Connect with us

Politika

Srpska će pravno urediti svoj javni prostor

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da će Republika Srpska definitivno, u procesima pravnog uređenja svog javnog prostora, slijediti postojeće evropske standarde i najbolja rješenja „a stepen ograničenja neće biti veći nego što je to u zemljama Evropske unije“.

U kolumni za Srnu Dodik navodi da „otkako je Republika Srpska obznanila namjeru da pravno uredi svoj javni društveno-politički i medijski prostor, u skladu sa legitimnim ciljevima i prema važećim međunarodnim pravnim standardima, pokrenuta je brutalna kampanja od domaćih i stranih dušebrižnika“.

-Ta brutalna kampanja pokrenuta je i traje kako bi se Republika Srpska spriječila da ostvari zaštitu svog unutrašnjeg suvereniteta, svog unutrašnjeg društveno-političkog života i građana od jezika mržnje i lažnih vijesti koje imaju kapacitet da stvore haos u unutrašnjem društvenom životu, unesu nemir i stvore nesigurnost svakog građanina Republike Srpske. Upravo su to bili mehanizmi raznih svjetskih centara moći za pokušaje uticaja na društveno-politički, ekonomski i svaki drugi život u Republici Srpskoj, pokušaje njenog obesmišljavanja i stvaranja nepovjerenja građana u dugoročnost i održivost Republike Srpske – naveo je DOdik.

Dodaje da, „ta njihova strategija nastoji da stvori pretpostavke za centralizaciju i upravljanje Republikom Srpskom izvana, jer ukoliko Srpska nije u stanju da uredi vlastiti društveno-politički život, onda se on mora uređivati iz nekog drugog centra van nje (u ovom slučaju Sarajeva i nekih stranih ambasada koje tamo imaju sjedište)“.

-Zbog toga dugi niz godina postoje konstantna nastojanja da se na ovaj način kod građana Republike Srpske stvori crna slika o Republici Srpskoj, a na osnovu laži, kleveta, obmana i slično, sve kako bi se diskreditovale njene institucije, njeni legitimno i legalno izabrani predstavnici, te da bi se prikazala kao potpuno neuređeno društvo koje, kao takvo, ne može samostalno da postoji. Prepoznajući ovakve namjere, Republika Srpska je shvatila da je došlo vrijeme da se stane u kraj ovim oružjima specijalnog rata protiv nje. Da, lažne vijesti i govor mržnje u javnom prostoru su i u obavještajnoj teoriji i praksi upravo to, oružja specijalnog rata, kojima se utiče na društvenu klimu u određenoj targetiranoj društvenoj zajednici – istakao.

Dodik navodi da je „najavama zakona o kriminalizaciji klevete, sprečavanju širenja lažnih vijesti i govora mržnje, Republika Srpska ustvari samo slijedila postojeće evropske standarde u ovoj oblasti, ničim ne narušavajući nijedno pravo ili slobodu svojih građana“.

-Od 47 zemalja članica Savjeta Evrope 36 evropskih zemalja ima predviđenu klevetu kao krivično djelo (i to uglavnom ne samo sa novčanim kaznama nego i sa predviđenim zatvorskim kaznama). Skoro sve zemlje članice EU prepoznaju klevetu kao krivično djelo i za nju većina predviđa ne samo novčane, nego i zatvorske kazne. Većina američkih saveznih država takođe prepoznaje klevetu kao krivično djelo. Sve to nije bio dovoljan argument da se Republika Srpska brutalno ne označi i ne okrivi da se kriminalizacijom klevete guše ljudska prava u Republici Srpskoj – navodi Dodik.

Dodaje da, „čak ni nakon što je predstavljen Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona u kome se za klevetu i uvredu predviđaju isključivo novčane kazne a ne zatvor, ta neosnovana galama na Republiku Srpsku nije prestala“.

