Connect with us

Izbori 2022.

Stanivuković o rezultatima izbora “Tražimo istinu, a istine se ne treba plašiti”

Svako ko radi pošteno ne treba da se plaši našeg zahtjeva za ponovnim prebrojavanjem glasova – poručio je on.

Istina ne treba nikoga da boli, istine ne treba niko da se plaši, a mi tražimo istinu, rekao je predsjednik Gradskog odbora PDP Banjaluka Draško Stanivuković na današnjoj konferenciji za medije.

– Ja nemam problem, uvjeren u svoj rezultat, da se ponovo broji i svaki moj glas, a siguran sam da bih u tom slučaju ostvario još bolji rezultat. Izbori su proces kada se odlučuje ko ide u budućnost, ko u prošlost i kada neki ljudi imaju veliki strah da mogu da, poslije toga, završe iza rešetaka. U takvim okolnostima, spremni su da organizuju svakavke malverzacije, krađe i različita prebrojavanja glasova – poručio je Stanivuković.

On je rekao da danas ide poziv svim institucijama koje učestvuju u izbornom procesu, od MUP do CIK.

– Bile su prisutne i nasilne metode, to se mora ispitati. Istrajavamo u zahtjevu da gdje god postoji neki prigovor, zapisnik na koji je uložena primjedba, mora da se prebroji. Neki spominju i neke naše ljude sa liste, kako je njima upisan neki broj glasova, mi smo spremni da se i to broji – rekao je Stanivuković.

On je rekao da niko ne čuva ni Draška, ni Jelenu, ni Milana, ni Vukotu, nego se čuva narodna volja, koja je sveta.

– Svako ko radi pošteno ne treba da se plaši našeg zahtjeva za ponovnim prebrojavanjem glasova. Očekujemo da CIK reaguje na stotine evidentiranih prigovora. Mi smo imali i u Banjaluci problem, oko tri ujutro je nestalo struje, morali smo se organizovati. Međutim, ovo ne smije biti borba na život i smrt, pa ko ima jače posmatrače, tu će iole biti regularno. I nemoguće je da kandidat za predsjednika na nekim mjestima ima nula upisanih glasova i to govori da ovo što mi govorimo ima osnova – rekao je Stanivuković.

Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS, rekao je na današnjoj konferenciji za medije da su pojedine lokalne izborne komisije zakazale ponovno brojanje glasova, što znači da je pritisak u zahtjevu za tačnim rezultatima izbora dijelom već urodio plodom.

– Međutim, ono što i dalje baca sjenu na cijeli izborni proces jeste da je u noći izbora došlo do prekida zbrajanja glasova, što je uticalo na legitimitet izbornog procesa. Opštinske i gradske izborne komisije bile su dužne da informišu o preliminarnim rezultatima glasanja, a takođe se pokazalo da se rezultati na izbornom materijalu ne slažu sa rezultatima na zapisniku – rekao je Radović.

On je istakao da su SDS i PDP formirali pravne timove koji šalju prigovore CIK.

– Tvrdimo da se glasački listići moraju ponovo prebrojati, uporediti sa zapisnicima kako bi se utvrdila i odgovornost biračkih odbora tamo gdje se rezultati ne slažu, a trenutno se radi unos podataka na bazi tih zapisnika za koje smo utvrdili nepravilnosti. To znači da se i objavljeni rezultati na stranici CIK razlikuju od onoga što se nalazi u izbornom materijalu. Danas će naši predstavnici zvanično uputiti zahtjev CIK za prebrojavanje, utvrđivanje nepravilnosti i ponavljanje izbornog procesa – naveo je Radović, ističući da je to nužno da se uradi, jer u suprotnom izbori nemaju smisla.

– Ako ćemo ćutati na to da neko u zapisniku kandidatu piše nule, a on je osvojio glasove, šta se može desiti na sljedećim izborima? Ovo moramo istjerati do kraja – poručio je Radović.

