Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ “Uplatićemo novac direktno na račun PENZIONERA”

Usaglašeno je da jednokratna novčana podrška Grada bude direktno uplaćena na račune penzionera.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanuvuković nakon današnjeg sastanka sa udruženjima penzionera na gradskom i republičkom nivou, rukovodstvom Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske i potpredsjednikom Skupštine grada Banje Luke.

-Prva poruka sa ovog sastanka jeste da smo se svi usaglasili, i penzioneri, i Grad i potpredsjednik Skupštine Grada, da ta podrška ide direktno penzionerima. Postoji izazov što je to i dalje u budžetu kao stavka za Elektroprivredu i kako to sada realocirati, a da bude u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Dakle, danas smo došli do određenih zaključaka, ali naši pravnici će to sve precizno definisati tokom dana i tim povodom sutra ćemo održati novi sastanak – kazao je gradonačelnik.

Kako je istakao, želja i namjera gradske administracije jeste da podrška ide direktno penzionerima i u maksimalnom iznosu.

-Želimo da sve definišemo i potpuno precizno informišemo penzionere o načinu i datumu isplate. Naša želja je da to bude tokom ovog mjeseca – poručio je on.

Dodao je da ostaje da se sa nadležnim institucijama Fondom PIO i Poštama Srpske sklope određeni sporazumi o načinu i vremenu isporuke sredstava penzionerima.

Podsjetio je da u budžetu podrška penzionerima stoji kao stavka podrške Elektroprivredi, koja je imala svoju genezu skoro cijelu godinu dana.

-Dakle, nama ta podrška stoji kao grant Elektroprivredi gdje se od Grada traži da sredstva uplati Elektroprivredi, a onda to preduzeće kroz vrijeme odbija sa računa brojila koji svaki penzioner doznači Gradu. Takvom nečemu se protivimo skoro godinu dana i u tome imamo jednoglasnu podršku penzionera. Kao gradonačelnik sam na rebalans uložio amandman da sa Elektroprivrede ide na stavku koja se zove doznaka pojedincima, dakle svakom penzioneru, ukupno za njih 41.493 – kazao je gradonačelnik.

Iz Udruženja penzionera grada Banje Luke kazali su da će na zadovoljstvo penzionera sredstva biti isplaćena direktno na račune te populacije.

-Gradonačelnik će sa svojim saradnicima sagledati mogućnosti koje su potrebne za takav način isplate i sutra ćemo imati novi sastanak – kazali su predstavnici penzionera.

Potpredsjednik Skupštine Grada, Saša Čudić kazao je da izražava određenu dozu optimizma da se ide ka konačnom rješenju ovog pitanja.

-Ono što je danas naznačeno jeste da se sredstva doznače na račune penzionera, što je od početka bio njihov zahtjev. Ono pri čemu ostajemo jeste stav da se isplati po stotinu KM. Danas sam od strane predlagača odnosno gradonačelnika informisan da postoje određene formalno pravne i tehničke prepreke, ali ukoliko je za realizaciju takve odluke potrebno, spremni smo da održimo i vanrednu sjednicu Skupštine – kazao je Čudić.

Banjaluka

PENZIONERI IZ BANJALUKE u ponedjeljak dobijaju po 100 KM

U ponedjeljak, 6. februara, 41.407 banjalučkih penzionera dobiće jednokratnu podršku od po 100 KM od grada Banjaluka, saopšteno je iz Gradske uprave.
Posredstvom računa u bankama ovu podršku dobiće 29.788 penzionera, a njih 11.619 koji nemaju račune u bankama novac će dobiti putem Pošte.

Iz Gradske uprave navode da će za jednokratnu novčanu podršku penzionerima iz budžeta grada biti izdvojeno ukupno 4.150.000 KM.

“U narednom periodu planirano je uvođenje `kartica prijateljstva` zahvaljujući kojim će penzioneri u Banjaluci dobiti dodatne pogodnosti za povoljniju kupovinu u Banjaluci”, navode iz Gradske uprave.

Nastavi čitati

Banjaluka

PARASTOS STRADALIM SRBIMA! Organizovan besplatan prevoz u Drakulić 5. februara

Grad Banja Luka će, u nedjelju 5. februara, organizovati besplatan prevoz građana u Drakulić, gdje će biti održan parastos stradalim Srbima u ustaškom zločinu 1942. godine.

Na odredište će voziti dva autobusa, a raspored polazaka je sljedeći:

-Polazak prvog autobusa sa parkinga kod Galerije (Vidovdanska ulica) u 8.15 časova do Spomen hrama Svetog velikomučenika Georgija – Drakulić.

-Polazak drugog autobusa sa parkinga kod Galerije (Vidovdanska ulica) u 11.15 časova do Spomen kosturnice na Drakuliću.

Isti autobusi će po završetku parastosa vratiti putnike na polaznu stanicu oko 13.00 časova.

Grad Banjaluka

Nastavi čitati

Banjaluka

Grad će OBEZBIJEDITI SREDSTVA za rekonstrukciju igrališta, rukovodstvo centra mora preuzeti ODGOVORNOST

Svakodnevno smo izloženi napadima skupštinske većine, ponekad osnovano, ali najčešće su kritike pogrešno adresirane i većina propusta rezultat je maćehinskog odnosa vladajuće stranke prema Banjaluci.

Poručila je ovo narodni poslanik PDP-a, Mirna Savić – Banjac, komentarišući situaciju sa zapuštenim terenima SC „Nikola Tesla“.

-U javnosti su se pojavile fotografije košarkaškog igrališta SC “Nikola Tesla” i ovo je, nažalost, pravi primjer kako je teško održavati samo jedno, svoje dvorište, dok se na sav glas kritikuje održavanje Grada sa sredstvima koja su nekoliko puta umanjena u odnosu na to kada je gradonačelnik bio iz redova vladajuće stranke.Svakako apelujemo i na nesavjesne sugrađane da čuvaju ono što je naše, što treba da služi svima, a na policiju da ćešće obilazi pomenutu lokaciju – rekla je ona.

Dodala je kako Grad nastoji da sačuva, unaprijedi i izgradi nove sadržaje, a smatramo da rukovodstvo srednjoškolskog centra mora preuzeti odgovornost za jedino igralište koje je u njihovoj nadležnosti.

-Grad će obezbijediti sredstva za rekonstrukciju i igralište će biti obnovljeno iako je u vlasništvu SC “Nikola Tesla”. Ne možemo dozvoliti da se uništi i propadne, ali smatram da se iz redovnih sredstava mora nastojati održavati bar ono osnovno, uredno i čisto – rekla je ona.

Poručila je kako odbornici ne bi trebalo da se bave populističkim mjerama ili jednokratnim davanjima za penzionere, nego svojom nadležnosti, ali, kako kaže –očigledno je mnogo jednostavnije i popularnije tražiti trn u oku drugog, a ne vidjeti balvan u svom.

Nastavi čitati

Aktuleno