Connect with us

Politika

ŠTA KAŽU LIDERI? Ko je izigrao koalicioni dogovor?

Izgleda da se, i na proteklim izborima, igralo najviše za vlastitu korist. Pokazuje to i manjak od 47.740 koalicionih glasova za Milorada Dodika i 20.200 za Željku Cvijanović. Neko je, brojke pokazuju, izigrao koalicioni dogovor. Pred našom kamerom SNSD-ovi partneri tvrde da su bili lojalni.

Je li Ujedinjena Srpska ispoštovala? – Kako nije, da nije ispoštovala, ne bi bili ovakvi rezultati. Broj njenih glasova se može jako dobro pomnožiti s količnicima i vidjeti da je to jedan od temelja pobjede”, kaže Nenad Stevandić, predsjednik US.

Brojke, ipak, pokazuju da to nije baš tako. Jasno se vidi da vladajuća koalicija nije pokazala lojalnost u podršci zajedničkim kandidatima. O tome, kaže lider NPS-a, Darko Banjac, još ne želi da priča, ali se prema njegovoj izjavi naslućuje da u neke partnere sumnja.

“Mi treba, prije svega, da budemo iskreni i korektni jedni prema drugima i da svoje greške prihvatimo. Vjerovatno postoji negdje gdje je griješio NPS. Ja sam spreman da ih prihvatim i da te greške ispravljam. Ja sam tada rekao ako nećete glasati za kandidate za predsjednika Republike i srpskog člana Predsjedništva, nemojte glasati ni za mene, jer je to naš put”, izjavio je Darko Banjac, NPS.

Da se kalkulacijama nisu bavili, tvrde i u DEMOS-u. Ipak, šalju poruku koja, između redova, mnogo toga govori.

“Mislim da je DEMOS najlojalniji koalicioni partner. Uzećemo Banjaluku, gdje DEMOS ima rezultate, SNSD ima rezultate i predsjednik je pobijedio”, rekao je Slobodan Stanarević, predsjednik GO DEMOS Banjaluka.

Šef socijalista se kune u lojalnost, zajedništvo, poštovanje i prijateljstvo. Petar Đokić kaže da je s Miloradom Dodikom izgradio „impresivno partnerstvo“.

“Naš period saradnje datira iz 1995. godine i sve do danas. On je uvijek bio protkan poštovanjem i uvažavanjem. Sada ne možemo govoriti da smo mi samo partneri. Ja mislim da smo mi i prijatelji, što je jako važno. Ja nikada nisam želio, nikada nisam izdao nikada u životu, niti okrenuo leđa ljudima”, smatra Petar Đokić, SP.

Atv

Politika

Varhelji: Kandidatski status za BiH moguć već 15. decembra

Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU – Zapadni Balkan, već 15. decembra Evropski savjet mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, potvrdio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

– Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU – Zapadni Balkan, već 15. decembra Evropski savjet mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji – potvrdio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji u razgovoru za RTRS.

– Imao sam priliku da se sastanem sa novom predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i zaista sam ohraben porukama koje sam čuo od nje, odnosno spremnošću za ubrzan put ka EU – istakao je on.

Varhelji je dodao da on i predsjednik Srpske Milorad Dodik dijele zajednički interes za što brži napredak na evropskom putu i osiguranje mira, stabilnosti i razvoja.

RTRS

Nastavi čitati

Politika

„PODRŠKA DODIKA KANDIDATSKOM STATUSU JE UMIRUJUĆA“ Varhelji poručio da je političko lidersvo ključ

Podrška predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika radu na kandidatskom statusu BiH je umirujuća, saopštio je danas komesar EU za proširenje Oliver Varhelji.

On je u objavi na „Tviteru“ nakon sastanka sa Dodikom napisao da je potrebno ubrzati reforme da bi se dobila pozitivna odluka Evropske komisije.

– Političko liderstvo je ključ – napisao je Varhelji.

(Srna)

Nastavi čitati

Politika

Višković: Povećanje penzija imperativ u radu buduće vlade

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da jedan od imperativa i u radu buduće vlade ostaje obezbjeđenje redovnosti isplata, ali i konstantno povećanje penzija.

Višković, koji je u okviru konsultacija sa socijalnim partnerima u Banjaluci razgovarao sa delegacijom Udruženja penzionera, naglasio je da će buduća vlada biti fokusirana na obezbjeđenje fiskalne i političke stabilnosti Srpske, te najavio da će se sa posebnom pažnjom odnositi prema daljem unapređenju položaja socijalno osjetljivih kategorija.

Predstavnici Udruženja penzionera Srpske, koje je predvodio predsjednik te organizacije Ratko Trifunović, pozdravili su najavljeno povećanje penzija u narednoj godini, te zahvalili Viškoviću što je tokom protekle četiri godine doprinio znatnom poboljšanju položaja najstarije populacije.

Oni su izrazili očekivanje da će poboljšanje položaja penzionera biti jedan od ključnih ciljeva buduće vlade, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Radovan Višković danas se u Banjaluci sastao I sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Srpske u okviru konsultacija o formiranju nove vlade.

Višković će u 14 časova razgovarati sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske.

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske u petak, 25. novembra, počeo je razgovore sa predstavnicima političkih partija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dodijelio je 23. novembra Viškoviću mandat za sastav nove vlade, te odluku o tome uputio Narodnoj skupštini Srpske.

Višković je ranije rekao da očekuje da već početkom decembra Srpska dobije novu vladu.

Srna

Nastavi čitati

Aktuleno