Govoreći o sutrašnjim protestima opozicije, on je istakao da je to izražavanje nezadovoljstva izbornim procesom i poziv institucijama da regularno rade svoj posao, a ne neka „narandžasta revolucija“ kako neki pokušavaju da predstave.

Izbori 2022.

OVJERENE KANDIDATKSE LISTE za delegate iz Srpske u Dom naroda BiH

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ove komisije.
Narodna skupština Republike Srpske je CIK-u dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Srpske, te se sprovode aktivnosti na potpisivanju izjava nominovanih kandidata, kako bi se nakon toga moglo pristupiti proceduri provjera listi i kandidata.U saopštenju je navedeno da se, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sprovode odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata opštih izbora, a rok za sprovođenje ovih posrednih izbora ističe 2. decembra.

Iz CIK-a ističu da su u toku aktivnosti nominacije kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominovanih kandidatskih listi i kandidata.

“Zaključno sa današnjim danom CIK BiH je ovjerila kandidatske liste iz četiri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona”, navodi se u saopštenju.

Takođe, CIK-u su dostavljene kandidatske liste iz skupština Hercegovačko-neretvanskog, zatim Livanjskog, kao i Zeničko-dobojskog kantona, te je u toku kompletiranje dokumentacije, odnosno potpisivanju izjava nominovanih kandidata kako bi se mogle izvršiti provjere.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, te Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

I još malo CIK-a : Skoro je nemoguće dokazati da političari zloupotrebljavaju javna sredstva

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj 86. sjednici razmatrala je prijave o korištenju javnih resursa u svrhu predizbornih aktivnosti tokom ovogodišnjih Općih izbora.

Na današnjoj sjednici CIK-a razmatran je set odluka koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa tokom predizborne kampanje.

“Imamo prigovor Platforme za progres protiv Adnana Štete iz SDP-a da je vršio objave na stranici Vlade Kantona Sarajevo vezano za dodjelu elektronskih karata penzionerima i tako dalje. Utvrdili smo da je to redovna aktivnost u ministarstvu te prijedlog je da se prigovor odbije kao neosnovan”, istakao je šef Službe za upravno rješavanje CIK-a Mišo Krstović.

Platforma za progres je Štetu prijavila i da je na Facebook stranici izvršio promociju izgradnje tramvajske pruge za što je također utvrđeno da ne predstavlja zloupotrebu.

Članovi CIK-a razmatrali su i prijavu SDS-a u vezi aktivnosti Milorada Dodika (SNSD), odnosno da je obećavao dati po 100 KM penzionerima.

“U svom izjašnjenju Milorad Dodik je napisao da nije mogao zloupotrijebiti sredstva sa pozicije na kojoj jeste, da ta sredstva može dijeliti samo Vlada Republike Srpske što je u postupku formalno-pravno i dokazano, da nije mogao raspolagati sredstvima Vlade”, istakao je Krstović.

I prigovor protiv Dodika je odbačen, a protiv takve odluke je glasao član CIK-a Željko Bakalar.

Razmatrana je i prijava Transparensi Ieternešnala protiv RTV Gradiške jer su navodno promovirali kandidata SDS-a što je odbijeno kao neosnovano.

Prijava protiv kandidatkinje Jelene Trivić (PDP) nije bila uredna pa se smatra da nije ni podnesena.

“Važno je naglasiti da mi nismo mogli naći uporište da ove postupke vodimo po službenoj dužnosti jer je falilo vrijeme i mjesto povrede (zloupotrebe), a nemamo ništa praktično kao dokaz na osnovu čega bismo mogli početi istragu”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

OČAJ JELENE TRIVIĆ SVE VEĆI! Nikako da se pomiri sa izbornim porazom

Jelena Trivić nikako da se pomiri sa ishodom izbora pa se i danas oglasila na društvenim mrežama

Nastavi čitati

Aktuleno