Connect with us

Društvo

„STANJE U BIJELJINI NIJE ALARMANTNO“ Novitović poručio da Petrović nije ni čestit ni pošten prema građanima

Stanje u Bijeljini u vezi sa vodostajima nije alarmantno, situacija je pod kontorolom nadležnih, a jedino što je zabrinjavajuće jeste ponašanje gradonačelnika Ljubiše Petrovića koji je se ponaša suprotno Zakonu o zaštiti i sapsavanju, izjavio je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite /RCUZ/ Milan Novitović.

– Što se tiče regije Bijeljina i Zvornik imamo upozoranja i povećanu opreznost s obzirom na tu količnu padavina, protok i propuštanje vode na hidrocentralama – istakao je on i dodao da stanje nije alarmantno i da nadležni prati sve parametre iz časa u čas.

Novitović je rekao da je za RUCZ osnovni dokument u ovakvim situacijama Zakon o zaštiti i sasavanju i da je obaveza zaštiti svakog građanina Republike Srpske i njegovu imovinu „bio on ili ne po volji Petorvića“.

– RUPC i sve institucije Republike Srpske rade na zaštiti građana Srpske, prirodnih dobara i imovine bez obzira da li je riječ o Semberiji, Hercegovini ili zapadni djelovima – naglasio je Novitović nakon obilaska terena na teritoriji Bijeljine sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savom Minićem i direktorom Javne ustanove „Vode Srpske“ Miroslavom Milovanovićem.

On je rekao da Petrović „nije ni čestit ni pošten prema građanima Bijeljine“.

– Nije preduzeo sve mjere porpisane planom odbrne od poplava i ne radi ništa u skladu sa Zakonom i zaštiti i spsasavanju – izjavio je Novitović novinarima.

Novitović je, nakon što je obišao vodoprivredni objekat – ustava Janja i lokaciju Orlovo polje, ocijenio da su nadležne službe u Republici Srpskoj spremno dočekali obilne padavine i povećane vodotoke, te najkvalitetnije do sada sproveli preventivne mjere da bi spriječili povplave i štetu smanjili na najmanju moguću mjeru.

– Bilo je situacija kada su padavine bile i preko 250 i 300 litara po metru kvadratnom, ali i ovo je situacija kada smo prošli sa namjanjim mogućimi posljdicama i štetom – naveo je on.

On je istakao da su građani ozibljno shvatili upozorenja, sarađuju sa RUCZ i prižaju podršku, kao i sva javna preduzeća i institucije.

Novitović je ponovio da se prati situacija na svim vodostajima i na Uni i na Sani i na Vrbasu i na Bosni.

– Ovde pratimo stanje na Drini iz sata u sat i sve te informacije se slivaju i proslijeđuju u Vladu Srpske i svima koji bi u slučaju potrbe trebli da reaguju – kaže on.

Javna ustanova „Vode Srpske“ uvela je vanredne mjere odbrane od poplava za poplavno područje Semberije – Sektor jedan, pošto je na mjernoj stanici Radalj u Srbiji rano jutros zabilježen vodostaj rijeke Drine od 500 centimetara, sa tendencijom daljeg rasta.

Stanovništvo naselja u blizini rijeke Drine pozvano je da prati obavještenja nadležnih institucija, s obzirom da se danas očekuje dalji rast vodostaja u donjem toku rijeke Drine.

Nadležne službe Javne ustanove „Vode Srpske“ u saradnji sa Civilnom zaštitom preduzimaju odgovarajuće vanredne mjere odbrane od poplava.

novosti.ba

Društvo

VIJESTI 0 0 SUTRA NAS OČEKUJE SNIJEG: Spremite se za minuse

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti oblačno vrijeme sa slabim snijegom i povremeno jakim vjetrom.

Ujutru će biti hladno i vjetrovito, na jugu i krajnjem sjeveru pretežno vedro, u ostalim predjelima oblačno uz slab snijeg, a tokom dana pretežno suvo, na istoku umjereno do pretežno oblačno, u ostalim predjelima sunčanije uz umjerenu oblačnost, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će u prvom dijelu dana biti umjeren do jak, sjevernih smjerova, na jugu i planinama uz olujne udare. Popodne jak vjetar na jugu, u ostalim predjelima slab do umjeren.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus sedam do minus dva, na jugu do dva, a najviša dnevna od minus četiri do jedan, na jugu do šest stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus devet, Han Pijesak minus četiri, Sokolac, Čemerno minus jedan, Kalinovik nula, Kneževo, Mrakovica, Srebrenica, Foča, Sarajevo dva, Rudo, Tuzla tri, Bijeljina, Višegrad, Gacko, Mrkonjić Grad, Gradačac, Livno četiri, Šipovo pet, Doboj, Zenica šest, Ribnik, Srbac sedam, Banjaluka, Novi Grad, Bihać, Sanski Most, Široki Brijeg osam, Prijedor devet, Bileća, Trebinje, Mostar 10, Neum 12 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

POLICIJA ZATVORILA PUT PREMA BJELAŠNICI! Cesta je blokirana

Put za Bjelašnicu zatvoren je od kružnog toka, javlja reporterka “Avaza” sa lica mjesta.
U kružnom toku je policijska patrola koja vozačima ne dopušta prolazak na planinu ali zbog zaleđenog puta.
Grtalica neumorno radi i dok se ne stvore uslovi za normalnu vožnju, prolazak neće biti moguć.

Kao i na Jahroni, veliki je broj vozila krenuo na planinu vjerovatno zbog vikenda.

Nastavi čitati

Društvo

LOŠI PODACI! Od početka godine 191 saobraćajna nezgoda u gradu na Vrbasu

Od početka ove godine do 27. januara na području Banjaluke zabilježena je 191 saobraćajna nezgoda, a trećina od tog broja evidentirana je tokom padavina.

Kako kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za “Nezavisne novine”, tokom snježnih padavina, koje su ove sezone trajale od 20. do 27. januara, evidentirane su 62 saobraćajne nezgode.

Zbog slabog intenziteta padavina na području grada Banjaluke, te zbog toga što nije bilo zadržavanja snijega na kolovozu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrđuju da nije došlo do povećanja broja saobraćajnih nezgoda, a nije bilo ni pojačanih kontrola zimske opreme.

– Obavezna oprema, koju vozila moraju posjedovati u zimskim uslovima, obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila, odnosno pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg ili pneumatike za ljetnu upotrebu na svim točkovima sa najmanjom dubinom profila od četiri mm i lance za snijeg – pojasnili su oni.

Za neposjedovanje zimske opreme, kako kažu, propisana je novčana kazna za vozača u iznosu od 40 KM.

Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja i član koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja, podsjetio je za “Nezavisne novine” da prvenstveno treba naglasiti da je Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima propisano obavezno posjedovanje zimske opreme za sva motorna vozila od 1. novembra do 1. aprila.

– Bez obzira na padavine u navedenom periodu, potrebno je imati adekvatnu zimsku opremu – kazao je Ćopić.

Dodaje da je prvenstveno bitno imati adekvatne pneumatike za vožnju u zimskim uslovima.

– Zimski pneumatici se najbolje ponašaju kada su temperature ispod sedam stepeni, odnosno imaju znatno bolji stepen prijanjanja, što omogućava lakše upravljanje i znatno manji zaustavni put od ljetnih pneumatika, čiji put u ovim uslovima može biti i do dva puta duži, a samim tim javlja se i veći rizik od nastanka saobraćajne nezgode – zaključio je Ćopić.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno