Connect with us

Društvo

STRAH OD NOVIH POSUPLJENJA puni zamrzivače! Hoćemo li moći kupiti MESO?

S obzirom na to da su cijene mesa više nego lani, u pojedinim mesnicama u Srpskoj kažu da građani zbog toga kupuju manje količine nego ranije, dok, s druge strane, ima i onih koji u strahu od novih poskupljenja prave zalihe i pune svoje zamrzivače.

Najave poljoprivrednika da će cijene prasića i tovljenih svinja u narednom periodu biti znatno više podstakle su pojedine građane da kupuju veće količine mesa, a to potvrđuju u mesnicama širom Srpske.

U “ZP komercu” iz Bijeljine za “Glas Srpske” su kazali da je u posljednje vrijeme povećana potražnja.

– Moguće je da građani kupuju više mesa, jer prave zalihe i strahuju od novih poskupljenja – kazali su u ovoj mesnici.

Najviše se, kažu, kupuju juneći i svinjski but.

– Dnevno otprilike prodamo oko 60 kilograma svinjskog buta, dok se junećeg proda nešto malo manje – rekli su u ovoj mesnici.

Prodajom su zadovoljni i u mesnici “Sara” iz Modriče.

– Prodaja, hvala bogu, ide poprilično dobro, a najviše se kupuje svinjetina, koja je najpovoljnija – rekli su u ovoj mesnici.

Objasnili su da građani kupuju veće količine mesa kada je sezona sušenja.

U mesnici “Denda” u Bileći ističu da građani najviše kupuju teletinu i junetinu, te svinjsko meso.

– Građani kupuju iste količine kao i lani. Uvijek je bilo da neko ima i da neko nema, pa tako neko kupuje pola kilograma, a neko pet – rekli su u ovoj mesnici dodajući da se ljudi raspituju za cijene, jer planiraju da prave zalihe za zimu.

S druge strane, u mesnici “Kod Laze” u najvećem gradu Srpske kažu da građani kupuju manje količine mesa nego ranijih godina.

– Kod nas se dobro prodaju sve vrste mesa, ali se osjeti da građani kupuju manje količine – rekli su u ovoj mesnici.

Dodali su da i kod njih ipak najveće interesovanje vlada za svinjetinu, jer je najjeftinija.

– Mušterije se raspituju i kako će se cijene kretati u narednom periodu, jer žele da prave zalihe za zimu ili da kupe meso za sušenje – kazali su u ovoj mesnici.

U mesnici “Kod Dule” iz Banjaluke kažu da se građani najviše odlučuju za junetinu te da se radnim danima najviše prodaje meso za kuvanje, dok vikendom cvjeta prodaja roštilja.

U Udruženju građana “ToPeeR” iz Doboja kažu da imaju informaciju da je u velikim marketima opala potražnja za mesom.

– Ako se do sada kupovalo pola kilograma, sada se kupuje 300 grama, a rijetko ko sada kupuje i cijelo pile – rekli su u ovom udruženju.

Dodali su da građani obično prate kada su akcije pa kupuju po nižim cijenama.

– Cijene mesa su više, pa je to samim tim mnogo veći izdatak nego prošle godine, zato građani ne kupuju puno – kažu u ovom udruženju.

Da su poskupljenja mesa veliki udar na džep potrošača, pokazuju i podaci Zavoda za statistiku RS, prema kojima je za kilogram junetine s kostima u septembru bilo potrebno izdvojiti 12,12 KM, dok je u istom mjesecu lani ona koštala 8,53, a cijena teletine bez kostiju skočila je na 24,05 sa prošlogodišnjih 19,91 marku.

Uvoz

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, tokom devet mjeseci ove godine uvezeno je 48.134.470 kilograma mesa, čija je vrijednost veća od 302,7 miliona maraka.

– U tom periodu najviše je uvezeno mesa iz Italije i to u vrijednosti većoj od 74,6 miliona maraka – podaci su Spoljnotrgovinske komore. Osim Italije, BiH meso uvozi i iz Holandije, Poljske, Austrije, Njemačke, Danske, Mađarske, Turske i drugih.

Glas Srpske

Društvo

SKANDALOZNO: U SNSD zakazuju preglede pacijentima na UKC, Đajić obećava: Mimo reda i uputnica (VIDEO)

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i predsjednik GrO SNSD Banjaluka, Vlado Đajić danas je u prostorijama SNSD zakazivao preglede ultrazvuka krvnih sudova vrata i glave, koje će, kako je sam rekao obavljati ljekari UKC.

-Pregledi se neće obavljati ovdje, obavljaće se u registrovanim ordinacijama, prošli put su se obavljali baš na UKC gdje smo pregledati preko 2.000 pacijenata besplatno, mimo reda i bez uputnice. To su radili ljekari UKC i sad će raditi oni, da li na Paprikovcu ili u nekog ordinaciji. Ovdje se samo drže predavanja – rekao je Đajić, ali nije pojasnio kako je moguće da se u stranačkim prostorijama zakazuju pregledi, koje će realizovati ljekari UKC.

I dok stotine građana mjesecima čeka na preglede, director UKC javno govori da će oni koji dođu u SNSD preglede moći obaviti mimo red i uputnica.

Podsjećamo, Savjet za zdravstvo Gradskog odbora SNSD Banjaluka organizovao je danas predavanje o prevenciji moždanog udara.

Predavanje i zakazivanje besplatnih pregleda ultrazvuka krvnih sudova vrata i glave održava se prostorijama SNSD, odnosno u multimedijalnoj sali u krugu Čajaveca.

Kao predavači su najavljeni ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić i načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Siniša Miljković.

Nastavi čitati

Društvo

Ukradeni brojevi na “Vocapu”, među njima i od korisnika iz Srbije i Hrvatske

Popularna aplikacija za razmjenu poruka “Vocap” našla se na meti hakera, koji su ukrali 500 miliona brojeva mobilnih telefona, među kojima i iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Telefonski brojevi skoro 500 miliona korisnika “Vocapa” iz baze podataka ažurirane ove godine prodaju se na hakerskim forumima, što znači da je skoro jedna četvrtina procijenjenog broja svih aktivnih korisnika izložena riziku.

Prema skrinšotu koji je objavljen na portalu “Sajber vijesti” /Cyber News/, iz Srbije na prodaju skoro 163.000 brojeva, Hrvatske 659.000, a iz Slovenije 230.000.

Baza podataka koja je na prodaju sadrži mobilne brojeve korisnika “Vocapa” iz 84 zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Egipat, Italiju, Saudijsku Arabiju, pa čak i Indiju.

Prema objavljenim podacima, u njoj se nalazi više od 32 miliona američkih brojeva, 45 miliona iz Egipta, 35 miliona iz Italije, 29 miliona iz Saudijske Arabije, 20 miliona iz Francuske, 20 miliona iz Turske i skoro 10 miliona iz Rusije.

Hakeri su objavili cijene prodaje, tako da za američke podatke traže 7.000 dolara, a za britanske 2.500.

Korisnicima “Vocapa” se savjetuje da ne odgovaraju na pozive i poruke sa nepoznatih brojeva.

Teh mediji pišu da je riječ o jednom od “najvećih curenja podataka ikada”.

Iz kompanije “Meta” u čijem je vlasništvu “Vocap” za sada nisu odgovorili da li su ove tvrdnje tačne.

Nastavi čitati

Društvo

PELETARE KOŠTALA ALAVOST Evo za koliko su skuplje prodavali tonu peleta, a nisu smjeli

Zbog nepoštovanja odluke o ograničenju visine cijene peleta, inspektori su proizvođačima ove vrste ogreva za desetak dana izrekli 22.300 KM kazni.

Kako kažu u Inspektoratu Republike Srpske, od donošenja Odluke o privremenoj mjeri ograničenja visine cijene peleta, 14. novembra, Republička tržišna inspekcija krenula je u kontrole prometa visine cijena ogrevnog peleta.

– Kontrole traju sve do danas, a u periodu od 14. do 23. novembra sprovedeno je 27 kontrola, od čega je osam bilo neuredno. Povodom toga, izdato je 15 prekršajnih naloga, u vrijednosti od 22.300 KM – rekli su za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske.

Kako saznajemo, proizvođači su pelet prodavali i do 200 KM skuplje, nego što su smjeli.

Podsjetimo, u Republici Srpskoj prije dvije sedmice stupila je na snagu odluka o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta. Po njoj je propisana najviša prodajna cijena od 480 KM plus PDV po toni. Ovom odlukom, najviša prodajna cijena ne može prelaziti 561,60 KM u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima.

Vlada Srpske je 3. novembra usvojila odluku o ograničenoj cijeni peleta u svim pakovanjima, u trgovini na malo.

– Kazne predviđene za kršenje pomenute mjere za privredno društvo kreću se od 10.000 do 20.000 KM, a za odgovorno lice u privrednom društvu od 5.000 do 10.000 KM. Novčanom kaznom od 1.000 do 5.0000 KM kazniće se preduzetnik ako postupi suprotno odluci Vlade RS.

Takođe, u navedenim kontrolama zatečeno je 30 tona peleta bez potrebne dokumentacije o porijeklu. Zatečena količina bez porijekla je oduzeta – poručuju iz Inspektorata RS.

Nastavi čitati

Aktuleno