Connect with us

Zdravlje

Šta je bolest prljavih ruku

Koksaki virus, bolest prljavih ruku, najviše pogađa djecu predškolskog i školskog uzrasta. Simptomi variraju, nekada se javljaju osip, infekcije gornjih respiratornih puteva, povišena temperatura, dok se tokom težih oblika mogu javiti i miokarditis i perikarditis.

U panici mnogi roditelji u prvi mah pomisle da im je dijete upravo dobilo morbile jer im se po tabanima, rukama, oko usta pojavio tačkasti osip, a u ustima čak i afte ili bjeličaste naslage, pa se s mališanima odmah javljaju ljekaru.

Srećom, ovakvi simptomi ne ukazuju na morbile, već na bolest šaka, stopala i usta ili bolest prljavih ruku, nogu i usta, kako je većina ljekara naziva.

U pitanju je virusno, zarazno oboljenje, koje se prenosi dodirom, a izazivaju ga pojedini eneterovirusi, a često i ozloglašeni koksaki.

Izvor zaraze je čovjek, a savjet je, kažu ljekari, higijena, obavezno pranje ruku. Ovi virusi prenose se fekooralnim putem, a ima ih u otpadnim vodama i bazenima.

Iako se mnogi tokom života zaraze, na udaru su uvijek osjetljive osobe, jer do njih virus najlakše nađe put, a oporavak može trajati duže.

Terapija koksaki virusnih infekcija je simptomatska i ona podrazumijeva primjenu antipiretika i analgetika, unošenje većih količina tečnosti, uzimanje vitamina C. Ipak, sve zavisi o tome da li je razvijen teži ili lakši oblik.

Važno je mirovati i izbjegavati fizičko naprezanje, što se posebno odnosi na ona stanja koja su označena kao teška. Kod ozbiljnijih oblika bolesti i terapija je drugačija te se kombiniraju različiti lijekovi. Kod ovog oboljenja antibiotici nisu efikasni, kao što to nije slučaj ni s drugim virusnim infekcijama.

Zdravlje

KOMPANIJA „Džonson i Džonson“ optužena da je prodavala KANCEROGENI PUDER ZA BEBE

Podružnica američke farmaceutske kompanije „Džonson i Džonson“(J&J) danas je po drugi put podnijela zahtjev za bankrot i pokretanje stečaja, nastojeći da se postigne sudska nagodbu u vrijednosti od 8,9 milijardi dolara u procesu u kojem je kompanija optužena da talk za bebe koji proizvodi i plasira na tržište prouzrokuju rak.

Prvi zahtjev za stečaj podružnice „J&J LTL Managment“ je odbijen nakon odluke apelacionog suda u kojoj je navedeno da ni „J&J ni LTL nisu u finansijskim problemima kojima bi stekli pravo da proglase bankrot”, prenosi Rojters.

Novi zahtjev za bankrot i ulazak u stečajni postupak uključuje prijedlog da se povjeriocima isplati 8,9 milijardi dolara u periodu od 25 godina kako bi se riješile sve tužbe vezane za kancerogeni talk za bebe.

Ovaj prijedlog je podržalo oko 60.000 povjerilaca koji su tužili kompaniju, navodi se u saopštenju J&J.

Nastavi čitati

Zdravlje

SVAKI PRST POVEZAN JE SA JEDNIM ORGANOM: Dovoljna je minuta masaže da se riješite bola

Masaža je jedan od najboljih načina da se opustite i relaksirate, a neke tipove masaža ili pritiskanja određenih tačaka na dlanu možete sami da izvedete kod kuće.

Redovna masaža prstiju djeluje stimulativno kako na pojedine organe, tako i na cijelo tijelo, a treba vam samo jedan minut dnevno. .

Prema kineskoj medicini, na vrhovima svakog od pet prstiju na rukama nalaze se tačke koje poboljšavaju funkcionisanje i stanje unutrašnjih organa. Prednost je što takva masaža ne zahtijeva nikakve posebne vještine ili uslove. Opusite se, udobno se smjestite i masirajte prste, ali važno je da znate da je svaki prst, odnosno tačke na njihovim vrhovima povezane su sa određenim organom.

Palac
Tačke na palcu su odgovorne za srce i pluća. Kada ste uznemireni, možete smanjiti rizik od ubrzanog lupanja srca samomasažom palca.

Kažiprst
Odgovoran za rad digestivnog trakta, smanjenje bola u stomaku i manji rizik od probavnih teškoća.

Srednji prst
Za mučninu, vrtoglavicu ili nesanicu

Domali prst
Ovaj prst kontroliše naše raspoloženje,smanjuje melanholiju.

Mali prst
Pozitivno utiče na stanje bubrega i protiv glavobolje.

Nastavi čitati

Zdravlje

BANANA DIJETA POSTALA HIT U SVIJETU! Za sedam dana skida i do pet kilograma

Jutarnja banana dijeta je pravi hit u svijetu, a uz pomoć nje možete izgubiti nevjerovatnih pet kilograma za sedam dana.

Banana je voće koje ne sadrži masnoće i holesterol. Obogaćene su skrobom koji ima nizak glikemijski indeks a samim tim se duže vari i pruža duže vrijeme osjećaj sitosti. Banane su bogate kalijumom, manganom i vitaminima B6 i C. Jedna banana zavisno od veličine ima između 103 i 110 kalorija.

Započnite svoj dan tako što ćete ujutru pojesti bananu i popiti šolju tople vode. Ovo će uticati na ubrzanje vašeg metabolizma, jer banane stimulišu varenje. Banane moraju biti svježe, a ne pečene ili zamrznute. Od ostalih namirnica ne bi trebalo da konzumirate slatkiše, mliječne proizvode i alkohol. Preporučuje se i izbjegavanje večere nakon osam sati uveče.

Dijeta sa bananama
Plan obroka bi trebalo da izgleda ovako:

1. Doručak: jedna ili 2 banane i jedna čaša tople vode

2. Ručak: piletina, ćuretina ili riba i svježa salata, slatkiše nemojte jesti odmah nakon obroka ali možete malo da se zasladite do 15 časova.

3. Večera do 20 časova: obrok po izboru (bez šećera) i svježa salata

Nastavi čitati

Aktuleno