Connect with us

Svijet

Sud u Hagu planira podizanje optužnica protiv Rusije

Međunarodni krivični sud u Hagu planira da podigne otpužnice za navodne ratne zločine koje je počinila ruska vojska od početka rata u Ukrajini.

Međunarodni krivični sud u Hagu planira da započne dva slučaja ratnih zločina koja su povezana sa ruskom invazijom na Ukrajinu koja je počela 24. februara 2022. godine, prenosi “CNN” na osnovu pisanja “New York Times-a” i “Rojtersa”. Planirani su da se izdaju nalozi za privođenje grupe ljudi koja je osumnjičena za navodne ratne zločine u Ukrajini.

“New York Times” javlja da bi ti slučajevi predstavljali prve međunarodne slučajeve od početka rata nakon što je mjesecima tim istražitelja utvrđivao ima li elemenata za podizanja optužnica. Prva optužnica ticala bi se otimanja ukrajinske djece, a druga bi se odnosila na rusko gađanje civilnih infrastrukturnih objekata, uključujući vodovod kao i gasovod.

Da podsjetimo, prošle nedjelje kao bomba je odjeknula vest da Pentagon odbija direktnu saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. Pentagon i administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena trenutno ne sarađuju dobro prema saznanjima “New York Times-a”, a sve se vrti oko rata u Ukrajini i navodnih ratnih zločina koje je Rusija počinila. Pentagon blokira Bajdena i njegovu administraciju da podijeli dokazni materijal o navodnim ruskim ratnim zločinima sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Prema riječima zvaničnika, u Sjedinjenim Američkim Državama trenutno postoje “dvije struje”. Prva grupa u koju spadaju američki vojni generali, se protivi predlogu da se pomogne Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu u vezi ruskih vojnika i njihovih navodno počinjenih zločina zbog straha da će doći do svojevrsnog presedana u kojem bi navodno mogao da se otvori put za krivično gonjenje Amerikanaca. Što se tiče druge strane, američko Ministarstvo pravosuđa i obavještajne službe smatraju da bi trebalo podijeliti sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu sve dokaze koje posjeduju Sjedinjene Američke Države, prenosi “New York Times”.

Prema nezvaničnim informacijama, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden razmatra kako da riješi ovaj gorući problem. Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karim Kan vodi proces istrage koji je započeo kada je rat u Ukrajini i počeo 24. februara 2022. godine. U slučaju se nalaze informacije i dokazi o odlukama ruskih vojnih i političkih zvaničnika da se gađaju civilne infrastrukture i da se otme više hiljada ukrajinske djece na okupiranoj teritoriji.

U decembru 2022. godine, američki Kongres odobrio je Sjedinjenim Američkim Državama da pomognu u istrazi, i eventualnoj optužnici, počinjenih ratnih zločina u Ukrajini. Ali unutar administracije predsjednika Bajdena došlo je do razdora i taj sukob odvija se iza zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti.

“Ruske trupe su počinile ratne zločine kao i zločine protiv čovječnosti u Ukrajini, i Ukrajinci zaslužuju pravdu. Radimo na tome da izložimo javno ruske zločine u Ukrajini kako bi cijeli svijet znao šta rade ruske snage”, izjavila je Edrijen Votson, porparolka Saveta za nacionalnu bezbjednost Sjedinjenih Američkih Država.

Svijet

BIZARNA ZABRANA U ŠVAJCARSKOJ! Bez krsta i raspeća na televiziji

Švajcarska javna radio-televizija “SRF”, po ugledu na mnoge druge evropske medijske kuće, zabranila je voditeljici nošenje lančića sa raspećem za vrijeme emisije.

– Vidljivi vjerski znak kod voditelja informativnih emisija `SRF` nije predviđen – objavila je televizija.

“SRF” se poziva na svoje “publicističke smjernice”, u kojima piše:

“Informativne emisije su sadržajne i analitične. Saradnici `SRF-a` su `odmaknuti` od svih ideologija i interesnih grupa”.

Kritičari ovakvog stava napominju da televizija “SRF” nije objasnila povezivanje krsta sa ideologijama i interesnim gupama.

Zbog nošenja “ukrasnog predmeta”, čak i ako je vjerski simbol, ne može se optuživati voditeljica da ne poštuje “odmicanje od ideologije” – tvrde kritičari izbacivanja religijskih znakova.

Katolička agencija u Švajcarskoj zatražila je odgovor od televizije “SRF”: Kome smeta krst – simbol koji je dio švajcarskog državnog grba?

SRNA

Nastavi čitati

Svijet

TRAMP AMERIKANCIMA – MOLITE SE!!!

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je Amerikance “da se pomole” nakon odluke Rusije da razmjesti taktičko nuklearno naoružanje u Bjelorusiji.

On nije pomenuo činjenicu da SAD razmještaju svoje nuklearno oružje u Evropi.

– Idemo!!! Kao što sam predvidio, sada se igramo `velikim stvarima`. Sada se sa velikom važnošću koristi riječ koja počinje sa `N`. Mi smo prouzrokovali ovu situaciju. To se dešava kada imate nekompetentne ljude koji predvode vašu vlast. Sve što vam mogu sada reći je: `molite se`”, naveo je Tramp u objavi na svojoj društvenoj platformi “Trut soušal” (Truth Social).

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u subotu, 25. marta, da su se Minsk i Moskva saglasili da razmjeste rusko nuklearno oružje u Bjelorusiji, što ne predstavlja kršenje obaveza Rusije kada se radi o neširenju nuklearnog naoružanja.

Prema njegovim riječima, Rusija ne prebacuje svoje nuklearno oružje Bjelorusiji, već radi ono što SAD rade decenijama – stacionira svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika i obučava vojsku da rukuje oružjem.

Bjelorusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da razmještanje nuklearnih bojevih glava na teritoriju Bjelorusije bez davanja kontrole Minsku nad njima nije suprotno odredbama Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja.

Osim toga, Ministarstvo je naglasilo da razmještanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju druge zemlje nije novina u vojnoj saradnji nenuklearnih i nuklearnih sila, napomenuvši da NATO već dugo praktikuje zajedničke nuklearne misije.

Nastavi čitati

Svijet

Britanski tenkovi stigli u Ukrajinu, provozao se ministar (VIDEO)

Ministar odbrane ukrajine Oleksij Reznikov provozao se britanskim borbenim tenkom Čelindžer 2, navodno prvim koji je stigao u Ukrajinu, i zahvalio se putem Twittera britanskom ministru odbrane Benu Volasu na ovoj pomoći.

Reznikov je napisao da su britanski tenkovi “nedavno stigli u Ukrajinu” i označio ih za “fantastične mašine” koje će uskoro krenuti u borbene misije, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Njemačke je juče saopštilo da je u Ukrajinu stiglo 18 njemačkih borbenih tenkova Leopard 2 i 40 guseničnih borbenih vozila Marder, takođe njemačke proizvodnje, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Aktuleno