-Valjda, prema mišljenjima tih i takvih, ono što je normalno u EU, kada se na identičan način primjeni u Republici Srpskoj, postaje odjednom nenormalno, pa se ono što nije gušenje sloboda u EU, u Republici Srpskoj smatra gušenjem tih sloboda. Postavlja se logično pitanje zašto je to tako?! Razlog je ustvari jednostavan. Onima koji žele sa strane da utiču na društveno-politički život Republike Srpske, da je obesmišljavaju, da oni, a ne građani Republike Srpske, određuju ko će da bude njihov predstavnik ili da oni, a ne vlasti Republike Srpske, određuju šta je za Republiku Srpsku bitno, kakve će zakone usvajati te u kojem će pravcu voditi svoju politiku, ovo predstavlja ozbiljnu prepreku u procesu obesmišljavnja Republike Srpske. To predstavlja prepreku u vođenju specijalnog rata protiv nje, prepreku u pokušajima upravljanja Republikom Srpskom preko daljinskog upravljača iz nekog centra moći, koji nije iz Republike Srpske i kojeg ne biraju građani Republike Srpske a koji prema Republici Srpskoj imaju loše namjere – smatra Dodik.

Navodi da je ipak ohrabrujuća izjava i priznanje Petera Stana, portparola EU za pitanja spoljne i bezbjednosne politike, „da većina zemalja EU prepoznaje i tretira klevetu kao krivično djelo, te da, u tom kontekstu, kriminalizacija klevete ne odstupa od evropskih standarda“.

-Republika Srpska će definitivno, u ovim procesima pravnog uređenja svog javnog prostora, slijediti postojeće evropske standarde i najbolja rješenja a stepen ograničenja neće biti veći nego što je to u zemljama Evropske unije – podvukao je Dodik.

Dalje navodi da je kada je „u ime Republike Srpske najavio da će Republika Srpska pravno urediti svoj javni prostor (i to po uzoru na američki zakon o registraciji stranih agenata FARA iz 1938. godine), iz Ambasade SAD u BiH i ambasadora Majkla Marfija ekspresno stigao odgovor ‘Dodikov zakon o NVO dijametralno je suprotan američkom’ uz ocjenu da je riječ o nedemokratskom zakonu, iako Republika Srpska još nema ni nacrt tog zakona“.

-Stoga, postavlja se pitanje, otkud američkom ambasadoru argument za takvu tvrdnju. Kako američki ambasador Marfi uopšte poredi američki zakon sa zakonom Republike Srpske koji još ne postoji ni u formi nacrta, nego samo postoji najava da će biti prepisani američki zakon?

Ako ambasador Marfi nema s čim da poredi taj američki zakon u Republici Srpskoj (a kojeg još nema) onda je logično pitanje: Da li to američki ambasador u BiH Marfi ustvari onda tvrdi da je američki zakon o registraciji stranih agenta (FARA) nedemokratski? Možda bi takvo pitanje trebali postaviti američkom Stejt departmentu ili američkoj javnosti. S druge strane, ako je američki zakon demokratski zakon, zašto ga Republika Srpska ne bi mogla prosto prepisati?

To su dva pitanja za američkog ambasadora koja će vjerovatno ostati bez odgovora, umjesto kojih će američki ambasador nasumice izbacivati paušalne tvrdnje u svom već poznatom maniru površnosti i tendencioznosti prema Republici Srpskoj i njenim legitimnim predstavnicima izabranim od građana Republike Srpske – istakao je Dodik.

Naglasio je da će, „bez obzira na sve ove neosnovane pokušaje sprečavanja Republike Srpske da pravno uredi svoj javni i društveno-politički prostor (u skladu sa legitimnim ciljevima, a u okviru vlastitog unutrašnjeg suverenitet) od raznih stranih i domaćih faktora, Republika Srpska ostati istrajna u svojim legitimnim ciljevima i urediće ovu oblast u skladu sa svim relevantnim međunarodnim standardima“.

-Zato, pozivam sve zainteresovane građane i organizacije, a posebno novinarsku zajednicu da se aktivno uključe u procese donošenja ovih zakona kroz javnu raspravu, gdje ćemo zajedno, u dobroj vjeri, pokušati naći balans između legitimnih ciljeva Republike Srpske i svih drugih relevantnih faktora a sve kako bi usvojena zakonska rješenja bila najbolja moguća za društvo u cjelini – zaključio je Dodik.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno