Connect with us

Sport

STRIKOVA RAZOČARANA! Šmit ne razumije razloge kritika

Član Evropskog parlamenta Tineke Strik izjavila je danas da je razmjena mišljenja sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom u BiH kojeg ne priznaju vlade Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske bila prilično razočaravajuća, jer se činilo da on nema razumijevanja za razloge zbog kojih je kritikovan, saopštio je pomoćnik Strikove Ruben Robesom.
Strikova je navela da je tražila sastanak sa Šmitom kako bi osigurala određeni stepen odgovornosti prema građanima BiH, koji su ugroženi njegovim odlukama.

“S obzirom na to da se gospodin Šmit poslednjih mjeseci krio od javne debate, smatram da je održavanje ovog sastanka iza zatvorenih vrata zaista problematično, jer me to takođe sprečava da u javnosti komentarišem šta je ko tačno rekao tokom sastanka. Ali mogu reći da sam izrazila svoju ozbiljnu zabrinutost i zbog sadržaja i vremena donošenja njegove odluke 2. oktobra”, istakla je Strikova.

Komentarišući dalje odluku Šmita dan nakon izbora nametne izborni zakon u BiH, Strikova je naglasila da takva odluka cementira podjele, umjesto da bude usmjerena ka inkluzivnom društvu, uz napomenu da je retroaktivno mijenjanje izbornih pravila zavaravanje birača koje stvara nepovjerenje.

“Rekla sam mu da ne razumijem njegovu strategiju, niti zašto je jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a, lišavajući ih svakog podstreka da učestvuju u pregovorima o prijeko potrebnim demokratskim reformama za sprovođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava. Činjenica da gospodin Šmit odbija da se uključi u javnu raspravu dodatno podriva legitimitet njegovih odluka, a ja sam ga pozvala da bolje javno objasni svoje postupke”, dodala je Strikova.

Sport

ADEM LJAJIĆ POSTAO OTAC: Ćerkica dobila moćno ime sa posebnim značenjem (FOTO)

Najljepše vijesti su stigle u dom srpskog fudbalera Adema Ljaljića.

Adem Ljaljić i njegova supruga Zubejda postali su roditelji djevojčice, a predivne vijesti je potvrdila mama iz samog porodilišta.

Adem i Zubejda su odabrali predivno arapsko, ali neobično ime Nur koje označava „svijetlost“, kao i svetlost iz grobova pobožnih ljudi po muslimanskom vjerovanju.

Podsjetimo, Adem i Zubejda Bubi Bećković su se vjenčali prošle godine dok je trajalo Svejtsko prvenstvo u fudbaleru koje se održavalo u Kataru.

Ljajićeva izabranica već ima dvoje djece iz prvog braka, dok je Ademu ovo prvo dijete.

Nastavi čitati

Sport

U NEČEMU JE IPAK BOLJI OD NOLETA! Federer jedini milijarder u tenisu

Švajcarac Rodžer Federer je jedini milijarder u tenisu i to je sve zbog jednog sjajnog poslovnog poteza.
Federer je 2018. godine bio najbolji teniser svijeta, verovatno i svih vremena. Imao je najviše grend slem titula i bio je najvoljeniji igrač na ATP turu, piše Sportal.

Švajcarac je tada tražio od kompanije “Najki” da duplira njegov godišnji ugovor, po kom je zarađivao 10 miliona dolara. “Najki” je imao problem sa tim, pošto je na njihovom ugovoru bio i Rafael Nadal, ali i Serena Vilijams, Marija Šarapova i mnogi drugi.

Zbog toga je Federer raskinuo ugovor sa njima, s obzirom da nisu htjeli da mu udvostruče novac, pa je šokirao svijet. Potpisao je desetogodišnji ugovor sa japanskom markom Uniklo, za 300 miliona dolara.
Dvije stavke u ugovoru su bile posebne. Nije bilo klauzule o povlačenju, pa je Federer mogao da ode u penziju kad god je htio i ugovor bi nastavio da teče. Druga stvar je što se ugovor zasnivao samo na odjeći, a ne i na obući.

Zbog toga je Federer igrao u “Najki” patikama još nekoliko godina, da bi zatim potpisao ugovor sa kompanijom “On Running” i tražio 3 odsto vlasništva nad firmom.

Kada je ova kompanija procvjetala, vrijedila je 10 milijardi dolara, a Federeru je išlo 300 miliona od toga. Kada se sve sabere, Federer je zaradio 600 miliona dolara samo zato što je napustio “Najki”.

Nastavi čitati

Sport

Otac me tjera da se vratim na teren

Legendarna američka teniserka Serena Vilijams priznala je da je otac tjera da se vrati na teren.

Osvajačica 23 Grand slam titule se penzionisala u septembru prošle godine poslije poraza u trećem kolu US Opena.

“Moj tata kaže: ‘Serena, moraš da odigraš još jedan ili dva Grand slama. Odgovaram mu: ‘Tata, molim te, prestani’. Ne vidim sebe na tim konkretnim teniskim turnirima, ali vidim se kako treniram. Ponekad osjetim olakšanje kada pogledam na teren, jer sam srećna što ne moram svaki dan da treniram dva sata”, izjavila je 42-godišnja teniserka.

Ipak, priznaje da joj nije lako…

“Više me boli kada gledam svoje stare fotografije nego turnire ili nešto slično. Nedostaje mi, ali ne bih se vraćala na teren jer sam doslovno čitav svoj život posvetila tenisu. Vrijeme je da svoj život posvetim nečemu drugom”, naglasila je Serena, prenosi N1.

Amerikanka je posljednju grend slem titulu osvojila 2017. u Australiji.

Nastavi čitati

Aktuleno