa se ono što nije gušenje sloboda u EU, u Republici Srpskoj smatra gušenjem tih sloboda. Postavlja se logično pitanje zašto je to tako?! Razlog je ustvari jednostavan. Onima koji žele sa strane da utiču na društveno-politički život Republike Srpske, da je obesmišljavaju, da oni, a ne građani Republike Srpske, određuju ko će da bude njihov predstavnik ili da oni, a ne vlasti Republike Srpske, određuju šta je za Republiku Srpsku bitno, kakve će zakone usvajati te u kojem će pravcu voditi svoju politiku, ovo predstavlja ozbiljnu prepreku u procesu obesmišljavnja Republike Srpske. To predstavlja prepreku u vođenju specijalnog rata protiv nje, prepreku u pokušajima upravljanja Republikom Srpskom preko daljinskog upravljača iz nekog centra moći, koji nije iz Republike Srpske i kojeg ne biraju građani Republike Srpske a koji prema Republici Srpskoj imaju loše namjere – smatra Dodik.

Navodi da je ipak ohrabrujuća izjava i priznanje Petera Stana, portparola EU za pitanja spoljne i bezbjednosne politike, „da većina zemalja EU prepoznaje i tretira klevetu kao krivično djelo, te da, u tom kontekstu, kriminalizacija klevete ne odstupa od evropskih standarda“.

-Republika Srpska će definitivno, u ovim procesima pravnog uređenja svog javnog prostora, slijediti postojeće evropske standarde i najbolja rješenja a stepen ograničenja neće biti veći nego što je to u zemljama Evropske unije – podvukao je Dodik.

Dalje navodi da je kada je „u ime Republike Srpske najavio da će Republika Srpska pravno urediti svoj javni prostor (i to po uzoru na američki zakon o registraciji stranih agenata FARA iz 1938. godine), iz Ambasade SAD u BiH i ambasadora Majkla Marfija ekspresno stigao odgovor ‘Dodikov zakon o NVO dijametralno je suprotan američkom’ uz ocjenu da je riječ o nedemokratskom zakonu, iako Republika Srpska još nema ni nacrt tog zakona“.

-Stoga, postavlja se pitanje, otkud američkom ambasadoru argument za takvu tvrdnju. Kako američki ambasador Marfi uopšte poredi američki zakon sa zakonom Republike Srpske koji još ne postoji ni u formi nacrta, nego samo postoji najava da će biti prepisani američki zakon?

Ako ambasador Marfi nema s čim da poredi taj američki zakon u Republici Srpskoj (a kojeg još nema) onda je logično pitanje: Da li to američki ambasador u BiH Marfi ustvari onda tvrdi da je američki zakon o registraciji stranih agenta (FARA) nedemokratski? Možda bi takvo pitanje trebali postaviti američkom Stejt departmentu ili američkoj javnosti. S druge strane, ako je američki zakon demokratski zakon, zašto ga Republika Srpska ne bi mogla prosto prepisati?

To su dva pitanja za američkog ambasadora koja će vjerovatno ostati bez odgovora, umjesto kojih će američki ambasador nasumice izbacivati paušalne tvrdnje u svom već poznatom maniru površnosti i tendencioznosti prema Republici Srpskoj i njenim legitimnim predstavnicima izabranim od građana Republike Srpske – istakao je Dodik.

Naglasio je da će, „bez obzira na sve ove neosnovane pokušaje sprečavanja Republike Srpske da pravno uredi svoj javni i društveno-politički prostor (u skladu sa legitimnim ciljevima, a u okviru vlastitog unutrašnjeg suverenitet) od raznih stranih i domaćih faktora, Republika Srpska ostati istrajna u svojim legitimnim ciljevima i urediće ovu oblast u skladu sa svim relevantnim međunarodnim standardima“.

-Zato, pozivam sve zainteresovane građane i organizacije, a posebno novinarsku zajednicu da se aktivno uključe u procese donošenja ovih zakona kroz javnu raspravu, gdje ćemo zajedno, u dobroj vjeri, pokušati naći balans između legitimnih ciljeva Republike Srpske i svih drugih relevantnih faktora a sve kako bi usvojena zakonska rješenja bila najbolja moguća za društvo u cjelini – zaključio je Dodik.

