Connect with us

Politika

STANIVUKOVIĆ “Danas sam ovdje najmanje kao gradonačelnik, ovdje sam kao član porodice poginulog borca, A TU TITULU NISAM BIRAO” (VIDEO)

“31. rođendan Republike Srpske ostaće upamćen po jednoj važnoj činjenici, a to je da su danas po prvi put ulicama Banjaluke prodefilovale porodice poginulih boraca noseći njihove fotografije”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.
Banjaluka je danas “Hodom časti” proslavila 31. rođendan Republike Srpske.

Ulicom najvećeg grada Srpske su prodefilovale porodice onih koji su svoje živote dali za odbranu i očuvanje Srpske.

Prema njegovim riječima, ovaj datum predstavlja živu ranu za mnogobrojne porodice, uključujući i njegovu, te stoga, kako kaže, ne smijemo napustiti ovu tradiciju.

“Danas sam ovde najmanje kao gradonačelnik, jer tu titulu sam želio i za nju me narod izabrao. Ovde sam kao član porodice poginulog borca, a tu titulu, kao i svi, nisam birao”, ističe Stanivuković.

Kako kaže Stanivuković, Republika Srpska treba da se voli i mora da se piše i izgovara punim imenom i prezimenom.

Zora Vuković, majka poginulog borca kazala je u ime svih porodica poginulih boraca da je današnji dan za njih najteži.

“Naši sinovi su poginuli za Republiku Srpsku i oni ne znaju šta je poslije njih ostalo, zato je sada na nama da Srpsku njegujemo i gajimo jer oni to zaslužuju”, poručila je Vukovićeva.

Politika

GOLIĆ “Govor mržnje imama iz Kozarca – udar na pomirenje i suživot”

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić najoštrije je osudila govor mržnje imama iz Kozarca Amira Mahića koji predstavlja udar na pomirenje i suživot Bošnjaka i Srba, te pozvala povratnike u Republiku Srpsku da ne nasjedaju na ovakve provokacije.

– Najveći gubitnici neprimjernih i nacionalističkih stavova imama Mahića su upravo Bošnjaci iz Kozarca i Prijedora. Dugogodišnje povjerenje koje se gradilo u Kozarcu između Bošnjaka – muslimana i Srba – pravoslavaca narušeno je sa nekoliko dobro osmišljenih rečenica koje, očigledno, ne dolaze iz glave Amira Mahića – izjavila je Golićeva Srni.

Prema njenim riječima, nije Prijedor, odnosno Kozarac, slučajno odabran kao mjesto najvećeg povratka Bošnjaka u Republiku Srpsku, a Kozarac kao specifična sredina koja je uspjela pomiriti, do prije nekoliko godina, nepomirljivo.

– Raspaljivanje nacionalne i vjerske mržnje nikad nikom nije donijelo dobro, a zloupotreba vjerskih objekata za promociju političkih ciljeva jedne partije samo pokazuje nervozu i strah od gubitka vlasti – navela je Golićeva.

Ona je rekla da je najmanje što očekuje izvinjenje imama Mahića, ali i jasna i nedvosmislena osuda ovih stavova od njegovih vjerskih, “i očigledno, političkih mentora iz Islamske zajednice u BiH i jedne političke stranke, koja se ne može pomiriti sa gubitkom vlasti”.

– Nije prvi put da ova stranka zloupotrebaljava jednu od najugroženijih populacija. Zbog toga pozivam povratnike u Republiku Srpsku da ne nasjedaju na ovakve provokacije, a nadležene organe da što prije istraže i okončaju slučaj i na taj nači, vrate, dugo godina stvarano, povjerenje između dva naroda – rekla je Golićeva.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amir Mahić tokom vjerske službe u Kozarcu Svetom Savi pripisao je fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) sektaštvo.

