Connect with us

Banjaluka

Stanivuković uručio ključeve grada novoj “gradonačelnici”

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uručio je danas ključeve grada najmlađim Banjalučanima koji će simbolično tokom ove sedmice upravljati gradom, u okviru obilježavanja Nedjelje djeteta.

Ključeve su ove godine preuzeli učenici trećeg razreda Osnove škole “Branko Ćopić”, tačnije mala gradonačelnica Isidora Sekulić, dok su njihovi drugari iz drugog razreda otpjevali pjesmu o dječijim pravima.

Stanivuković je izrazio zadovoljstvo što grad Banjaluka već tradicionalno obilježava Nedjelju djeteta, poručivši da svaki dan treba pričati o pravima djece.

“Svaki dan, svaka nedjelja treba da bude Nedjelja djeteta. To govore naši rezultati, naša posvećenost, od knjiga, vrtića, dječijih igrališta. Ukupno 11 igrališta ćemo sagraditi, neka su već završena, a kroz dvadesetak dana će i ostala biti gotova”, poručio je Stanivuković.

Mala gradonačelnica Isidora, koja će simbolično upravljati gradom u narednih sedam dana, poručila je kako se nada da će biti dobra u “svom poslu”.

“Ja želim da kažem da je najvažnije da su djeca srećna i da ih vole roditelji. Ja se nadam da ću biti dobra gradonačelnica”, poručila je ona.

Obilježavanje Nedjelje djeteta provodi se u većini evropskih zemalja sa ciljem da se promovišu osnovni ciljevi Konvencije UN o pravima djeteta.

Banjaluka

PRAZNIČNA ČAROLIJA U SRCU GRADA Sutra otvaranje “Banjalučke zime”

Pri kraju su pripreme za spektakularno otvaranje „Banjalučke zime“, koje je zakazano za sutra, 1. decembar u 19.00 časova.

Ne propustite priliku i doživite čaroliju u prekrasnom ambijentu Parka „Petar Kočić“ uz mnoštvo lampica, novogodišnje jelke, prekrasne dekoracije i sjajan zabavni program za sve uzraste.

Takođe ne zaboravite da će povodom svečanog otvaranja Djed Mraz ovog puta doći sa jednog neobičnog mjesta i prirediti svim posjetiocima pravi praznični spektakl.

Posebnu čar daju svakako i novogodišnje kućice, koje su i ove godine posebno dekorisane, a takođe tu je i posebno uređena kućica Djeda Mraza.

Pridružite se jer vas u srcu našeg grada očekuje jedinstvena praznična čarolija.

Nastavi čitati

Banjaluka

Ponovo ćemo uputiti Skupštini Grada prijedlog za rješenje problema Zavoda za izgradnju

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da Gradska uprava podržava napore zaposlenih Zavoda za izgradnju Banjaluka da se spasi ovo preduzeće.

-Zato ćemo ponovo poslati odluku Skupštini Grada kojom će biti omogućeno momentalno skidanje blokade i isplata plate – poručio je Kresojević, koji je razgovarao sa zaposlenim Zavoda koji su se okupili ispred Gradske uprave tražeći isplatu zaostalih primanja.

Podsjetio je da su nova gradska administracija i nova uprava ZIBL-a zatekli visok nivo obaveza od prethodne adminstracije i to je razlog zašto je Poreska uprava Republike Srpske blokirala ovo preduzeće zbog čega zaposleni nisu primili nekoliko plata.

-Predložili smo rješenje Skupštini Grada na kolegijumu održanom u ponedjeljak i to na način da smo predvidjeli subvencije Vodovodu u iznosu od 700.000 KM, kojim bi Vodovod otkupio poslovni prostor Zavoda za izgradnju i na taj način bi se obezbijedila tekuća likvidnost za ovo preduzeće – kazao je Kresojević.

Međutim, kolegijum je odbio ovaj prijedlog, a kako ističe Kresojević – zakonski propisi ne dozvoljavaju da gradska admistracija donosi samostalno odluke u toj vrijedosti, nego je potrebna podrška Skupštine Grada.

-Insistiraćemo i dalje da se ovaj prijedlog stavi na dnevni red decembarske sjednice Skupštine Grada. Nakon donošenja ove odluke išli bismo dalje u pravcu da se obezbijede kontinuirani prihodi za ovog preduzeće – poručio je Kresojević.

Podsjetio je da je održano više sastanaka od početka ljeta do danas sa zaposlenim, navodeći da bi jedan takav sastanak bilo poželjno da se održi i sa predstavnicima Skupštine Grada kako bi se i oni upoznali sa svim problemima koje imaju zaposleni ZIBL-a.

