Connect with us

Banjaluka

Šta znamo o novom “Palasu”? Izvjesno je samo da je izmijenjen Regulacioni plan centra grada

Rušenje nedovršenog dijela hotela “Palas” u Banjaluci trebalo je da počne krajem februara, ali najave su pomjerene za ovaj mjesec. Betonski kompleks koji je izgrađen osamdesetih godina trebalo bi da bude srušen, a na tom mjestu da nikne velelepni neboder.

Na posljednjoj sjednici Skupštine grada, sredinom februara, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je da će rušenje početi 28. februara, a da će početkom marta krenuti radovi i kranovi uveliko biti na terenu.

Gradska uprava je 17. februara objavila gradonačelnikovu izjavu da je projekat rušenja i izgradnje hotela “Palas” završen i da to znači da u ćemo uskoro vidjeti kranove na licu mjesta. Poručio je kako jedva čeka dan kad će doći i ključni ljudi kompanije “Cepter” i započeti ovaj izuzetno značajan projekat.

Na licu mjesta za sada nema naznaka da će ovaj komplikovani posao uskoro početi iako su početkom godine mašine predizeća “Winner project” ispitivale teren oko objekta. Podsjećamo, radi se o betonskoj konstrukciji građenoj od 1985. do 1987. godine koja nikada nije dovršena i svojim licem gleda na Trg Krajine. Tik uz nju je stari hotel “Palas” (Zepter hotel Palas) izgrađen tridesetih godina prošlog vijeka

“Radimo na raspisivanju tendera i izboru izvođača radova”, rečeno nam je kratko u hotelu “Palas”.

U poslastičarnici “Manja” (preduzeću “Krajina klas”) koja se nalazi u prizemlju starog “Palasa”, a čiji dio ljetne bašte je ispod objekta koji treba da se ruši informisali su nas da zvanično nisu obaviješteni o početku rušenja “Palasa”

Ulični prodavci knjiga u sjenci nedovršenog betonskog hotela kažu da još nisu dobili obavještenje od Grada Banjaluka da će se morati premjestiti sa trenutnih pozicija, a da dozvole za prodaju na tom mjestu imaju do aprila.

U “Cineplexxu Palas”, rekli su da su “u duhu dobrosusjedskih odnosa” obaviješteni da će objekat iznad bioskopa biti srušen, ali da smatraju da to neće smetati njihovom radu.

Idejno rješenje oko kojeg ne postoji saglasnost
Gradnja novog “Palasa” je jedan od prvih velikih projekata koje je gradonačelnik obećao. U novembru 2021. godine godine, nakon što su Banjaluku posjetili Filip Cepter i arhitekta Hani Rašid predstavljeno je, kako je tada rečeno, arhitektonsko rješenja za novi hotel.

U Gradskoj upravi pozivaju se upravo na to rješenje kada govore o tome kako će hotel izgledati, a njegova izgradnja koštala bi oko 80 miliona KM.

Međutim, iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa tada su reagovali sa informacijom da ne postoji usaglašeno idejno rješenje u vezi sa novim izgledom hotela, koje posjeduje propisana stručna mišljenja i saglasnosti, budući da je objekat sadašnjeg hotela “Palas” nacionalni spomenik i kao takav uživa najviši stepen zaštite.

Apelovali su na Gradsku upravu Banjaluka da ishitrenim akcijama i istupima ne izlazi iz okvira legalnih procedura u postupku pribavljanja uslova i mjera, te saglasnosti na projektnu dokumentaciju

Usvojen Regulacioni plan
Novi “Palas” za sada izvjesno je postoji kao mogućnost jedino u usvojenoj izmjeni Regulacionog plana dijela centralnog područja grada Banjaluka, kojim je obuhvaćen (i) prostor na kojem se hotelski kompleks nalazi. Izmjene su usvojene na posljednjoj sjednici Skupštine uz postignutu saglasnost između Stanivukovića i odborničke većine predvođene SNSD-om.

