Connect with us

Banjaluka

Stanivuković: Za nešto više od dvije godine riješili smo višedecenijske probleme

Za nešto više od dvije godine mandata pokrenuli smo velike infrastrukturne projekte koji će našem gradu dati jedan potpuno novi pečat, ali i projekte kroz koje smo riješili višedecenijske probleme, poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Stanivuković je istakao ida nakon 50 godina Banjaluka dobija novu sportsku dvoranu veću od dvorane „Borik“, kao i da se nakon pet decenija radi potpuna rekonstrukcija i obnova Parka „Mladen Stojanović“.

– Projekat koji radimo u Parku „Mladen Stojanović“ najveći je u Republici Srpskoj, a odmah po njegovom okončanju u našem gradu počinje i rekonstrukcija hotela „Palas“, na koji Banjaluka čeka 39 godina – rekao je gradonačelnik Stanivuković, podsjetivši da će uskoro početi radovi na ovaj lokaciji.

Kako je istakao, započeta je i obnova „Kuće Milanovića“, najstarijeg objekta u užem centru grada, dok se mostu u Trapistima kao najstarijem mostu u Banjaluci vraća nekadašnji sjaj.

Prema riječima gradonačelnika, u proteklom periodu pokrenuta su i pitanja za rješavanje problema na koje građani čekaju godinama.

– Pokrenuli smo inicijativu i omogućili besplatnu legalizaciju za preko 20 000 objekata u našem gradu, čime će biti riješena životna pitanja brojnih sugrađana među kojima je mnogo izbjeglih i raseljenih lica, naših boraca i ratnih vojnih invalida i drugih kategorija koje su na ovaj način trajno riješili pitanje svoje imovine – rekao je Stanivuković.

On je istakao da će nakon skoro tri decenije od završetka posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata u čast boraca koji su svoje živote položili za Republiku Srpsku biti izgrađeno Centralno-spomen obilježje.

Gradonačelnik je takođe dodao da Banjaluka nakon skoro dvije decenije dobija i novu školu, u naselju Ada.

Kako je kazao, riješena su i pitanja vodosnabdijevanja i kanalizacije u više naselja, brojne ulice dobile su asfalt, a počela je i gradnja mosta u Česmi.

– Od 2014. godine mještani Česme muku muče sa nedostatkom mosta, a već naredne godine završavamo izgradnju dugo čekanog mosta – rekao je Stanivuković, naglasivši da će dvije obale našeg grada uskoro biti spojene i mostom u Docu.

Prema riječima gradonačelnika, Banjalučani će napokon moći da se vrate na rijeku, jer počinje izgradnja prvog kolektora za prečišćavanje otpadnih voda.

-Osim prvog kolektora, aktivno radimo na uređenju obala Vrbasa. Izgradili smo dajak pristanište i uredili prve gradske plaže – rekao je Stanivuković, te dodao da će i u narednom periodu Banjalučni će dobiti i nove oaze uz Vrbas.

Takođe, gradonačelnik je naglasio da će posebna pažnja biti posvećena i uređenju rekreativne zone na Banj brdu, gdje uskoro počinje izgradnja prvog vidikovca.

Grad Banjaluka

Banjaluka

ODLIČNI REZULTATI Ni kiša nije umanjila zaradu “Akvane”

Ovogodišnja sezona u vodenom parku “Aquana” u Banjaluci bila je uspješna, iako je počela sa zakašnjenjem od 18 dana, a trajala je sve do 29. avgusta, jer su vremenske prilike uticale i na početak, ali i na kraj sezone, kazao je za “Nezavisne novine” Svetislav Lazić, direktor ovog preduzeća.

U ovoj godini, kako ističe, imali su 63.522 ulaska kupača, od kojih je sa dnevnom ulaznicom bilo 29.199, a sa sezonskom 34.323.

“Počeli smo 18. juna, iako praktikujemo da svake godine sezona počne početkom juna. Kašnjenje od 18 dana je znatno uticalo i na broj posjeta, ali i na prihode. Statistički gledano, unazad nekoliko sezona, jun nam je uvijek bio najprofitabilniji i najposjećeniji mjesec”, kaže Lazić i napominje da su i pored kašnjenja sezone zadovoljni i posjetom, ali i prihodima.

“U odnosu na prethodne sezone znatno je bilo manje radnih dana, računajući posjete, imali smo 45 radnih dana, ali je pravih sunčanih radnih dana bilo 36 u ovoj sezoni. Čak i na taj broj radnih dana, kada ih uporedimo sa prethodnom godinom, koja je imala 67 radnih dana, mi smo ostvarili veći prihod i promet ove godine u odnosu na prethodnu”, kazao je Lazić.

Napominje da su bila organizovana i razna dešavanja, kao što su “Igre bez granica”, u kojima je učešće uzelo više od 500 posjetilaca svih uzrasta.

