Connect with us

Hronika

Suđenje zbog afere “Respiratori”: Novalić tvrdi da je riječ o politički montiranom procesu

Odbrana prvooptuženog u aferi “Respiratori” federalnog premijera Fadila Novalića danas je u završnoj riječi na suđenju u Sudu BiH navela da je nabavka spornih respiratora izvršena u skladu sa zakonom, a Novalić tvrdi da je riječ o politički montiranom procesu.

Novalić je optužio stranku Narod i pravda da su izradili plan njegove medijske diskreditacije, te da su u sve bili uključeni ljudi iz pravosuđa i jedan ministar iz Vlade FBiH.

On je neformalnu grupu nazao “Gacko je čudo”.

– Cilj je bila diskreditacija političkog protivnika i diskvalifikacija Fadila Novalića – rekao je federalni premijer.

Nakon Novalića, iznošenje završne riječi otpočela je advokat suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka Marsela Bajramović, koja tvrdi da je dokazano da je nabavka respiratora izvršena u skladu sa zakonom i da njen branjenik nije počinio krivično djelo.

Bajramovićeva je rekla da je bilo zakonito nabavljati respiratore u skladu sa članom 10. Zakona o javnim nabavkama i smatra da je Tužilaštvo BiH nepotrebno izvodilo svjedoke, te da su to činili zbog javnosti.

Sud BiH sudi Novaliću i ostalima za nabavku 100 kineskih respiratora vrijednu oko 10,5 miliona KM.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su Solak, ministar finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. mart završnim riječima odbrane i samog Solaka.

Hronika

U Motikama povrijeđena žena u saobraćajnoj nezgodi

U banjalučkom naselju Motike došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je jedna žena zadobila teške povrede, saznaje Glas Srpske.

“Nesreća se dogodila u blizini svadbenog salona “Delfina“. Vozač je iz pravca grada prešao u drugu saobraćajnu traku, te udario u automobil za čijim volanom je bila žena.

Ubrzo nakon udesa je stiglo vozilo Hitne pomoći i odvezlo povrijeđenu”, ispričao je za “Glas“ očevidac saobraćajne nesreće.

Prema njegovim riječima vozač koji je skrivio nesreću najvjerovatnije nije poznavao put, te je pri neprilagođenoj brzini prešao na drugu stanu ulice.

Policija je na terenu, te obavlja uviđaj. Više detalja uskoro.

Nastavi čitati

Hronika

ZAKON JASAN: ovo čeka “tapkaroše” koji su preprodavali karte!

Policija Republike Srpske identifikovala je pet lica koja su preprodavala ulaznice za turnir Srpska open na internetu, a oni su prekršili Član 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Osumnjičena lica su ulaznice za turnir preprodavala za višestruko veći iznos od realne cijene ulaznice, a prema Zakonu, čeka ih kazna od 300 KM do 900 maraka.

Članovi zakona:
(1) Ko vrši, organizuje ili omogućava preprodaju ulaznica za sportske i druge priredbe po cijeni većoj od stvarne cijene ulaznice kazniće se novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM.

(2) Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se privredno društvo ili drugo pravno lice novčanom kaznom od 2.000 KM do 6.000 KM.

(3) Odgovorno lice u privrednom društvu i drugom pravnom licu kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 400 KM do 1.000 KM.

Nastavi čitati

Hronika

MUP SRPSKE istražuje preprodaju ulaznica za Srpska open

– Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzimaju sve potrebne mjere i radnje kako bi predstojeći teniski turnir Srpska open protekao u povoljnom bezbjednosnom ambijentu, ali i kako bi spriječili zloupotrebu i preprodaju karata, odnosno ulaznica za ovaj turnir, saopšteno je na današnjem sastanku direktora policije Republike Srpske Siniše Kostreševića sa organizatorima ATP turnira Srpska open.

Na četvrtom radnom sastanku, na kome su prisustvovali i drugi rukovodioci operativnih i neoperativnih organizacionih jedinica u MUP-u Republike Srpske, definisane su naredne konkretne mjere i radnje, a Kostrešević je naglasio da MUP Republike Srpske preduzima planske aktivnosti u pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

– Sve se radi u cilju definisanja neophodnih mjera kako bi se ispoštovali svi bezbjednosni aspekti i procedure koji predstavljaju standarde za ovu vrstu međunarodnog turnira, navedeno je iz MUP-a Srpske.

Nastavi čitati

Aktuleno