Connect with us

Politika

Stanivuković danas dovozi autobus “KO TO TAMO KRADE” ispred SNSD-a

Published

on

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je za danas pres konferenciju ispred komiteta SNSD-a.

“Pokrenuću inicijativu da se uvede linija od sjedišta SNSD-a ka Tunjicama na svakih sat vremena”, rekao je Stanivuković.

Javni prevoz, odluke skupštinske većine u Gradu Banjaluka i afere za koje niko nije odgovarao su povod za današnje obraćanje Stanivukovića koji se tim povodom oglasio i na Tviteru.

Prije dva dana, članovi GO SNSD-a, vozeći se autobusom do centra Banjaluke, optužili su Stanivukovića za poskupljenje pojedinačne karte u javnom gradskom prevozu.

Gradonačelnik Banjaluke odgovorio im je da odgovornost za poskupljenje prevoza leži u rukama onih koji u situaciji enormnog poskupljenja goriva nisu ukinuli akcize.

Izvor: Insajder.in

Nastavi čitati

Politika

NEŠIĆ UNIŠTIO BORENOVIĆA: Očitao mu lekciju koju će dugo pamttiti

Published

on

By

Vidim da kompenzacioni Brano Borenović gine za odlazećeg načelnika Bratunca Srđana Rankića. Dobro je da mu kao jedinu dobru osobinu navodi to što je Srbin. Valjda i lider kompenzacija zna da se Rankić drugim rezultatima ne može pohvaliti.

Dragi Brano, znaš li da su samo PDP i SP podržavali Rankića? Znaš li da PDP u Bratuncu više nije tvoj nego Rankića i SP? Zašto ti šefica lokalnog PDP-a dr Snježana Stojanović nije htjela na listu? Evo, reću ti ja – zato što je obećala da će raditi za listu SP i kandidate režima a da je SP ponovo vrati na mjesto direktora Doma zdravlja! Onog Doma zdravlja iz kojeg je kartone pokupilo 500 pacijenata za vrijeme njenog direktovanja! Otišli su da se liječe u Srebrenici jer nisu mogli izdržati njene pritiske i ucjene – lijek za glas.

Hoćeš li reći Brano da više od 3.000 Srba koji su glasali za Rankićev opoziv nisu Srbi? Znaš li kompenzacioni lideru da su među njima i oni koji su za SDS od kojeg ti tražiš podršku za Jelenu Trivić? Jadan SDS sa vama, i dalje ih svjesno i nemilice urušavate i gazite preko njih. I kako to vama iz PDP nisu smetali glasovi Bošnjaka kada su glasali za Mladena Ivanića?

Kompenzacioni lideru, ne trebaš meni, ali objasni narodu zašto ti je draži Petar Đokić od Mirka Šarovića? Zašto braniš interese SP i Đokića da bi urušio i Šarovića?

I da, ne očekujem odgovore. Da ih znaš ne bi bio kompenzacioni lider jer ne računaš ni na 30.000 glasova u svojoj izbornoj jedinici.

Nastavi čitati

Politika

Na kompenzacionim listama premijer, ministri, lideri: Politički krem Srpske se na izborima OBEZBIJEDIO PO 2 OSNOVA

Published

on

By

Politički krem Republike Srpske, među kojima i lideri pojedinih stranaka, nalazi se na kompenzacionim listama za Narodnu skupštinu i Predstavnički dom BiH. Tako su se oni koji za sebe tvrde da su veliki lideri, borci i opozicionari, za svaki slučaj, osigurali po dva osnova.

Od 14 poslanika iz Srpske u PS BiH, pet će biti sa tzv. kompenzacionih lista. Od 83 mandata za Narodnu skupštinu, između 23 odsto 27 odsto su kompenzacioni mandati.

Izborni zakon BiH ove mandate definiše kao mandate „koji se raspodjeljuju na liste političkih stranaka ili koalicija prema broju dobijenih važećih glasova i služe da kompenzuju nedovoljnu proporcionalnost na nivou entiteta, a koja nastaje sabiranjem rezultata za pojedine višečlane izborne jedinice u entitetu“.

Kandidatska lista za kompenzacione mandate sadrži samo imena kandidata koji se već nalaze na redovnim kandidatskim listama. Način raspodjele ovih mandata je komplikovan i nije za objavu u novinskom članku, ali okvirno važe dva pravila: stranka koja osvoji više glasova i kandidat koji ima više ličnih glasova imaju veće šanse da osvoje kompenzacioni mandat, ako ne osvoje redovan.

Ukratko, ulazak u skupštinu na ovaj način je jednostavniji i smatra se nekom vrstom privilegije. Primjera radi, ranije su na kompenzaciju u parlamente ušli aktuelni premijer RS, Radovan Višković, potpredsjednica NSRS Sonja Karadžić Jovičević, šefica Kluba poslanika SNSD u PS BiH, Snježana Novaković Bursać…

Demokratski narodni savez, za sada, jedina je stranka koja je poslala saopštenje za javnost u kome kažu da je Aleksandar Glavaš nosilac kompenzacione liste te stranke za Predstavnički dom BiH, a Dragan Brdar iz Kozarske Dubice za Narodnu skupštinu.

