Connect with us

Banjaluka

STIŽE INVESTICIJA OD 60 MILIONA a hotel „Palas“ prijavio POSLOVNI GUBITAK

Hotel „Palas“ u Banjaluci, neposredno pred početak investicije vrijedne 60 miliona maraka, prijavio je gubitak od 360.000 maraka za prošlu godinu.

Tako je hotel, koji posluje u sklopu kompanije „Zepter“, drugu godinu u nizu negativno poslovao, jer je i 2021. godine napravljen poslovni minus od 480.000 maraka.

U finansijskom izvještaju se vidi da je uprava povećala prihode sa 1,1 na 1,4 miliona maraka, ali isto tako rasli su i rashodi.

Troškovi plata sa 282.256 KM u 2021. godini su se popeli na 451.676 u prošloj, a više novca je izdvojeno i za gorivo, električnu energiju i materijal.

U hotelu je na kraju prošle godine bio zaposlen 21 radnik što je za šest više nego godinu dana ranije.

Pandemija je definitivno negativno uticala na poslovanje „Palasa“ jer je prije njene pojave ovo akcionarsko društvo deset godina unazad imalo pozitivne poslovne rezultate.

Hotel raspolaže sa 64 renovirane sobe i dva apartmana.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nedavno je objelodanio da je gotov projekat rušenja starog dijela iz osamdesetih godina prošlog vijeka i gradnje novog sa 25 spratova.

Početak radova očekuje se u narednim sedmicama.

Da bi se srušio stari i nikad završeni dio „Palasa“ te izgradio novi i moderni dio koji će izmijeniti izgled centra grada, Stanivuković je po sopstvenom priznanju pristajao na brojne ustupke među kojima i onaj da kroz izmjenu regulacionog plana kompaniji „Prointer“ omogući gradnju višespratnice u centru grada.

CAPITAL: D. Tovilović

Banjaluka

Gradonačelnik najavio – BANJALUKA dobija četiri nova mosta

Banjaluka će uskoro biti bogatija za četiri nova mosta od čega dva preko rijeke Vrbas u Česmi i Docu. Pored ova dva velika poduhvata gradimo mostove i u naseljima Motike i Derviši – najavio je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

On je dodao i to kako je naš nobelovac, Ivo Andrić davno rekao da od svega što čovjek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova.

 

Facebook

 

Nastavi čitati

Banjaluka

Banjalučki PENZIONERI traže od GRADA 50 maraka jednokratno!

Banjalučki penzioneri poslali dopis Gradu

Tragom priče o povećanju cijena komunalnih usluga, uputili smo se u Udruženje penzionera grada Banjaluka. S razlogom, jer su upravo penzioneri najurednije platiše s jedne strane, a najviše pogođeni posljednjim poskupljenjem, s druge strane. I upravo su se penzioneri Gradu obratili za pomoć, jer teško će, kažu, sa ovim novim povećanjem cijena sastaviti kraj s krajem.

– Pa evo tražili smo za penzionere sa najnižim primanjima, da im jednom godišnje iz Budžeta grada damo po 50 konvertibilnih maraka. To je oko 93 000 KM iz Budžeta. Na godišnjem nivou. Znači jednom. S druge strane, iz Udruženja penzionera, od naših članarina, dali bi i mi penzionerima sa najnižim penzijama, po 50 maraka. Znači ti bi ljudi dobili po 100 KM. Ali bi sa ovim povećanjem opet bili u određenom minusu – kaže Zoran Uletilović, predsjednik Udruženja penzionera grada Banjaluka.

Da pojednostavimo, penzioneri su početkom ove godine, nakon gotovo 12 mjeseci peripetija i nadmudrivanja dobili jednokratno svojih 100 KM. Svi, bez obzira na status. A onda su im banjalučka komunalna preduzeća uz saglasnost gradskih odbornika uzeli tridesetak maraka mjesečno odnosno blizu 400 maraka na godišnjem nivou. Jasno je ko dan ko je u cijeloj priči izvisio. I kako. Stoga su se ponovo obratili za pomoć Gradu i Skupštini grada.

-Da, tako je. Poslali smo danas dopis, na Kabinet gradonačelnika i predsjednika Skupštine grada. Isti dopis – napominje Uletilović

Matematika je neumoljiva, a život se već odavno pretvorio u jednačinu sa više nepoznatih, tako da je potpuno jasno ko je ponovo izvukao deblji kraj. Banjalučki penzioneri. Njima samo ostaje nada da će ovo neko vidjeti i razumjeti, te bar malo ublažiti posljedice još jednog udara na već ionako praznu penzionersku kasu.

Izvor: SRPSKA INFO

Nastavi čitati

Banjaluka

Trivićeva i Lazić na kafi- SIGURNO ĆE NEŠTO BITI!

Danas kafa sa Sašom Lazićem Medom, liderom pokreta “Banjaluka zove”. Zajednički nastavljamo političku borbu.
Ovu poruku, uz fotografiju sa Lazićem, objavila je Jelena Trivić, osnivač nove političke stranke Narodni front.
Lazića smo pitali da li ovo znači da ulazi sa Trivićevom u novi politički angažman.

– Razgovarali smo o političkoj saradnji. Vidjećemo dalje šta i kako. Nemam šta puno da kažem, uvijek smo na istom frontu bili ja i Jelena, u nekom zajedničkom sadejstvu nerijetko. Ovo sada dogovaramo za naredni period šta i kako, ali ima još vremana. Nismo još ništa detaljno utvrdili, ni tehnički, ali dogovaramo neku saradnju, sigurno će nešto biti – rekao je Lazić za Srpskainfo.

IZVORI: Facebook i Srpska info

Nastavi čitati

Aktuleno