“Imali smo i humanitarni turnir u odbojci na pijesku, a sezonska prodaja ulaznica je bila rekordna ove godine, što je za nas jako značajan podatak. Tako da mogu reći da je sezona bila finansijski zadovoljavajuća. Mogla je biti i bolja da je bilo više sunčanih dana, ali to je nešto na šta mi stvarno ne možemo uticati”, rekao je Lazić.

Naglasio je da su reakcije i komentari na ponudu ove godine bili izuzetno pozitivni i ljudi su bili zadovoljni urednošću i higijenom na “Aquani”.

“Imali smo dana kada je bilo i više od 2.000 posjetilaca”, ističe prvi čovjek “Aquane”.

Što se tiče samog vodenog parka “Akvana”, dodao je da, dok još ima lijepog vremena, i dalje su u toku organizacije dječjih rođendana, koje obavljaju u saradnji sa Školom sporta “Kasper”.

“Što se tiče planova za sljedeću sezonu, čekamo da vidimo kakav će biti finansijski momenat, a planirali smo malu rekonstrukciju, dopunu sadržaja i još neke vodene atrakcije, ali sve zavisi od finansijskih mogućnosti”, kaže Lazić i dodaje da je to sve još u fazi razmišljanja.

Navodi da, što se tiče same finansijske situacije preduzeća, čeka se dokapitalizacija.

“Grad i gradska Skupština dali su saglasnost, usvojili su elaborat o dokapitalizaciji preduzeća i u toku ovog mjeseca nadam se da će biti završeno i kreditno zaduženje grada i dokapitalizacija preduzeća. Tim novcem ćemo riješiti veliki dio dugogodišnjih dugovanja i obaveza koja imamo prema dobavljačima”, kazao je Lazić i napomenuo da očekuje da će naredni period biti period stabilizacije preduzeća.

Nastavi čitati

Banjaluka

BORAC DOBIO NOVOG DIREKTORA

Na Gradskom stadionu u Banjaluci danas je održana prva sjednica novog Upravnog odbora, na kojoj su imenovani direktor i sportski direktor kluba, ali i direktor marketinga i prodaje.

Za novog direktora kluba izabran je Aleksandar Mićić, koji je do sada obavljao funkciju koordinatora omladinske škole, poziciju sportskog direktora vršiće Oliver Јandrić, a funkciju direktora marketinga i prodaje ubuduće će obavljati Dejan Ćato, koji je iste poslove obavljao u Banjalučkoj pivari, prenosi RTRS.

Njegov zamjenik biće Mirko Vujinović, diplomirani ekonomista.

Podsjećamo, Borac je u ponedjeljak na sjednici Skupštine dobio novo rukovodstvo, na čelu sa predsjednikom Upravnog odbora Milanom Tegeltijom.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ: Banjaluka u aprilu u epicentru svjetske javnosti

Međunarodna biciklistička trka “Beograd – Banjaluka” biće održana u periodu od 19. do 22. aprila, najavljeno je na današnjoj prezentaciji trke, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Biciklistički karavan će 17. godinu zaredom preći granicu između Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja.

Trka i ove godine ima četiri etape, start je u Beogradu 19. aprila, cilj u Banjaluci 22. aprila.

– Ova je trka više od trke. I ovo je događaj više od sportskog događaja. Ovo je događaj koji povezuje naš narod u Srbiji i u Republici Srpskoj, koji dodatno afirmiše sport, turizam, koji sa više aspekata znači našem gradu. Hvala organizatorima, partnerima i sponzorima što ova priča traje 17 godina kazao je Stanivuković.

Ono što je posebno zanimljivo je da će 22. aprila u Banjaluci biti završna etapa biciklističke trke i polufinalne borbe na ATP turniru Srpska open.

Završni kilometri trke “Beorad – Banjaluka” voziće se u ulici Kralja Petra I Karađeođevića uz koju se nalazi i park “Mladen Stojanović” gdje će biti igrani mečevi teniskog turnira. Biće to veliki organizacioni izazov.

– Gotovo pred polufinale i finale teniskog spektakla u našem gradu imamo i ovu trku. Grad je za to, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preispituje bezbjednosni aspekt, ali želimo da to sve bude u redu jer znam koliko je to važno. Idemo ka tome da tih dana u našem gradu dočekamo stotine biciklista iz preko 30 zemalja, ali i najbolje svjetske tenisere i da Banjaluka bude u epicentru svjetske javnosti, poručio je Stanivuković i napomenuo da “će Banjaluka od 17. do 24. aprila biti grad koji će najviše biti u svim svjetskim medijima i to je ono na šta treba da budemo ponosni”.

Organizatori biciklističke trke “Beograd – Banjaluka” ističu da je sve spremno za ovu trku. Takmičari će u prvoj etapi preći preko graničnog prelaza između Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja. Prva etapa trke se vozi od Beograda do Bijeljine 19. aprila, druga od Bijeljine do Vlasenice dan kasnije, treća iz Doboja do Prijedora 21. aprila, a četvrta od Novog Grada preko Kostajnice, Kozarske Dubice i Gradiške do Banjaluke 22. aprila.

Nastavi čitati

Aktuleno