U ostalim strankama imena smo saznali samo nezvanično. U slučaju PDP, lider te stranke Branislav Borenović istovremeno je nosilac redovne i kompenzacione liste za Predstavnički dom BiH, dok je potpredsjednik stranke, Igor Crnadak, prva kompenzacija za NSRS.

U SDS najviše bure bilo je pri odluci ko će biti nosilac kompenzacione liste za PS BiH. Na kraju je odlučeno da to bude Miladin Stanić iz Prnjavora, biznismen i aktuelni šef kluba u NSRS, kome očigledno nije bilo dovoljno što će na idućim izborima biti nosilac i redovne poslaničke liste SDS za PS BiH.

Kako tvrde naši izvori, lider stranke Mirko Šarović je prvu kompenzaciju obećao Aleksandri Pandurević, jednoj od prepoznatljivih opozicionarki u RS, koja je ranije bila poslanik u PS BiH.

– Međutim, u zadnji čas se progurao Stanić, a spekuliše se da je zauzvrat obećao ili dao ogroman novac za finansiranje kampanje stranke. Pandurevićeva je na drugoj poziciji – tvrde naši izvori.

Za NSRS, kako nezvanično saznajemo, kompenzacionu listu SDS predvodi Velimir Andrić iz Šamca, a slijede Sonja Karadžić Jovičević iz Pala, Tomica Stojanović, šef GO SDS Bijeljina, Nedeljko Glamočak iz Kotor Varoši i Lidija Ljubojević iz Brčkog.

Aktuelni predsjednik Vlade RS, Radovan Višković, nosilac je kompenzacione liste SNSD za Predstavnički dom BiH. Slijede Sanja Vulić iz Doboja i Zoran Tegeltija, aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Kada je riječ o NSRS, na čelu ove liste je Srđan Mazalica, aktuelni zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD, a potom poslanik Mara Granula, ministar zdravlja RS Alen Šeranić i Radenko Bubić, inače vlasnik fabrike obuće „Dermal“ Kotor Varoš.

Potpredsjednik US, advokat Milan Petković, istovremeno je nosilac redovne i kompenzacione liste te stranke za PS BiH. Kao u slučaju PDP, i lider US Nenad Stevandić nosilac je redovne i kompenzacione liste te stranke, samo za NSRS.

– U Ujedinjenoj Srpskoj kompenzaciona lista, kao i sve druge, ide po hijerarhiji i doprinosu kandidata i ne služi inženjeringu i namirivanju – tvrde u toj partiji.

STEVANOVIĆ, SKOKO, GALIĆ

U Demokratskom savezu (DEMOS) odlučili su se da kompenzacionu listu za NSRS predvodi Spomenka Stevanović iz Zvornika, aktuelna šefica Kluba poslanika. Istovremeno, kompenzaciju za PS BiH nosi Čedomir Stojanović, v.d. direktora RiTE „Ugljevik“. SPS Gorana Selaka nema listu za nivo BiH, a nosilac kompenzacije za NSRS biće Maksim Skoko iz Hercegovine, aktuleni šef poslaničke grupe i potpredsjednik stranke. Koalicija predvođena NPS Darka Banjca za nosioca za NSRS izabrala je Dragana Galića iz Šekovića.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavi čitati

Politika

SDS JAČA Radović umjesto u Banjaluci formirao Gradski odbor u Budvi

Published

on

By

Iako su izbori na pragu, političari hvataju svaki glas, predsjednik banjalučkog SDS-a umjesto ikakvim aktivnostima u Banjaluci bavio se formiranjem odb(m)ora u Budvi.

Pravo je čudo kako je ovaj odbor uspio formirati i listu, a njoj se se nalazi više bivših DNS-ovaca nego starih kadrova banjalučkog SDS-a i okolnih opština.

– Smatram da ćemo SDS u Banjaluci vratiti na mjesto koje joj pripada. Smatram da će SDS u Banjaluci će biti jedan od ključnih subjekata koji će doprinijeti pobjedi SDS i njenih partnera na predstojećim opštim izborima, kazao je Šarović prije pola godine ističući da je Milan Radović  SDS-u donio novu snagu i veliko znanje.

– Sada su se stekli uslovi da krenemo sa intenzivnim radom. Formirani su područni, mjesni i resorni odbori. Iza nas je težak fizički dio posla i sada nam ostaje posao organizacije stranke i rada na terenu , kazao je Radović kada je izabran za predsjednika GrO.

Izgleda da je Radović mjesne odbore formirao u budvi i teško radio na plažama.

Nastavi čitati

Aktuleno