Politika

ZNAJU SE PRIORITETI Poslanici razmatraju budžet i plate funkcionera

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, osim budžeta za narednu godinu, razmatraće u srijedu i izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine kojima se onemogućuje povećanje plata izabranim i imenovanim funkcionerima na nivou BiH.

Ove izmjene zakona u proceduru je uputio Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH, i to nakon što je Savjet ministara BiH povećao osnovicu za obračun plate sa 535 na 600 KM i na taj način značajno uvećao i primanja imenovanih i izabranih zvaničnika.

“Plate i naknade imenovanim i izabranim licima u institucijama Bosne i Hercegovine koja imaju koeficijent iznad osam obračunavaće se uz primjenu osnovice od 535 KM”, navodi se u izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Naime, Savjet ministara BiH povećanjem osnovice sa 535 na 600 KM najviše je povećao plate zvaničnika jer, primjera radi, čistačica će povećanjem osnovice dobiti platu veću za 78 KM, a ministar za čak 535 KM. Nakon te odluke Savjeta ministara BiH uslijedile su brojne kritike, a i sami ministri obećali su da će se odreći tih povećanih primanja. Ipak, Bećirović je odlučio da se to zakonski uredi tako da će poslanici na sjednici u srijedu razmatrati izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Kada je riječ o koeficijentima, u ovom trenutku koeficijent preko osam imaju predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući radnih komisija i klubova oba doma, kao i poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH. Osim njih, koeficijent preko osam imaju i članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, ministri, kao i direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Osim izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, poslanici će razmatrati i budžet za narednu godinu koji je predložen u iznosu od 1.315.400.000 KM, a samo po osnovu plata budžet će biti uvećan za oko 156 miliona KM.

Nastavi čitati

Politika

Samo Lendin potpis sprečava intervenciju OHR-a za novu Vladu FBiH

Prema dogovoru HDZ-a i stranaka okupljenih oko SDP-a, Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH, sutra će potpisati imenovanje nove Vlade FBiH, a s obzirom na to da njen kolega Refik Lendo, potpredsjednik FBiH, to neće učiniti, sve izvjesnije je da će Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, nametnuti novu odluku, izmijeniti Ustav FBiH i omogućiti konačno formiranje Vlade FBiH.

Na mogućnost da Šmit nametne izmjene Ustava FBiH već danima upozoravaju iz SDA i DF-a, a pojedini mediji počeli su da spekulišu kakva će ta odluka biti. Navodno, da bi se odblokirao izbor Vlade FBiH, Šmit planira nametnuti rješenja koja će omogućiti imenovanje Vlade FBiH bez potpisa predsjednika i dva potpredsjednika. Pravo veta, odnosno pravo blokade imenovanja Vlade FBiH imaće onaj predsjednik ili potpredsjednik FBiH koji dobije dvotrećinsku podršku prvo u klubu konstitutivnih naroda iz kojeg dolazi u Dom naroda FBiH i dvotrećinsku podršku kluba naroda kojem pripada u kantonu gdje je taj narod najmnogoljudniji. Odmah nakon ovoga pojedinci su zaključili da i te izmjene Ustava FBiH idu isključivo u korist HDZ-a, a iz stranaka okupljenih oko SDP-a zajedničkim saopštenjem istakli su da SDA i DF treba da prestanu sa “širenjem paranoje zbog sve izvjesnijeg gubljenja vlasti”.

Oni su naveli da neiskreno zvuči zabrinutost SDA i DF-a zbog moguće intervencije OHR-a, ako se zna da imaju mogućnost da takav postupak spriječe.

“Jednostavnim Lendinim priznanjem volje parlamentarne većine svaka intervencija postaje suvišna i bespredmetna”, naveli su u zajedničkom saopštenju iz SDP-a, NiP-a i Naše stranke.

U njihovom saopštenju se ističe da DF i SDA izvrću teze i da parlamentarna većina koja namjerava da imenuje Vladu vrši pravno nasilje, naglašavajući da upravo to čini manjina u parlamentu koja ruši demokratiju i ne priznaje temljeni princip parlamentarne demokratije, a to je da većina formira vlast.

