Connect with us

Svijet

Strah od građanskog rata u SAD i velika kupovina naoružanja i municije

Reklamni prostor


U SAD skoro 40 odsto anketiranih Amerikanaca dopušta mogućnost da bi u zemlji mogao izbiti građanski rat, a stanovnici kupuju velike količine oružja – piše britanski “Gardijan”.

Više od 80 odsto zemalja bilježi inflaciju veću od šest odsto, što dovodi do neviđenog porasta građanskih nemira – navodi se u analizi koju je objavila britanska konsultantska firma koja se bavi rizicima.

Od 198 zemalja, njih 101, uključujući Britaniju, sada ima povećan rizik od sukoba i nestabilnosti.

“Govorimo o brojnim `buradima baruta` širom svijeta, koji jednostavno čekaju da se iskra zapali”, navodi za “Gardijan” jedan od analitičara firme.

Međutim, u tekstu se, ipak, apostrofiraju SAD u kojima veliki dio stanovnika smatra da je građanski rat, bar donekle, vjerovatan u sljedećoj deceniji.

O građanskom ratu u SAD sada se otvoreno raspravlja i u različitim emisijama na kablovskoj televiziji.

Na jednoj od njih prenesen je dio govora republikanskog senatora Lindsija Grejema i njegova opomena da će “biti nereda na ulici, ako Donalda Trumpa budu krivičo gonili zbog `lošeg rukovanja tajnim podacima`”.

Međutim, u SAD postoji još jedan problem, osim straha od građanskog rata.

Radi se o intenziviranoj kupovini odnosno “grabežu” za bunkerima za “sudnji dan” /misli se na nuklearni rat/.

Naime, jedan odsto američkih građana /onih najbogatijih/, želi te bunkere za sebe – navodi “Gardijan”. Bunkeri su, naravno, luksuzno opremljeni.

“Misle li milijarderi zaista da će moći preživjeti kolaps društva uz podzemni bazen?”, pita “Gardijan”.

U međuvremenu, ostatak Amerikanaca “mahnito” kupuje oružje i municiju.

U tekstu se navodi da je prodaja vatrenog oružja naglo porasla od doba pandemije, te da su Amerikanci “samo prošle godine kupili gotovo 20 miliona komada oružja”, što je “alarmantno”.

Svijet

U požaru poginulo 17 ljudi, vatra progutala restoran

Reklamni prostor


U požaru, koji je izbio danas u restoranu na sjeveroistoku Kine, poginulo je 17 ljudi, a tri osobe su povrijeđene, javila je državna televizija ČTV.

Vatra je izbila oko 13 čsova po lokalnom vremenu u malom restoranu u Čengčuenu, glavnom gradu provincije Jilin, prenosi Rojters.

Svi povrijeđeni su prebačeni u bolnicu, a toku je istraga nadležnih kako bi se utvrdio uzrok nesreće, prenosi b92.

Nastavi čitati

Svijet

Ambasada SAD pozvala Amerikance da hitno napuste Rusiju

Reklamni prostor


Ambasada SAD u Moskvi pozvala je američke državljane da hitno napuste Rusiju, dok još imaju mogućnost za to, navodi se u preporukama objavljenim na internet stranici Ambasade.

“Američki državljani ne treba da putuju u Rusiju, a oni koji su već tamo ili putuju ka Rusiji treba smjesta da napuste tu zemlju, dok još postoji ograničena mogućnost za komercijalna putovanja”, saopšteno je iz Ambasade.

Poruka sadrži upozorenje da bi Rusija mogla da odbije da prizna državljanstvo SAD onima koji imaju dvojno državljanstvo, da im zabrani pristup američkim konzularnim uslugama, spriječi njihov odlazak iz Rusije i mobiliše ih, prenio je TASS.

Ambasada tvrdi da su trenutno opcije za putničke letove ekstremno ograničene i uglavnom nedostupne u kratkom roku.

“Kopnene rute automobilom i autobusom i dalje su otvorene. Ako želite da napustite Rusiju, treba da što prije napravite nezavisan plan”, dodaje se u saopštenju.

Bugarska i Poljska su juče preporučile svojim državljanima da razmisle o mogućnosti hitnog napuštanja Rusije i da se suzdrže od putovanja u tu zemlju.

Nastavi čitati

Svijet

ANGELA UPOZORILA! Putinove riječi treba shvatiti ozbiljno

Reklamni prostor


Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi trebalo ozbiljno shvatiti reči ruskog predsednika Vladimira Putina.
Merkel je, u govoru na svečanosti povodom otvaranja Helmut Kol fondacije, naglasila da se to eksplicitno odnosi i na Putinove nuklearne prijetnje.

“Riječi shvatiti ozbiljno. Ne odmah odbaciti tvrdnjom da su blef, već se sa njima ozbiljno suočiti. To nije znak slabosti već dokaz političkog pametnog djelovanja”, poručila je ona.

Helmut Kol bi sve učinio da očuva i zaštiti suverenitet i integritet Ukrajine, ali nikada ne bi ispustio iz vida “dan poslije”, ukazala je bivša njemačka kancelarka.Merkel je tim riječima indirektno iznijela svoj stav o situaciji u vezi sa Ukrajinom.

Merkelova je, nakon odlaska sa vlasti, rekla da se neće izjašnjavati o dnevnopolitičkim pitanjima, pa je svoj stav “uvila“ u odgovor kako bi kancelar Kol reagovao na krizu 2022.godine.

Ona je kazala da bi Kol “paralelno uvek uzeo u obzir i ono što se trenutno čini nezamislivim, a to je kako odnose sa Rusijom ponovo razviti, prenosi Blic.

Nastavi čitati

Aktuleno