Connect with us

Svijet

Sukob Rusije i Zapada nije “hibridni rat”, već je bliži pravom ratu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da sukob Rusije i Zapada više ne može da se definiše kao “hibridni rat”, već da je bliži pravom ratu.

Lavrov je osudio Zapad zbog toga što je poslao Ukrajini oružje vrijedno milijarde dolara, prenio je Rojters.

Lavrov je rekao da Ukrajina odbija mirovne pregovore i ukazao da što se sukob bude duže nastavljao, to će bilti teže postizanje rješenja.

Rusija je više puta ponovila da je otvorena za razgovore, ali Ukrajina i SAD stalno govore da ne vide nikakav znak iz Moskve da je ozbiljna u vezi sa pregovorima i da sumnjaju da pokušava da dobije vrijeme da se pregrupiše poslije serije poraza u ratu, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare tokom posjete Južnoafričkoj Republici.

Lavrov je napomenuo da zapadne države otvoreno govore Kijevu da je rano ići na dogovor sa Moskvom jer, prema njihovom mišljenju, Rusiju treba vratiti u granice iz 1991. godine.

Ukrajina bi preko posrednika mogla da objasni kako vidi dalji razvoj situacije i moguće pregovore sa Rusijom, rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, šteta na civilnoj infrastrukturi u Ukrajini povezana je sa zločinačkim dejstvima Kijeva koji raspoređuje oružje i sisteme protivvazdušne odbrane u stambenim naseljima.

Lavrov je ukazao da Zapad već duže vrijeme pokušava da uništi sve rusko: od jezika do kulture, što je vijekovima bilo prisutno u Ukrajini i da se ljudima zabranjuje da govore svoj maternji jezik.

Lavrov je istakao da će odredbe sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka biti uglavnom ispunjene, ali je napomenuo da se Rusija i dalje suočava sa problemima u izvozu sopstvenih poljoprivrednih proizvoda, objavio je Rojters.

SAD i Velika Britanija pritiskom koji vrše na afričke, azijske i latinoameričke zemlje da ne sarađuju sa Rusijom, prelaze sve crvene linije, zaključio je Lavrov, prenijele su RIA novosti.

Svijet

OGLASILE SE SIRENE! Vazdušna opasnost širom Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je danas u svim ukrajinskim regionima, prenose lokalni mediji.

Uzbuna je proglašena u 16.48 časova po lokalnom vremenu, a prvo upozorenje izdato je u regionu Dnjipropetrovsk, javlja Srna.

Ovo je druga vazdušna opasnost koja je proglašena tokom dana u Ukrajini, prenio je TASS.

Srpska Cafe

Nastavi čitati

Svijet

FRANCUSKA SMIRUJE JAVNOST “NATO nije u sukobu sa Rusijom”

NATO nije u ratu sa Rusijom, rekla je danas portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova An-Kler Ležandre i dodala da su isporuke oružja zemlji koja koristi pravo na samoodbranu dozvoljene Poveljom UN.
“Mi nismo u ratu sa Rusijom. NATO nije u ratu sa Rusijom. Niko od naših evropskih i američkih partnera nije u ratu sa Rusijom. Isporuke oružja zemlji koja je u samoodbrani dozvoljene su članom 51 Povelje UN i ne predstavljaju učešće u neprijateljstvima”, rekla je Ležandreova stanici RTVI.

Ona je dodala da se, bez obzira na vrstu isporučenog oružja, takve isporuke ne kvalifikuju kao učešće u neprijateljstvima.

Komentarišući prijavu Ukrajine za članstvo u NATO savezu, ona je napomenula da to pitanje “danas nije na dnevnom redu”, prenio je “Sputnjik”.

Ona je dodala da se Pariz zalaže za održavanje kanala komunikacije sa Moskvom, prvenstveno između predsjednika Emanuela Makrona i Vladimira Putina.

“Znamo veoma dobro da pozivi Makrona Putinu nisu donijeli odgovore kakve smo svi željeli, ali je važna činjenica da je ovaj kanal komunikacije otvoren i da pokušavamo da ostvarimo napredak u vezi sa nekim pitanjima koja pokreću Ukrajinci”, rekla je Ležandreova.

Moskva je u aprilu 2022. poslala notu članicama NATO saveza i osudila njihovo slanje vojne pomoći Kijevu nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

Nastavi čitati

Svijet

UŽAS U AUSTRALIJI! Tinejdžerku usmrtila ajkula

Šesnaestogodišnju djevojku napala je i usmrtila ajkula dok je plivala u rijeci u Zapadnoj Australiji, saopštila je danas australijska policija.

Djevojka je proglašena mrtvom nakon što je izvučena iz rijeke Svon, u predrgrađu Perta.

Vjeruje se da je tinejdžerka prethodno koristila skuter za vodu sa prijateljima.

Inspektor Pol Robinson izjavio je da je moguće da je tinejdžerka skočila u vodu da bi plivala sa delfinima koji su viđeni u blizini, prenio je Bi-Bi-Si.

Stručnjaci za vodeni svijet kažu da je neobično da ajkula uđe u ovaj dio rijeke.

U Australiji se bilježi dvadesetak napada ajkula na ljude godišnje, a većina se desi u Novom Južnom Velsu i Zapadnoj Australiji.

U 2021. godini zabilježena su dva fatalna napada ajkula, a tokom 2020. sedam.

Srpska Cafe

Nastavi čitati

Aktuleno