Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ O VELIKIM PROJEKTIMA: Za dvije godine riješili smo mnoge višedecenijske probleme

Ovi projekti će našem gradu dati jedan potpuno novi pečat – kaže Stanivuković.

Za nešto više od dvije godine mandata pokrenuli smo velike infrastrukturne projekte koji će našem gradu dati jedan potpuno novi pečat, ali i projekte kroz koje smo riješili višedecenijske probleme.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da nakon 50 godina Banjaluka dobija novu sportsku dvoranu veću od dvorane „Borik“, kao i da se nakon pet decenija radi potpuna rekonstrukcija i obnova Parka „Mladen Stojanović“.

– Projekat koji radimo u Parku „Mladen Stojanović“ najveći je u Republici Srpskoj, a odmah po njegovom okončanju u našem gradu počinje i rekonstrukcija hotela „Palas“, na koji Banjaluka čeka 39 godina – rekao je gradonačelnik Stanivuković, podsjetivši da će uskoro početi radovi na ovaj lokaciji.

Kako je istakao, započeta je i obnova „Kuće Milanovića“, najstarijeg objekta u užem centru grada, dok se mostu u Trapistima kao najstarijem mostu u Banjaluci vraća nekadašnji sjaj.

Prema riječima gradonačelnika, u proteklom periodu pokrenuta su i pitanja za rješavanje problema na koje građani čekaju godinama.

– Pokrenuli smo inicijativu i omogućili besplatnu legalizaciju za preko 20 000 objekata u našem gradu, čime će biti riješena životna pitanja brojnih sugrađana među kojima je mnogo izbjeglih i raseljenih lica, naših boraca i ratnih vojnih invalida i drugih kategorija koje su na ovaj način trajno riješili pitanje svoje imovine – rekao je Stanivuković.

On je istakao da će nakon skoro tri decenije od završetka posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata u čast boraca koji su svoje živote položili za Republiku Srpsku biti izgrađeno Centralno-spomen obilježje.

Gradonačelnik je takođe dodao da Banjaluka nakon skoro dvije decenije dobija i novu školu, u naselju Ada.

Kako je kazao, riješena su i pitanja vodosnabdijevanja i kanalizacije u više naselja, brojne ulice dobile su asfalt, a počela je i gradnja mosta u Česmi.

– Od 2014. godine mještani Česme muku muče sa nedostatkom mosta, a već naredne godine završavamo izgradnju dugo čekanog mosta – rekao je Stanivuković, naglasivši da će dvije obale našeg grada uskoro biti spojene i mostom u Docu.

Prema riječima gradonačelnika, Banjalučani će napokon moći da se vrate na rijeku, jer počinje izgradnja prvog kolektora za prečišćavanje otpadnih voda.

-Osim prvog kolektora, aktivno radimo na uređenju obala Vrbasa. Izgradili smo dajak pristanište i uredili prve gradske plaže – rekao je Stanivuković, te dodao da će i u narednom periodu Banjalučni će dobiti i nove oaze uz Vrbas.

Takođe, gradonačelnik je naglasio da će posebna pažnja biti posvećena i uređenju rekreativne zone na Banj brdu, gdje uskoro počinje izgradnja prvog vidikovca.

Banjaluka

ODLIČNI REZULTATI Ni kiša nije umanjila zaradu “Akvane”

Ovogodišnja sezona u vodenom parku “Aquana” u Banjaluci bila je uspješna, iako je počela sa zakašnjenjem od 18 dana, a trajala je sve do 29. avgusta, jer su vremenske prilike uticale i na početak, ali i na kraj sezone, kazao je za “Nezavisne novine” Svetislav Lazić, direktor ovog preduzeća.

U ovoj godini, kako ističe, imali su 63.522 ulaska kupača, od kojih je sa dnevnom ulaznicom bilo 29.199, a sa sezonskom 34.323.

“Počeli smo 18. juna, iako praktikujemo da svake godine sezona počne početkom juna. Kašnjenje od 18 dana je znatno uticalo i na broj posjeta, ali i na prihode. Statistički gledano, unazad nekoliko sezona, jun nam je uvijek bio najprofitabilniji i najposjećeniji mjesec”, kaže Lazić i napominje da su i pored kašnjenja sezone zadovoljni i posjetom, ali i prihodima.

“U odnosu na prethodne sezone znatno je bilo manje radnih dana, računajući posjete, imali smo 45 radnih dana, ali je pravih sunčanih radnih dana bilo 36 u ovoj sezoni. Čak i na taj broj radnih dana, kada ih uporedimo sa prethodnom godinom, koja je imala 67 radnih dana, mi smo ostvarili veći prihod i promet ove godine u odnosu na prethodnu”, kazao je Lazić.

Napominje da su bila organizovana i razna dešavanja, kao što su “Igre bez granica”, u kojima je učešće uzelo više od 500 posjetilaca svih uzrasta.