Mahić je rekao da je Sveti Sava bio “veoma kontroverzna ličnost”, da je to “jedan od činovnika SPC” i da je “laž da je prosvetitelj”, objavljeno je u videu sa te službe na lokalnom portalu “kozarac.eu”, ali je juče snimak uklonjen sa navedenog portala.

Prema njegovim riječima, dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su, kako je naveo, nacionalizam i fašizam, a “začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava”.

SRNA

Nastavi čitati

Politika

STANIVUKOVIĆ “Izašao sam iz svega kao MORALNI POBJEDNIK”

– Izašao sam iz svega kao moralni pobjednik, poručio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nakon današnjeg ročišta u Osnovnom sudu u Banjaluci bivšem ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču. Stanivuković je svjedočio o okolnostima napada koji se desio u Narodnoj skupštini RS.

– Isključivo se bavim istinom i samo govorim istinu. Optužnice su podignute i Tužilaštvo se ozbiljno bavi tim, dodao je Stanivuković. On je odbio naknadu nematerijalne štete.

Postupak se nastavlja 16. marta.

Prema navodima iz optužnice, bivši ministar unutrašnjih poslova je u decembru 2019. godine za vrijeme Devete posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske vrijeđao Stanivukovića, a zatim mu opalio šamarčinu.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, ukoliko se dokaže krivica optuženog, Lukaču prijeti kazna do dvije godine zatvora.

Srpskacafe

Nastavi čitati

Politika

MITROPOLIT HRITOSTOM istupio iz Međureligijskog vijeća BiH

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom prekinuo je članstvo u Međureligijskom vijeću BiH zbog ćutanja ovog tijela na teška kriminalna djela koja su se dogodila u posljednje vrijeme u BiH prema srpskom narodu.
Mitropolit Hrizostom je obavijestio danas članove Skupštine Međureligijskog vijeća u BiH da sa 31. januarom prekida članstvo u postojanju i radu Vijeća sve dok Vijeće ne “ozdravi”.

“Veoma žalimo zbog toga. Od dolaska na tron mitropolita dabrobosanskih nastojali smo da našim radom i sugestijama unaprijedimo rad Međureligijskog vijeća, međutim, najnovija dešavanja u Sarajevu i na prostoru cijele BiH, ali ćutanje Vijeća kapi su koje su prelile naše strpljenje i trpljenje. Shvatili smo da pasivnošću Međureligijsko vijeće indirektno podržava sve projavljene devijacije našeg društva”, naveo je mitropolit Hrizostom u saopštenju.

Mitropolit Hrizostom istakao je šest razloga za ovu njegovu odluku, ističući kao prvi “zavjetno” ćutanje Međureligijskog vijeća u BiH na nedavne događaje u Sarajevu kada je napadnuta lična imovina građana Srbije i probušeni pneumatici na vozilima tih ljudi koji su kao turisti došli u Sarajevo, a sve to je podsjetilo na osamdesete i devedesete godine prošlog vijeka.

“Slike iz Sarajeva u januaru ove godine podsjetile su nas na najstravičnije slike iz 1990. godine koje nosimo iz Skradina u Dalmaciji. Na Badnji dan 24. decembra 1990. godine napala nas je velika grupa neonacista i šovinista u Skradinu. Pokušali su nas zapaliti u našem automobilu u kojem su bila još naša tri učenika Bogoslovije. Naši strahovi od užasnih slika u Sarajevu od 14. januara ove godine sigurno izviru iz velikih trauma koje nosimo iz Splita, Skradina i Šibenika”, naveo je mitropolit Hrizostom.

Uprkos stravičnim slikama iz Sarajeva, mitropolit Hrizostom je istakao da Međureligijsko vijeće nije osjetilo potrebu da se oglasi po ovom slučaju i osudi nacionalistička i šovinistička divljanja u Sarajevu.

“Tada smo shvatili i razumjeli mnoge stvari”, naveo je mitropolit dabrobosanski.

Nastavi čitati

Aktuleno