“Svjedočimo vrhuncu paradoksa kada oni koji ne priznaju parlamentarnu većinu ironično prozivaju međunarodnu zajednicu za zanemarivanje volje parlamenta”, navodi se u zajedničkom saopštenju SDP-a, NiP-a i Naše stranke.

Iz stavova pojedinih lidera stranaka koje su dogovorile formiranje Vlade FBiH može se zaključiti da i oni nisu načisto kako će se stvari sa Vladom FBiH odvijati.

Rok do kojeg treba biti izabrana Vlada FBiH je 6. april, a da bi se to desilo, predsjednik i dva potpredsjednika, odnosno Bradara, Lendo i Igor Stojanović iz SDP-a moraju dati svoj potpis, što se vjerovatno neće desiti jer Lendo je još ranije najavio da to neće učiniti.

“Ako ne dođe do potpisa, zakazaćemo sjednicu Parlamenta i zatražiti da se većini omogući formiranje Vlade”, rekao je nedavno Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, koji je nekoliko dana kasnije zajedničkim saopštenjem sa NiP-om i Našom strankom to praktično demantovao tražeći od SDA i DF-a da ne blokiraju proces izbora vlasti kako ne bi reagovao OHR.

U formiranje vlasti se miješa i efendija Kavazović
Husein Kavazović, reis-ul-ulema, poručio je da politički akteri moraju pokazati odgovornost za stanje u zemlji i u potpunosti je preuzeti te da treba da prestanu očekivati rješenje od međunarodnih aktera.

Kazao je da se ne treba uzdati ni u OHR, osim kada je to u skladu sa odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da će bilo kakvo nedosljedno i pristrasno nametanje novih pravila za konstituisanje vlasti samo dodatno destruisati ionako ruiniran stepen društvenog povjerenja u političke institucije vlasti, kako domaće, tako i međunarodne.

Političkim i društvenim akterima efendija Kavazović poručio je da treba da tragaju za rješenjima koja su rezultat dogovora i kompromisa, a izbjegavaju sve što vodi daljoj polarizaciji društva.

Nastavi čitati

Politika

STEVANDIĆ UPOZORIO “Ne može se reći da je medijski prostor ČIST”! (VIDEO)

Predsjedik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da se mnoge diplomate u BiH ponašaju kao kolonijalni upravnici, te da se u procesu pristupanja EU mora pokazati autoritet domaćih vlasti, a ne strah i podaništvo.

“Mi u procesu pristupanja EU moramo da pokažemo subjektivitet i autoritet domaćih vlasti, ne strah i podaništvo, da ne dođemo u situaciju da neki diplomata kao američki ambasador podržava muftiju koji spominje oružje dok upućuje kritike nama koji pozivamo na mir”, rekao je Stevandić za N1.

Stevandić je naveo da je Informacija o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja koju je usvojila Vlada Republike Srpske poruka da se diplomate ponašaju kao kolonijalni upravnici i na taj način određuju političke procese, čime se u pitanje dovodi civilizacijski i demokratski poredak.

Govoreći o zakonu o kriminalizaciji klevete i uvrede, Stevandić je naglasio da se više ne može nekažnjeno lagati i targetirati, čime se u opasne situacije dovode pojedinci i njihove porodice.

“Taj prostor je zatrovan i ne može se reći da je medijski prostor u BiH čist. On je preplavljen raznim portalima i ljudima koji imaju određenu vrstu zaštite i mogu da pišu šta hoće”, naveo je Stevandić.

On je naglasio da posjeta predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Derventi nije znak zahvalnosti srpskom narodu koji se prema hrvatskom korpusu u BiH, kada je bio u najvećoj krizi, ponašao korektno.

“Mi smo poslali pristojnu i diplomatsku poruku da je neprimjereno na taj način posjećivati Derventu i Brod, na samo 500 metara od mjesta gdje su regularne hrvatske vojne jedinice pobile nedužne civile”, naveo je Stevandić.

Stevandić je ukazao i na to da u BiH postoji jedinstvo u vezi sa problemom izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, kao i da se u rješavanje ovog problema pokušavaju uključiti i evropske institucije.

Nastavi čitati

Aktuleno