“Imali smo i humanitarni turnir u odbojci na pijesku, a sezonska prodaja ulaznica je bila rekordna ove godine, što je za nas jako značajan podatak. Tako da mogu reći da je sezona bila finansijski zadovoljavajuća. Mogla je biti i bolja da je bilo više sunčanih dana, ali to je nešto na šta mi stvarno ne možemo uticati”, rekao je Lazić.

Naglasio je da su reakcije i komentari na ponudu ove godine bili izuzetno pozitivni i ljudi su bili zadovoljni urednošću i higijenom na “Aquani”.

“Imali smo dana kada je bilo i više od 2.000 posjetilaca”, ističe prvi čovjek “Aquane”.

Što se tiče samog vodenog parka “Akvana”, dodao je da, dok još ima lijepog vremena, i dalje su u toku organizacije dječjih rođendana, koje obavljaju u saradnji sa Školom sporta “Kasper”.

“Što se tiče planova za sljedeću sezonu, čekamo da vidimo kakav će biti finansijski momenat, a planirali smo malu rekonstrukciju, dopunu sadržaja i još neke vodene atrakcije, ali sve zavisi od finansijskih mogućnosti”, kaže Lazić i dodaje da je to sve još u fazi razmišljanja.

Navodi da, što se tiče same finansijske situacije preduzeća, čeka se dokapitalizacija.

“Grad i gradska Skupština dali su saglasnost, usvojili su elaborat o dokapitalizaciji preduzeća i u toku ovog mjeseca nadam se da će biti završeno i kreditno zaduženje grada i dokapitalizacija preduzeća. Tim novcem ćemo riješiti veliki dio dugogodišnjih dugovanja i obaveza koja imamo prema dobavljačima”, kazao je Lazić i napomenuo da očekuje da će naredni period biti period stabilizacije preduzeća.

Nastavi čitati

Banjaluka

BORAC DOBIO NOVOG DIREKTORA

Na Gradskom stadionu u Banjaluci danas je održana prva sjednica novog Upravnog odbora, na kojoj su imenovani direktor i sportski direktor kluba, ali i direktor marketinga i prodaje.

Za novog direktora kluba izabran je Aleksandar Mićić, koji je do sada obavljao funkciju koordinatora omladinske škole, poziciju sportskog direktora vršiće Oliver Јandrić, a funkciju direktora marketinga i prodaje ubuduće će obavljati Dejan Ćato, koji je iste poslove obavljao u Banjalučkoj pivari, prenosi RTRS.

Njegov zamjenik biće Mirko Vujinović, diplomirani ekonomista.

Podsjećamo, Borac je u ponedjeljak na sjednici Skupštine dobio novo rukovodstvo, na čelu sa predsjednikom Upravnog odbora Milanom Tegeltijom.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ: Banjaluka u aprilu u epicentru svjetske javnosti

Međunarodna biciklistička trka “Beograd – Banjaluka” biće održana u periodu od 19. do 22. aprila, najavljeno je na današnjoj prezentaciji trke, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Biciklistički karavan će 17. godinu zaredom preći granicu između Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja.

Trka i ove godine ima četiri etape, start je u Beogradu 19. aprila, cilj u Banjaluci 22. aprila.

– Ova je trka više od trke. I ovo je događaj više od sportskog događaja. Ovo je događaj koji povezuje naš narod u Srbiji i u Republici Srpskoj, koji dodatno afirmiše sport, turizam, koji sa više aspekata znači našem gradu. Hvala organizatorima, partnerima i sponzorima što ova priča traje 17 godina kazao je Stanivuković.

Ono što je posebno zanimljivo je da će 22. aprila u Banjaluci biti završna etapa biciklističke trke i polufinalne borbe na ATP turniru Srpska open.

Završni kilometri trke “Beorad – Banjaluka” voziće se u ulici Kralja Petra I Karađeođevića uz koju se nalazi i park “Mladen Stojanović” gdje će biti igrani mečevi teniskog turnira. Biće to veliki organizacioni izazov.

– Gotovo pred polufinale i finale teniskog spektakla u našem gradu imamo i ovu trku. Grad je za to, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preispituje bezbjednosni aspekt, ali želimo da to sve bude u redu jer znam koliko je to važno. Idemo ka tome da tih dana u našem gradu dočekamo stotine biciklista iz preko 30 zemalja, ali i najbolje svjetske tenisere i da Banjaluka bude u epicentru svjetske javnosti, poručio je Stanivuković i napomenuo da “će Banjaluka od 17. do 24. aprila biti grad koji će najviše biti u svim svjetskim medijima i to je ono na šta treba da budemo ponosni”.

Organizatori biciklističke trke “Beograd – Banjaluka” ističu da je sve spremno za ovu trku. Takmičari će u prvoj etapi preći preko graničnog prelaza između Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja. Prva etapa trke se vozi od Beograda do Bijeljine 19. aprila, druga od Bijeljine do Vlasenice dan kasnije, treća iz Doboja do Prijedora 21. aprila, a četvrta od Novog Grada preko Kostajnice, Kozarske Dubice i Gradiške do Banjaluke 22. aprila.

Nastavi čitati

Aktuleno