Connect with us

Društvo

STIŽU NOVI RADARI Do kraja godine 65 kamera u sistemu video-nadzora

Reklamni prostor

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač najavio je danas da bi do kraja godine na području Prijedora trebalo da bude instalirano oko 65 kamera u okviru projekta uspostavljanja video-nadzora u lokalnim zajednicama.

Lukač je naveo da je video-nadzor do sada uspostavljen ili je u završnoj fazi u 53 lokalne zajednice, a da je u planu da u Prijedoru bude stotinu kamera u ovoj, prvoj fazi.

On je napomenuo da projekat uspostavljanja video-nadzora u lokalnim zajednicama Ministarstvo unutrašnjih poslova provodi unazad nekoliko godina.

– U narednim godinama radićemo na proširenju video-nadzora jer nam se pokazao kao veoma dobra stvar u svim gradovima gdje dolazi do smanjenja krivičnih djela, do prevencije izvršenja krivičnih djela i pomoći policiji u istrazi ako se već desi neko krivično djelo – rekao je Lukač novinarima u Prijedoru gdje se danas sastao sa rukovodstvom Gradske i Policijske uprave.

On je izrazio zadovoljstvo što je gradonačelnik sa saradnicima dao veoma visoke ocjene o dobroj saradnji administracije grada i Policijske uprave Prijedor.

– Veoma je bitno da saradnja bude u koordinaciji što se tiče bezbjednosti građana. Svi smo mi servis građana i oni znaju da u toj koordinaciji mogu da se obrate i jednima i drugima i da će njihovi problemi biti riješeni – rekao je Lukač.

On je naveo da je u radnoj posjeti Policijskoj upravi Prijedor konstatovano da je stanje bezbjednosti na zadovoljavajućem nivou, ali da je bilo nekoliko krivičnih djela koja su opterećivala ovu lokalnu zajednicu, kao što je ubistvo načelnika kriminalističke policije Radenka Bašića.

– To smo rasvijetlili i dalje radimo po tome da u potpunosti rasvijetlimo ulogu bilo koga ko je imao bilo šta sa tim gnusnim i brutalnim ubistvom, tako da se određene stvari i dalje vode što se tiče same istrage – istakao je Lukač.

On je dodao da je još jedan slučaj, u pitanju je čedomorstvo, izazvao uznemirenost i zabrinutost građana, a da su sva druga dešavanja na zadovoljavajućem nivou jer se ne dešavaju razbojništva, razbojničke krađe, teške krađe i krađe vozila, odnosno dešavaju se u normalnim okvirima i policija dobro radi svoj dio posla.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor pohvalio je odličnu saradnju i dobru komunikaciju sa Policijskom upravom Prijedor i načelnikom Sretojom Vujanovićem, rekavši da je na najvišem mogućem nivou.

– Tema jeste i video-nadzor. Žao mi je što se godinama unazad nije posvetilo više pažnje toj problematici. Smatram da bismo mnogo krivičnih djela brže i lakše riješili – rekao je Јavor.

On je podsjetio da je 2019. godine zaključen i potpisan sporazum sa MUP-om o video-nadzoru, da je u maju ove godine napravljen aneks tog sporazuma i da je grad ovo shvatio ozbiljno.

– Raspisali smo tri tendera koji su završeni, a odnose se na nabavku tehničke opreme, na instalacije i pripremne radove. Grad Prijedor je samo u ovoj godini izdvojio 125.000 KM, a Vlada Republike Srpske 100.000 KM – naglasio je Јavor.

 

   

Društvo

DOBRODOŠLI U BOSNU! Direktor i profesori namiještali konkurs u školi

Reklamni prostor

Opštinski sud u Tuzli donio je prvostepenu presudu u krivičnom postupku protiv Jasenka Smajića, Omera Delalića i Adise Mehić iz Tuzle, kojom su proglašeni krivim za namještanje zaposlenja jednoj osobi u Mješovitoj srednjoj saobraćajnoj školi u Tuzli.

Kako je navedeno u presudi Opštinskog suda, spomenuti trojac proglašen je krivim jer su 31. avgusta 2018. godine, radeći kao odgovorne osobe u Mješovitoj srednjoj saobraćajnoj školi u Tuzli i to Smajić kao direktor, a Delalić i Mehić kao profesori, te zajedno kao članovi komisije za provođenje intervjua u postupku zapošljavanja u školi, postupili suprotno svojim ovlaštenjima.

Oni su, kako je pojašnjeno, postupili suprotno ovlaštenjima u namjeri da jednoj kandidatkinji pribave korist u vidu zasnivanja radnog odnosa na neodređeno vrijeme, kao i da teže povrijede prava drugih kandidata koju su konkurisali za istu poziciju.

“Naime, obavljajući konkursnu proceduru imenovani nisu proveli razgovor sa ostalim kandidatima, a u zapisnik sa intervjua je lažno prikazano da su kandidatkima tom intervjuu postavili po tri stručna pitanja, iako su znali i bili svjesni da to nije bio slučaj, niti su kratko obrazložili dodijeljeni broj bodova, na koji način su kandidatkinjama koje sve imaju završenu VSS, dodijeli bodove u razmjeru od 1,5-2,5 boda dok su kandidatkinji koja ima završenu srednju stručnu spremu, dodijeli maksimalna 3 boda, čime su teže povrijedili prava ostalih kandidatkinja, jer su ih onemogućili da ravnopravno učestvuju u konkursnoj proceduri i na koji način su jednu kandidatkinju stavili u povoljniji položaj na rang listi kandidata, a temeljem koje liste je 5. septembra 2018. godine, direktor škole donio odluku o prijemu kandidata u radni odnos kao Saradnika za ekonomsko-finansijske poslove na puno i neodređeno radno vrijeme, pribavivši joj na taj način korist u vidu zasnivanja radnog odnosa i prava iz radnog odnosa na neodređeno vrijeme”, navedeno je iz Opštinskog suda u Tuzli.

Spomenutim osobama je za počinjeno krivično djelo izrečena uslovna osuda.

“Smajiću je utvrđena kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci, a Delaliću i Mehić kazne zatvora od po šest mjeseci, s tim da je određeno da se ta kazna neće izvršiti, ako imenovani za vrijeme od dvije godine, po pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo”, navedeno je iz suda, piše Klix.

Smajiću je izrečena sigurnosna mjera zabrane vršenja dužnost direktora u Mješovitoj srednjoj saobraćajnoj školi u Tuzli, kao i svim drugim osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini, u trajanju od dvije godine. S obzirom na to da je riječ o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna, stranke će imati pravo na žalbu.

   
Nastavi čitati

Društvo

Donirala bubreg suprugu i spasila mu život

Reklamni prostor


Adis Ahmić iz Visokog, uslijed zatajenja bubrega, morao je na dijalizu, a zbog ozbiljnosti njegovog zdravstvenog stanja, ljekari su preporučili transplantaciju.
Uz njega je sve vrijeme supruga Mersija koju je zaprosio kada je mu je došla u posjetu u bolnicu.

S obzirom na to da nisu imali adekvatnog donora, Mersija je odučila da svom suprugu donira bubreg. Zbog troškova pretraga i operacije u Turskoj, pokrenute su humanitarne akcije.

“Donor je trebalo da bude Adisov stric, ali se, nakon pretraga, pokazalo da i on ima oboljenje i da ne može dati bubreg mom suprugu. Zato sam se ja odlučila da budem donor, a imamo istu krvnu grupu. Operisani smo prije pet dana u Turskoj i polako se oporavljamo. Hvala svima koji su pomogli”, kaže Mersija Ahmić, Adisova supruga.

Adis ima 26 godina, a bubrežni je bolesnik već neko vrijeme. Zbog toga mu je prijetilo potpuno zatajenje bubrega, imao je veoma visok pritisak, stradali su mu krvni sudovi, a sve je uticalo i na vid. Sve to je dovelo do opasnosti da mu prestanu raditi i ostali organi, pa je transplantacija bila nužna.

Zbog toga su humanitarci od maja ove godine pokrenuli nekoliko akcija za prikupljanje sredstava za Adisovo liječenje.

Samo za troškove Adisovih i pretraga njegovog rođaka, koji je bio potencijalni donor, izdvojili su oko 17.000 evra. Za troškove transplantacije Mersijinog bubrega Adisu platili su još oko 9.700 evra, prenosi Avaz.

Sada im preostaje da prikupe još oko 5.000 KM, a taj novac im je potreban da kupe lijekove za terapiju nakon što napuste bolnicu.

Zbog toga pozivaju sve humane ljude da se odazovu i pomognu u skladu sa svojim mogućnostima uplatom donacija na žiro-račun: 1323002023835844 u NLB banci sa naznakom za liječenje Adisa Ahmića.

Nastavi čitati

Društvo

IRINEJ PROGLAŠEN ZA SVECA! Patrijarh Porfirije služi liturgiju za kanonizaciju Irineja Bačkog

Reklamni prostor


Sveti Irinej, episkop bački, biće kanonizovan u nedjelju, 2. oktobra na svetoj arhijerejskoj liturgiji koju će u Sabornom hramu u Novom Sadu služiti patrijarh srpski Porfirije, saopšteno je danas iz Eparhije bačke.
Patrijarhu će tokom liturgije i svečanog čina kanonizacije sasluživati arhijereji i sveštenstvo iz sestrinskih pomesnih crkava.

Irinej je bio episkop bački od 1922. do smrti 1955. godine, a za sveca je proglašen na ovogodišnjem redovnom zasijedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

Nastavi čitati

Aktuleno