Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ O REBALANSU “Nikada nije zabilježeno da rebalans usvajate posljednji radni dan u decembru”

Rebalans je jedan najvažniji strateški dokument, naravno uz glavni budžet, koji obezbjeđuje dodatne investicije i pokrivanje efekata inflacije koje je izazvala ova kriza.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je naglasio da se svugdje u svijetu, pa i u Republici Srpskoj, usvoji jedan do dva rebalansa tokom godine, najkasnije u novembru.

– Nikada nije zabilježeno da rebalans usvajate posljednji radni dan u decembru, dakle na kraju godine. Dakle, dobiti rebalans najbolji na svijetu posljednji radni dan u staroj godini vam je kao da vam neko da 100 miliona KM, ali vam stavi taj novac na drvo na koje se ne možete popeti i to uzeti. Dakle, vidite taj novac, ali ga nemate i ne možete ga potrošiti – naglasio je on.

Poručio je kako je upravo zbog toga iskazao namjeru da se o rebalansu raspravlja na vanrednoj sjednici, a sve kako bi gradska administracija imala dva do tri dana, kako bi novac mogli da rasporede i utroše.

– Ako je u rebalansu stavljeno da pomognemo sportsku dvoranu zajedno sa Vladom Republike Srpske koja vrijedi 15 miliona KM, gdje ća Grad da da 5 miliona KM, ako tu planiramo podršku, ako želimo da damo podršku penzionerima, kao što smi i rekli, da isplatimo subvencije za javni prevoz i subvencije za grijanje, jasno vam je da nam treba nekoliko dana da se sve te procedure pripreme. Nije moguće da to uradimo 30. decembra – rekao je on.

Poručio je kako sve ovo urušava projekat dolaska Novaka Đokovića.

– Iznos koji Grad daje je ogroman, a bez tih 5 miliona osnovne potrebe ne mogu da budu završene. Skinuli su i regulacioni plan gdje treba da bude ta dvorana. Opet blokiraju grad na taj način. Ako to nije dobro, zašto to ne rade u drugim gradovima Republike Srpske – upitao je gradonačelnik.

Banjaluka

PENZIONERI IZ BANJALUKE u ponedjeljak dobijaju po 100 KM

U ponedjeljak, 6. februara, 41.407 banjalučkih penzionera dobiće jednokratnu podršku od po 100 KM od grada Banjaluka, saopšteno je iz Gradske uprave.
Posredstvom računa u bankama ovu podršku dobiće 29.788 penzionera, a njih 11.619 koji nemaju račune u bankama novac će dobiti putem Pošte.

Iz Gradske uprave navode da će za jednokratnu novčanu podršku penzionerima iz budžeta grada biti izdvojeno ukupno 4.150.000 KM.

“U narednom periodu planirano je uvođenje `kartica prijateljstva` zahvaljujući kojim će penzioneri u Banjaluci dobiti dodatne pogodnosti za povoljniju kupovinu u Banjaluci”, navode iz Gradske uprave.

Nastavi čitati

Banjaluka

PARASTOS STRADALIM SRBIMA! Organizovan besplatan prevoz u Drakulić 5. februara

Grad Banja Luka će, u nedjelju 5. februara, organizovati besplatan prevoz građana u Drakulić, gdje će biti održan parastos stradalim Srbima u ustaškom zločinu 1942. godine.

Na odredište će voziti dva autobusa, a raspored polazaka je sljedeći:

-Polazak prvog autobusa sa parkinga kod Galerije (Vidovdanska ulica) u 8.15 časova do Spomen hrama Svetog velikomučenika Georgija – Drakulić.

-Polazak drugog autobusa sa parkinga kod Galerije (Vidovdanska ulica) u 11.15 časova do Spomen kosturnice na Drakuliću.

Isti autobusi će po završetku parastosa vratiti putnike na polaznu stanicu oko 13.00 časova.

Grad Banjaluka

Nastavi čitati

Banjaluka

Grad će OBEZBIJEDITI SREDSTVA za rekonstrukciju igrališta, rukovodstvo centra mora preuzeti ODGOVORNOST

Svakodnevno smo izloženi napadima skupštinske većine, ponekad osnovano, ali najčešće su kritike pogrešno adresirane i većina propusta rezultat je maćehinskog odnosa vladajuće stranke prema Banjaluci.

Poručila je ovo narodni poslanik PDP-a, Mirna Savić – Banjac, komentarišući situaciju sa zapuštenim terenima SC „Nikola Tesla“.

-U javnosti su se pojavile fotografije košarkaškog igrališta SC “Nikola Tesla” i ovo je, nažalost, pravi primjer kako je teško održavati samo jedno, svoje dvorište, dok se na sav glas kritikuje održavanje Grada sa sredstvima koja su nekoliko puta umanjena u odnosu na to kada je gradonačelnik bio iz redova vladajuće stranke.Svakako apelujemo i na nesavjesne sugrađane da čuvaju ono što je naše, što treba da služi svima, a na policiju da ćešće obilazi pomenutu lokaciju – rekla je ona.

Dodala je kako Grad nastoji da sačuva, unaprijedi i izgradi nove sadržaje, a smatramo da rukovodstvo srednjoškolskog centra mora preuzeti odgovornost za jedino igralište koje je u njihovoj nadležnosti.

-Grad će obezbijediti sredstva za rekonstrukciju i igralište će biti obnovljeno iako je u vlasništvu SC “Nikola Tesla”. Ne možemo dozvoliti da se uništi i propadne, ali smatram da se iz redovnih sredstava mora nastojati održavati bar ono osnovno, uredno i čisto – rekla je ona.

Poručila je kako odbornici ne bi trebalo da se bave populističkim mjerama ili jednokratnim davanjima za penzionere, nego svojom nadležnosti, ali, kako kaže –očigledno je mnogo jednostavnije i popularnije tražiti trn u oku drugog, a ne vidjeti balvan u svom.

Nastavi čitati

Aktuleno