Connect with us

Svijet

Sukobi na granici Kirgistana i Tadžikistana, zabilježene i prve žrtve

Reklamni prostor


Na granici Kirgistana i Tadžikistana izbio je još jedan sukob između vojske dviju zemalja, prenijela je ruska državna novinska agencija RIA Novosti pozivajući se na izvore u pograničnoj službi Državnog odbora za nacionalnu sigurnost Kirgistana.

Prema izvještaju do sukoba je došlo u oblasti Kak-Sai između snaga zaduženih za kontrolu granice u Kirgistanu i Tadžikistanu. Prema informacijama sa kirgistanske strane pucnjava još uvijek traje.

U srijedu u rano jutro kirgistanska granična služba izvijestila o pucnjavi koja je, prema njihovim tvrdnjama, započela zbog činjenice da su tadžikistanski graničari zauzeli borbene položaje na neopisanom dijelu granice.

Sa druge strane Tadžikistan je optužio Kirgistan da je neopravdano granatirao njihov granični položaj.

Nakon ovoga dio granice je postao borbeno područje između pripadnika graničnih snaga sa obje strane, ali i lokalne populacije koja se uključila u sukob.

Prema zvaničnim podacima na tadžikistanskoj strani ubijen je jedan graničar, a dvojica su ranjena. Također, u sukobu su povrijeđena dva kirgistanska graničara.

Ovo nije prvi put da dolazi do sukoba između ove dvije. U trodnevnom sukobu od 28. aprila do 1. maja 2021. godine između ove dvije države poginulo je i ranjeno više desetina vojnika i civila. Raseljeno je više od 40.000 Kirgistanaca.

Svijet

U požaru poginulo 17 ljudi, vatra progutala restoran

Reklamni prostor


U požaru, koji je izbio danas u restoranu na sjeveroistoku Kine, poginulo je 17 ljudi, a tri osobe su povrijeđene, javila je državna televizija ČTV.

Vatra je izbila oko 13 čsova po lokalnom vremenu u malom restoranu u Čengčuenu, glavnom gradu provincije Jilin, prenosi Rojters.

Svi povrijeđeni su prebačeni u bolnicu, a toku je istraga nadležnih kako bi se utvrdio uzrok nesreće, prenosi b92.

Nastavi čitati

Svijet

Ambasada SAD pozvala Amerikance da hitno napuste Rusiju

Reklamni prostor


Ambasada SAD u Moskvi pozvala je američke državljane da hitno napuste Rusiju, dok još imaju mogućnost za to, navodi se u preporukama objavljenim na internet stranici Ambasade.

“Američki državljani ne treba da putuju u Rusiju, a oni koji su već tamo ili putuju ka Rusiji treba smjesta da napuste tu zemlju, dok još postoji ograničena mogućnost za komercijalna putovanja”, saopšteno je iz Ambasade.

Poruka sadrži upozorenje da bi Rusija mogla da odbije da prizna državljanstvo SAD onima koji imaju dvojno državljanstvo, da im zabrani pristup američkim konzularnim uslugama, spriječi njihov odlazak iz Rusije i mobiliše ih, prenio je TASS.

Ambasada tvrdi da su trenutno opcije za putničke letove ekstremno ograničene i uglavnom nedostupne u kratkom roku.

“Kopnene rute automobilom i autobusom i dalje su otvorene. Ako želite da napustite Rusiju, treba da što prije napravite nezavisan plan”, dodaje se u saopštenju.

Bugarska i Poljska su juče preporučile svojim državljanima da razmisle o mogućnosti hitnog napuštanja Rusije i da se suzdrže od putovanja u tu zemlju.

Nastavi čitati

Svijet

ANGELA UPOZORILA! Putinove riječi treba shvatiti ozbiljno

Reklamni prostor


Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi trebalo ozbiljno shvatiti reči ruskog predsednika Vladimira Putina.
Merkel je, u govoru na svečanosti povodom otvaranja Helmut Kol fondacije, naglasila da se to eksplicitno odnosi i na Putinove nuklearne prijetnje.

“Riječi shvatiti ozbiljno. Ne odmah odbaciti tvrdnjom da su blef, već se sa njima ozbiljno suočiti. To nije znak slabosti već dokaz političkog pametnog djelovanja”, poručila je ona.

Helmut Kol bi sve učinio da očuva i zaštiti suverenitet i integritet Ukrajine, ali nikada ne bi ispustio iz vida “dan poslije”, ukazala je bivša njemačka kancelarka.Merkel je tim riječima indirektno iznijela svoj stav o situaciji u vezi sa Ukrajinom.

Merkelova je, nakon odlaska sa vlasti, rekla da se neće izjašnjavati o dnevnopolitičkim pitanjima, pa je svoj stav “uvila“ u odgovor kako bi kancelar Kol reagovao na krizu 2022.godine.

Ona je kazala da bi Kol “paralelno uvek uzeo u obzir i ono što se trenutno čini nezamislivim, a to je kako odnose sa Rusijom ponovo razviti, prenosi Blic.

Nastavi čitati

Aktuleno