Prema novom, ali i ranijim nacrtima Regulacionog plana, u užem centru grada, u neposrednom okruženju Trga Krajine i Parka “Petar Kočić”, osim hotela koji bi trebalo da ima 25, gradiće se neboderi od 18 i 15 spratova.

Hotel “Palas” sagrađen je 1933. godine, za vrijeme mandata prvog bana Vrbaske banovine Svetislava Tise Milosavljevića i jedan je od objekata po kojima je Banjaluka i danas prepoznatljiva.

(Mondo)

Banjaluka

IZMJENE saobraćaja zbog Dana policije

Zbog obilježavanja Dana policije Republike Srpske u Banjaluci će narednih dana doći do izmjena u saobraćaju, saopšteno je iz Gradske uprave.

– Zbog održavanja ‘Taktičko-tehničkog zbora’ na Trgu Krajine u nedjelju 2. aprila u periodu od 10 do 15 časova, te u ponedjeljak 2. aprila u periodu od osam do 15 časova biti obustavljen saobraćaj u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Bulevara cara Dušana do Aleje Svetog Save, navedeno je u saopštenju.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja na linijama javnog prevoza putnika koje saobraćaju Ulicom kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Bulevara cara Dušana do Aleje Svetog Save, izvršiće se preusmjeravanje autobusa u ulice Bulevar cara Dušana, Kninska, Vidovdanska, Vuka Karadžića i dalje postojećom trasom.

– Takođe, u utorak, 4. aprila u periodu od osam do 11 časova, biće obustavljen saobraćaj u sljedećim ulicama: Bulevar Desanke Maksimović, na dijelu od Bulevara vojvode Stepe Stepanovića do Ulice majke Jugovića, Ulica Jug Bogdana, na dijelu od Ulice majke Jugovića do Ulice Josifa Pančića i ulica pored OŠ ‘Branko Radičević’ koja povezuje Bulevar Desanke Maksimović i Bulevar vojvode Stepe Stepanovića, navedeno je u saopštenju.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja na liniji javnog gradskog prevoza 14B Autobuska stanica – Borik – Starčevica, izvršiće se preusmjeravanje autobusa iz smjera Starčevice iz Ulice majke Jugovića, Bulevarom vojvode Stepe Stepanovića, pa Bulevarom vojvode Petra Bojovića i dalje postojećom trasom, u povratku istim ulicama obrnutim redoslijedom.

– Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način od strane pripadnika službenih lica MUP-a, navodi se u saopštenju.

Nastavi čitati

Banjaluka

Poslije ATP turnira, nema više ni STAROG PALASA

Izabran je izvođač radova koji će uskoro rušiti hotel “Palas”, a sa rušenjem ćemo krenuti nakon završetka ATP turnira u Banjaluci, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Dodao je da je kompletnu javnu nabavku sprovela kompanija “Cepter”.

– Nakon sprovođenja internih javnih nabavki, kompanija ‘Cepter’ je izabrala izvođača koji će rušiti hotel ‘Palas’. Nama ostaje da se zajedno sa Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove, te Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju posvetimo izdavanju građevinske dozvole, istakao je on.


Poručio je da je to korak koji je potreban kako bi se krenulo u rušenje, a nakon toga u gradnju najsavremenijeg hotela “Palas”.

Nastavi čitati

Banjaluka

FUDBALSKI KLUB BORAC: o predsjedniku iza zatvorenih vrata

Vanredna izborna skupština FK Borac biće održana 3. aprila sa početkom u 18 časova. Sjednica izborne skupštine biće zatvorena za javnost, a konferencija za novinare planirana je za 19 časova u Trofejnoj sali na Gradskom stadionu u Banjaluci. Predstavnicima medijskih kuća ulazak na Gradski stadion (službeni ulaz) biće omogućen od 18.45 – saopšteno je iz Borca.

Da podsjetimo, kandidati za predsjednika kluba su Milan Tegeltija, Slobodan Stanarević i Vedran Pušić, a za Srpskainfo je dana potvrđeno da je samo Tegeltijina prijava stigla u klub.

Borac je bez rukovodstva od 16. marta kada je kompletna uprava podnijela ostavke.

Nastavi čitati

Aktuleno