Connect with us

Hronika

Suđenje Džombiću: “Alumina” bi mogla da vrati sporni kredit

Viši privredni sud Republike Srpske poništio je presudu kojom je “Alumina” oslobođena obaveze da kao jemac vraća milionski kredit koji je Investiciono razvojna banka (IRB) Republike Srpske dala “Energoliniji” te slučaj vratio prvostepenom sudu na novo suđenje.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu rečeno na suđenju bivšem premijeru Srpske Aleksandru Džombiću koji je optužen za zloupotrebe pri dodjeli tog kredita.

Njegov advokat Zoran Bubić tu presudu je dostavio sudu kao dokaz, te istakao da to sada znači da trenutno na snazi ugovor i obaveza vraćanja kredita.

Pojasnio je da je prvo Vrhovni sud RS poništio odluku Višeg privrednog suda RS kojom je potvrđena presuda Okružnog privrednog suda u Bijeljini.

– Tom presudom ugovor kojim jer regulisano da “Alumina” kao jemac vraća kredit je proglašen ništavnim, a sada je ta odluka poništena. Viši privredni sud je slučaj je vratio na novo suđenje, rekao je Bubić.

Vještak odbrane, diplomirani ekonomista Aleksandar Čolić kazao je da na osnovu finansijskih pokazatelja firme “Alumina” ne bi bilo problema da to preduzeće vrati sporni kredit.

– „Alumina“ je tokom 2022. godine ostvarila prihod od 389 miliona 531 hiljadu maraka vrijednost imovine je bilo oko 290 miliona 808 hiljada maraka, rekao je Čolić te dodao da je neto dobit bila oko 28 miliona maraka.

Republički tužilac Radenko Jankovića je upitao kako bi “Alumina” vraćala sporni kredit ako je, kako je navedeno u nalazu vještaka, na njenom računu ostalo oko 836 hiljada maraka.

Vještak Čolić je kazao da bi kredit mogao da se vrati iz imovine, te je pojasnio da je “Alumina” u 2022. godini naplatila 27 miliona više nego je fakturisala.

Pojasnio je da je “Alumina” ostala sredstva, odnosno razliku između onoga što je na računu i dobiti potrošila na druge namjene. Vještak nije mogao da odgovori na pitanje tužioca zašto “Alumina” nije vratila kredit.

Takođe je kazao da nisu ni analizirali raniju odluku IRB-a kojom je prvi zahtjev za dodjelu kredita “Energoliniji” odbijen.

Tužilac Janković je kazao je, da između ostalog, zahtjev za kredit odbijen zato što je firma bila prezadužena, zavisila od jednog kupca i dobavljača, a jemac “Alusil” bio u gubitku, te je upitao šta se promijenilo u odnosu na period kada je kredit odbijeni do perioda kada je odobren. Vještak je rekao da ne može da odgovori na to pitanje.

Republičko tužilaštvo tereti Džombića za zloupotrebi službenog položaja prilikom dodjeljivanja 19,4 miliona KM kredita Investiciono – razvojne banke “Energoliniji”. Navodi se da je bio svjestan da kredit neće moći biti vraćen zbog nesposobnosti firme.

Terete ga da je zvao tadašnjeg direktora IRB RS Milenka Pavlovića, kako bi ga ubijedio da treba da prihvati zahtjev za kredit “Energoliniji”. Pavlović je to odbio i dao ostavku, a nakon toga je pomenuto preduzeće ponovo podnijelo zahtjev za kredit od 19,4 miliona, a Džombić je 16. februara 2012. godine potpisao odluku o odobravanju kredita.

Odbrana Aleksandra Džombića vještačenje koje je uradio Aleksandar Čolić, odnosno firma “Profi nova” u kojoj radi, platila je 17.5 hiljada maraka.

Sudu su dostavili fakturu sa navedenim iznosom, kao dokaz da su izmirili obaveze po tom osnovu.

Hronika

U Motikama povrijeđena žena u saobraćajnoj nezgodi

U banjalučkom naselju Motike došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je jedna žena zadobila teške povrede, saznaje Glas Srpske.

“Nesreća se dogodila u blizini svadbenog salona “Delfina“. Vozač je iz pravca grada prešao u drugu saobraćajnu traku, te udario u automobil za čijim volanom je bila žena.

Ubrzo nakon udesa je stiglo vozilo Hitne pomoći i odvezlo povrijeđenu”, ispričao je za “Glas“ očevidac saobraćajne nesreće.

Prema njegovim riječima vozač koji je skrivio nesreću najvjerovatnije nije poznavao put, te je pri neprilagođenoj brzini prešao na drugu stanu ulice.

Policija je na terenu, te obavlja uviđaj. Više detalja uskoro.

Nastavi čitati

Hronika

ZAKON JASAN: ovo čeka “tapkaroše” koji su preprodavali karte!

Policija Republike Srpske identifikovala je pet lica koja su preprodavala ulaznice za turnir Srpska open na internetu, a oni su prekršili Član 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Osumnjičena lica su ulaznice za turnir preprodavala za višestruko veći iznos od realne cijene ulaznice, a prema Zakonu, čeka ih kazna od 300 KM do 900 maraka.

Članovi zakona:
(1) Ko vrši, organizuje ili omogućava preprodaju ulaznica za sportske i druge priredbe po cijeni većoj od stvarne cijene ulaznice kazniće se novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM.

(2) Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se privredno društvo ili drugo pravno lice novčanom kaznom od 2.000 KM do 6.000 KM.

(3) Odgovorno lice u privrednom društvu i drugom pravnom licu kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 400 KM do 1.000 KM.

Nastavi čitati

Hronika

MUP SRPSKE istražuje preprodaju ulaznica za Srpska open

– Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzimaju sve potrebne mjere i radnje kako bi predstojeći teniski turnir Srpska open protekao u povoljnom bezbjednosnom ambijentu, ali i kako bi spriječili zloupotrebu i preprodaju karata, odnosno ulaznica za ovaj turnir, saopšteno je na današnjem sastanku direktora policije Republike Srpske Siniše Kostreševića sa organizatorima ATP turnira Srpska open.

Na četvrtom radnom sastanku, na kome su prisustvovali i drugi rukovodioci operativnih i neoperativnih organizacionih jedinica u MUP-u Republike Srpske, definisane su naredne konkretne mjere i radnje, a Kostrešević je naglasio da MUP Republike Srpske preduzima planske aktivnosti u pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

– Sve se radi u cilju definisanja neophodnih mjera kako bi se ispoštovali svi bezbjednosni aspekti i procedure koji predstavljaju standarde za ovu vrstu međunarodnog turnira, navedeno je iz MUP-a Srpske.

Nastavi čitati

Aktuleno