-U oklonostima u kojima se oni odvijaju moram reći da su svi sastanci sa zaposlenim Zavoda bili korektni i u saradnji i da Gradska uprava u ovim aktivnostima podržava zaposlene, jer je ovo jedini način da dođemo do krajnjeg rješenja. Moramo biti svjesni da niko ovdje nije sam i da svi zajedno moramo dati doprinos da se taj problem riješi. Trenutno je to u domenu odlučivanja Skupštine Grada i mislim da na ovaj način možemo izvršiti pozitivan pritisak da se ovaj problem riješi – zaključio je gradski menadžer.

Nastavi čitati

Banjaluka

Česma dobija šetalište, centar Banjaluke hotel od 22 sprata

Obnova kuće Milanovića, uređenje obala Vrbasa od Zelenog do Gradskog mosta, uređenje šetališta u Česmi, kao i prostora sa termalnim vodama u Srpskim toplicama te izgradnja Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata su neke od investicija koje su predviđene nacrtima rebalansa, odnosno budžeta Gradske uprave za narednu godinu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je da su prvi put među važnim projektima u rebalansu i Nacrtu budžeta planirana sredstva za navedene projekte.

“Nacrti oba ova važna dokumenta predloženi su za dnevni red 18. sjednice gradskog parlamenta, zakazane za 8. decembar, a neophodno je da budu i doneseni”, kazao je on te dodao da ako se to ne desi skupštinska većina vodi Banjaluku u privremeno finansiranje.

“Rebalans i Nacrt budžeta za narednu godinu donose brojne važne projekte, ali i obavezu servisiranja naslijeđenih višemilionskih dugovanja JP ‘Aquana’ i davanja neophodnih za funkcionisanje Gradskog olimpijskog bazena”, pojasnio je on.

Dodaje da je neophodno obnoviti mašine, uređaje i pumpe na Gradskom olimpijskom bazenu.

“Hoćemo da otvorimo vrata kompleksa ‘Aquane’ građanima i da im stavimo na raspolaganje staze za trčanje i rekreaciju, dječje igralište, ugostiteljske i druge sadržaje i tokom zimskih mjeseci kada ne rade otvoreni bazeni”, naveo je on.

Grad Banjaluka, prema njegovim riječima, nakon urađene nove plaže u Srpskim toplicama želi da ide i dalje ka rijeci Vrbas.

“Uredićemo i druge dijelove obale Vrbasa, poput one od Zelenog do Gradskog mosta, i to s nekoliko terena za odbojku, rukomet i fudbal na pijesku, radionicom za dajake, ugostiteljskim sadržajima, teretanom na otvorenom, a za te aktivnosti nam je potrebno oko 700.000 KM”, kazao je Stanivuković.

Uz ovaj projekat, kako ističe, Nacrt budžeta za narednu godinu predviđa i uređenje banja sa termalnom vodom u Srpskim toplicama, trim staze i šetališta od postojećeg do budućeg mosta u Česmi, te prvi put sredstva za izgradnju podzemnih kontejnera, reciklažna dvorišta, skejt park, vidikovac na Banj brdu i drugo.

“Uskoro ćemo predstaviti i projekat novog hotela u centru grada sa 22 sprata, 100 metara visine, vrijednosti do 70 miliona KM, sa pet zvjezdica, koji će promijeniti izgled grada”, najavio je on.

Prema njegovim riječima, grad u proljeće očekuju i novine u saobraćaju poput realizacije novog koncepta saobraćaja u centru grada, koji predviđa novu jednosmjernu ulicu, sa tri kilometra biciklističkih staza, trakama za autobuse i taksi vozila.

“U proljeće je predviđena i realizacija projekata za integrisani saobraćaj i nova šetališta u centru grada, prema kojem bi Gajeva, Srpska i ulica pored hotela ‘Vidović’ bile pretvorene u šetališta, a radićemo i most u Docu, ali potrebna nam je podrška”, kazao je Stanivuković.

Dodaje da Nacrt budžeta predviđa i gradnju sportske dvorane uz novu školu u Adi, multifunkcionalnu dvoranu na Laušu, ljetnu pozornicu uz Pravni i Ekonomski fakultet, osvjetljenje i uređenje Kastela.

“Sve su to projekti na koje se dugo čeka, a koje je spremna da realizuje ova gradska uprava. Ovo je Banjaluka o kojoj ja pričam”, zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuleno