Connect with us

Društvo

ŠTRAJK U NACIONALNOM PARKU “SUTJESKA”! Radnici nisu primili TRI PLATE

Zaposleni u Nacionalnom parku /NP/ “Sutjeska” stupili su danas u jednočasovni štrajk upozorenja zbog, kako su naveli, neisplaćene posljednje tri plate, neisplaćene razlike u isplatama plata iz 2021. godine, zaostale plate za februar 2020. godine, te teške materijalne situacije u kojoj se nalazi ova javna ustanova.
Štrajkački odbor najavio je jednočasovne obustave rada u narednih sedam dana, nakon čega će radnici, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, u potpunosti obustaviti proces rada.

“Sindikalna organizacija NP `Sutjeska` obratila se 17. februara vršiocu dužnosti direktora i predsjedniku Upravnog odbora ove ustanove, te Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i predsjedniku Vlade Republike Srpske sa zahtjevom da im se hitno u punom iznosu isplate plate za decembar 2022. i januar ove godine, zatim plata za februar do kraja ovog mjeseca, kao i da se nastavi kontinuitet u isplati plata u skladu sa zakonskim okvirima”, navedeno je u saopštenju Štrajkačkog odbora, kojim je najavljen štrajk.

Štrajkački odbor zahtijeva i isplatu neisplaćene plate za februar 2020. godine, razlike plata od 10 i 20 odsto za jun i jul 2021. godine, kao i poboljšanje uslova rada, sredstva za rad i zaštitu na radu.

Odbor od nadležnih traži i trajno rješavanje pitanja finansiranja i funkcionisanja NP “Sutjeska”, te da se utvrdi dosadašnje poslovanje Nacionalnog parka.

“Kao moguće rješenje predlažemo povećanje mjesečne tranše Vlade Srpske u minimalnoj vrijednosti bruto plate zaposlenih u NP `Sutjeska`, a drugo rješenje je da se Nacionalni park uvrsti u sistem trezorskog poslovanja”, navode iz Štrajkačkog odbora.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Dragomir Drakul kaže da zaposleni ne krive nikoga, već samo traže svoja prava.

“Nadamo se da će nam Vlada pomoći, kao što nam je uvijek pomagala kada smo se nalazili u teškoj situaciji”, izjavio je Drakul novinarima.

Direktor Nacionalnog parka Miloš Nogo kaže da su trenutna dugovanja Nacionalnog parka više od pet miliona KM.

On je naveo da je u ovoj javnoj ustanovi zaposleno 87 radnika, a zajedno sa sezoncima ih je 105.

“LJudi samo traže svoja osnovna primanja, mi podržavamo prava radnika i uvijek ćemo stajati iza njih. Traže svoja prava, svoja potraživanja, nešto od toga dovelo je prijašnje poslovanje firme, trenutno smo u teškoj situaciji. Čekamo da se oglasi Vlada, pa da vidimo kako ćemo djelovati dalje”, rekao je Nogo.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekolgiju Republike Srpske novinarima je rečeno da su upoznati o zahtjevima Štrajkačog odbora i sindikalne organizacije zaposlenih u NP “Sutjeska”.

Podjsećaju da se ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojan Vipotnik 31. januara sastao sa Nogom i da je razgovarano o problemima sa kojima se ova javna ustanova suočava i o koracima za njihovo otklanjanje.

“Od uprave /v.d. direktora i Upravni odbor/ Nacionalnog parka je traženo da u što skorijem vremenu izradi i dostavi Ministarstvu analizu stanja u svim sektorima u javnoj ustanovi i prijedlog za rješavanje problema. Sugerisano je da polazna osnova za izradu navedenih dokumenata bude Izvještaj revizije učinka Zaštita i očuvanje prirodnih dobara Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske i preporuke koje je Služba dala. Traženi dokument, koji bi trebalo da bude polazna osnova za sistemsko rješavanje problema jošnije dostavljen”, napomenuli su iz Ministarstva.

Dalje navode da će, s ciljem sistemskog rješenja za saniranje problema u NP “Sutjeska”, Ministarstvo tražiti od Glavne službe za reviziju javnog sektora da se izvrši revizija poslovanja ove javne ustanove, kao prvi korak za trajno rješavanje problema.

“Ministarstvo nastoji da pronađe rješenje da se pomogne radnicima u ostvarivanju njihovih prava i spremni smo da u okviru zakona i svojih nadležnosti pružimo potrebnu pomoć, ali prema Zakonu o NP `Sutjeska` ovim nacionalnim parkom upravlja Javna ustanova Nacionalni park `Sutjeska` Tjentište, koja ima svoje organe uprave – direktora i Upravni odbor. Organi uprave su samostalni u radu i odgovorni su za zakonito poslovanje javne ustanove”, ističu iz Ministartva.

Dodaju da Vlada Republike Srpske svake godine u budžetu ima planirana grant sredstva za finansiranje nacionalnih parkova, koja se redovno isplaćuju u jednakim mjesečnim tranšama.

“Budžetom za ovu godinu je za NP `Sutjeska` predviđeno 1.260.000 KM, što je najveći iznos – za NP `Kozara` planirano je 840.000 KM, a za NP `Drina` 230.000 KM”, naveli su iz Ministarstva.

Politika

STEVANDIĆ UPOZORIO “Ne može se reći da je medijski prostor ČIST”! (VIDEO)

Predsjedik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da se mnoge diplomate u BiH ponašaju kao kolonijalni upravnici, te da se u procesu pristupanja EU mora pokazati autoritet domaćih vlasti, a ne strah i podaništvo.

“Mi u procesu pristupanja EU moramo da pokažemo subjektivitet i autoritet domaćih vlasti, ne strah i podaništvo, da ne dođemo u situaciju da neki diplomata kao američki ambasador podržava muftiju koji spominje oružje dok upućuje kritike nama koji pozivamo na mir”, rekao je Stevandić za N1.

Stevandić je naveo da je Informacija o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja koju je usvojila Vlada Republike Srpske poruka da se diplomate ponašaju kao kolonijalni upravnici i na taj način određuju političke procese, čime se u pitanje dovodi civilizacijski i demokratski poredak.

Govoreći o zakonu o kriminalizaciji klevete i uvrede, Stevandić je naglasio da se više ne može nekažnjeno lagati i targetirati, čime se u opasne situacije dovode pojedinci i njihove porodice.

“Taj prostor je zatrovan i ne može se reći da je medijski prostor u BiH čist. On je preplavljen raznim portalima i ljudima koji imaju određenu vrstu zaštite i mogu da pišu šta hoće”, naveo je Stevandić.

On je naglasio da posjeta predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Derventi nije znak zahvalnosti srpskom narodu koji se prema hrvatskom korpusu u BiH, kada je bio u najvećoj krizi, ponašao korektno.

“Mi smo poslali pristojnu i diplomatsku poruku da je neprimjereno na taj način posjećivati Derventu i Brod, na samo 500 metara od mjesta gdje su regularne hrvatske vojne jedinice pobile nedužne civile”, naveo je Stevandić.

Stevandić je ukazao i na to da u BiH postoji jedinstvo u vezi sa problemom izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, kao i da se u rješavanje ovog problema pokušavaju uključiti i evropske institucije.

Nastavi čitati

Društvo

IRB NA USLUZI GRAĐANIMA SRPSKE! Povećan iznos STAMBENIH KREDITA

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske uputiće prijedlog izmjene pravila koja se tiču maksimalnog iznosa visine stambenih kredita, rečeno je nakon sastanka rukovodstva ove banke sa premijerom Radovanom Viškovićem.
To će značiti da će maksimalan iznos, umjesto 150.000, iznositi 170. 000 KM.

Istaknuto je da je ovo još jedan vid stimulacije mladih bračnih parova, ali i svih ostalih, da svoju budućnost grade u Republici Srpskoj.

Premijer Srpske je rekao da će podizanje limita za stambene kredite biti jedan od dobrih koraka IRB-a usmjerenih na stanovništvo, ali da uporedo rade i na podršci privredi.

– Ne smijemo zanemariti ulogu IRB-a u protekle tri godine. Možda smo jedina zajednica u regionu koja je u vrijeme pandemije virusa korona odlučila da je kamatna stopa za sve kredite koji idu preko IRB-a 0,5 odsto, a i danas je na tom nivou – rekao je Višković.
On je naveo da je IRB od osnivanja investirao više od tri milijarde KM u privredu, od čega su oko 2,4 milijarde KM kreditna sredstva, a ostatak hartije od vrijednosti.

Vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac rekao je da je IRB, zajedno sa Vladom Srpske, proteklih godina nizom mjera spasio domaću privredu, te da intenzivno u inostranstvu promoviše mogućnosti ulaganja u Srpsku.

