Connect with us

Društvo

SUTRA SLAVIMO VELIKE MUČENICE: I najveće grešnice mogu dobiti oproštaj, ali uz ovu molitvu

Srpska pravoslavna crkva i vjernici sutra slave sjećanje na dvije svetiteljke koje su živjele raskalašnim i bludnim životom, ali su se pokajale i tako zaslužile carstvo nebesko.
One i danas služe kao primjer da je oprost grijeha moguć za sve samo ako ga iskreno žele u pitanju su prepodobna Pelagija i prepodobna Tapeisa.
Prepodobna Pelagija bila je hrišćanska mučenica i svetiteljka iz 5. vijeka izuzetne ljepote. Legenda kaže da je mogla da pomuti razum i zavede svakog muškarca i da je to koristila. Bila je plesačica i prostitutka i na taj način se mnogo obogatila.

Kada je čula propoved episkopa Nona o Strašnom Sudu i kazni grešnika sve se promijenilo! Pelagija je odlučila da se krsti i promijeni svoj život.

– Smiluj se meni, grešnoj, oče sveti, krsti me i nauči me pokajanju: ja sam more bezakonja, ambis propasti, mreža i oruđe đavolsko – molila je prema predanju Pelagija u jednom manastiru i sveštenici su je krstili i pomogli joj da okaje grijehe. Ovu molitvu izgovaraju grešne žene koje traže pomoć i oprost grijehova.Pelagija je onda svoje ogromno bogatstvo poklonila siromašnima i tajno otišla u Jerusalim, gdje se pod muškim imenom, kao monah Pelagije, zatvorila u jednu ćeliju zavjetovavši sebe na život pun posta, molitve i iskušeništva. Tako je provela tri godine prije nego što je, očišćena od grijehova i spokojna, umrla 461. godine. Osim dana Prepodobne Pelagije, srpska pravoslavna crkva sutra slavi i sjećanje na hrišćansku svetiteljku Prepodobnu Taisu.

I ona je bila grešnica koja je mladost provela u bludu i radeći kao prostitutka. Taisa je od djetinjstva učena ovakvom životu jer ju je na zlo nagovarala rođena majka. Zato je jedan od učenika Svetog Antonija Velikog – Pafnutije Sidonit, čuvši za Taisinu priču, riješio da je spase.

Otišao je kod nje i platio joj noć. Pomislivši da je prerušeni monah samo još jedna mušterija, Taisa ga je odvela kući, a onda je on počeo da joj pripovijeda o Strašnom sudu i kazni koja čeka sve grešnike. Nakon toga, Taisa se toliko pokajala zbog svojih djela, da je razdijelila sve svoje bogatstvo i zamonašila se. Nakon godina pokajničkog i isposničkog života, izašla je iz manastira i ubrzo nakon toga preminula 340. godine, piše Kurir.

Sveta Taisa se pojavljuje kao lik u Fransovom romanu Taida (1890), po kojem je kasnije nastala istoimena opera Žila Masnea i nijemi film. Prepodobne Pelagija i Taisa i danas služe kao primjer da je oprost grijeha moguć za sve samo ako ga iskreno žele..

(Srpskainfo)

Društvo

Proizvođačke cijene u oktobru veće za petinu nego lani

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u oktobru ove godine veće su za 21,2% nego u tom mjesecu lani, dok su niže za 0,1 odsto nego ovogodišnje septembarske, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u oktobru, u poređenju sa prethodnim mjesecom niže su za 0,1 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec lani više za 20,8 odsto.

Na stranom tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u oktobru niže su za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, te više za 21,6 odsto u odnosu na oktobar 2021. godine.

U oktobru u poređenju sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u trajnim proizvodima više su za 0,3 odsto, netrajnim proizvodima za 1,2 odsto, dok je pad od 0,4 odsto zabilježen u energiji, intermedijarnim proizvodima za 0,3 odsto, te kapitalnim proizvodima za 0,6 odsto.

Proizvođačke cijene u energiji u oktobru više su za 23,6 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, intermedijarnim proizvodima za 23,9 odsto, kapitalnim proizvodima za 10,2 odsto, trajnim potrošačkim dobrima za 20,1 odsto, te netrajnim proizvodima za 16 odsto.

(eKapija)

Nastavi čitati

Društvo

ZA UREDNIJI GRAD Stanivuković najavio veliki projekat gradnje podzemnih kontejnera

Nacrtom budžeta Grada za 2023. godinu, prvi put predviđena i sredstva za ovaj projekat.

Grad Banjaluka u narednoj godini počinje veliki projekat gradnje podzemnih kontejnera u užem gradskom području, kako bi naš grad bio što uredniji.

Ovu novinu najavio je gradonačelnik Draško Stanivuković ističući da su Nacrtom budžeta Grada za 2023. godinu, prvi put predviđena i sredstva za izgradnju podzemnih kontejnera u gradu.

-To znači novi izgled, novo ljepše lice našeg grada – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao, predložiće i da investitori koji grade stambene ili stambeno-poslovne objekte budu obavezni da sagrade podzemne kontejnere, a u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom.

Nastavi čitati

Društvo

Još uvijek ima DOBRIH LJUDI, jedan takav je i MILAN

Poljoprivrednik iz Foče Milan Gagović podijelio je 200 kilograma svinjskog mesa porodicama koje žive teško, a taj njegov gest imao je veliki odjek, pa su mu, osim poziva za pomoć, stizali i pozivi sa raznih strana od ljudi koji žele na sličan način da pomognu.

Tako je Danko Petrović, Fočak koji duže vremena živi u Banjaluci, na Gagovićev račun odmah uplatio 500 maraka, a taj novac biće iskorišćen za nabavku prehrambenih paketa za najugrožnije.

Bilo je još poziva, ne samo iz Srpske, već i Srbije, onih koji su zainteresovani da učestvuju u sličnim akcijama i koji su u Milanu prepoznali iskrenu namjeru da se pomogne nemoćnima, prenosi Srna.

Gagović, koji je prethodno ostavio svoj broj telefona da bi mu se mogli javiti oni kojima je potrebna pomoć, kaže da je imao pozive od velikog broja građana teškog imovnog stanja i da je meso sa svog gazdinstva dostavio na više adresa širom opštine Foča.

Pozivi su stizali ne samo iz Foče, već i drugih opština, između ostalog iz Gacka i Ugljevika, a Gagović kaže da ovaj put nije mogao svima izaći u susret jer je teško poslati svježe meso na udaljene adrese, pa će se potruditi da im dostavi prehrambene pakete, za čiju nabavku će iskoristiti pomoć Danka Petrovića iz Banjaluke.

Uz svinjsko meso, Gagović je odlučio da pokloni i dvije ovce iz svog tora, kako kaže, da ne bi izostavio i komšije Bošnjake. Ovčije meso podijelio je ugroženim porodicama iz Ustikoline.

Gagović je poznat po ovakvim akcijama i ovo je samo jedno u nizu njegovih dobrih djela, kojima plodove svog rada dijeli sa nemoćnima.

Nastavi čitati

Aktuleno