– Naš finansijski rezultat 2021. godine je 4,1 milion KM, a preliminarni izvještaj za prošlu godinu se kreće oko 7,3 miliona KM – zaključio je Vrhovac.

Nastavi čitati

Društvo

KOŠARAC: ENERGETSKA ZAJEDNICA TEK NAKON USAGLAŠAVANJA ENTITETA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac prenio je danas direktoru Sekretarijata Energetske zajednice Artura Lorkovskog da bez usaglašenih stavova sa nadležnim entitetskim tijelima institucije na nivou BiH ne mogu mapirati kretanja u energetskom sektoru.

– Јedini mogući model jeste da sve aktivnosti na realizaciji obaveza iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice budu usaglašene sa stavovima nadležnih ministarstava iz Republike Srpske i FBiH – istakao je Košarac.

On je naglasio da je to politika na kojoj insistira i od koje neću odstupati, poštujući ustavne nadležnosti, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

S obzirom na činjenicu da je sektor energetike u primarnoj ustavnoj nadležnosti entiteta, na sastanku je istaknuto da je Republika Srpska u legislativnom smislu ispunila standarde Energetske zajednice.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će i FBiH uskoro usvojiti potrebna zakonska rješenja kako bi pratila tempo Republike Srpske.

Usaglašeno je da do kraja mjeseca bude formirana radna grupa od predstavnika Ministarstva spoljne trgovine i nadležnih entitetskih ministarstava, koja će razmotriti primjedbe i sugestije na tekst izmjena i dopuna ovog zakona, koji je predložila Energetska zajednica.

Konstatovano je da će radna grupa do kraja aprila okončati ovaj dio posla, kako bi predložene izmjene i dopune Zakona o prenosu regulatoru i operatoru sistema električne energije u BiH bile upućene u parlamentarnu proceduru tokom maja.

Na sastanku, kome su prisustvovali i ministri energetike Republike Srpske Petar Đokić, te FBiH Nermin Džindić, razgovarano je i o izmjenama i dopunama Zakona o prenosu, regulatoru i operatoru sistema električne energije u BiH, sa ciljem uspostavljanja organizovanog tržišta električne energije.

Govoreći o odluci o kvalitetu naftnih tečnih goriva, Košarac je naglasio da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara sačinilo prijedlog ove odluke, koji je dobio podršku resornih ministarstava i vlada Republike Srpske i FBiH, kao i saglasnost Energetske zajednice u 2022. godini.

On je obavijestio Lorkovskog da je predložena odluka o kvalitetu naftnih tečnih goriva upućena Savjetu ministara, te izrazio očekivanje da će biti usvojena tokom aprila.

– Usvajanje ove odluke značilo bi da smo ispunili određene obaveze iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, ali i omogućilo nastavak pregovora o članstvu BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji – rekao je Košarac.

Ukazano je na potrebu uspostavljanja saradnje između regulatora električne energije u Republici Srpskoj i Operatora za obnovljive izvore energije u FBiH sa Energetskom zajednicom u smislu priznavanja sertifikata o porijeklu u Energetskoj zajednici i cijeloj EU.

Cilj je da se domaćim proizvođačima električne energije omogući da ostvare dodatnu vrijednost.

Na sastanku je razgovarano i o obavezama BiH proisteklim iz Sofijske deklaracije kada je riječ o podršci dekarbonizaciji u regiji.

S tim u vezi, istaknuto je opredjeljenje za uvođenjem mehanizma ETC, odnosno unutrašnjeg oporezivanja emisija ugljendioksida i uspostavljanje organizovanog tržišta energije, kako bi se izbjegao Mehanizam za prekogranično prilagođavanje karbona, koji EU planira uvesti od januara 2025. godine.

Košarac je pojasnio da je potrebno uspostaviti unutrašnji mehanizam oporezivanja emisija ugljendioksida, kako od 2025. godine ne bi morali plaćati porez na emisije ugljendioksida prilikom izvoza robe u EU.

– Insistiram na tome da entitetski fondovi za zaštitu životne sredine budu zaduženi za prikupljanje i raspodjelu dobijenih sredstava iz unutrašnjeg mehanizma oporezivanja, jer nikakva centralizacija ne dolazi u obzir – naveo je ministar Košarac.

On je istakao da će na taj način novac ostati u Republici Srpskoj i FBiH, te će moći da se koristiti za izgradnju projekata obnovljivih izvora energije, sprovođenje mjera energetske efikasnosti i slično.

Nastavi čitati

Aktuleno