Connect with us

Politika

SVAĐA U BH PARLAMENTU! “Ako još jednom zaprijetite tim prstom, po njemu ćete i dobiti”

Nakon što Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatila dopune Krivičnog zakona BiH kojim se kažnjava narušavanje suvereniteta BiH, poslanici su otvorili raspravu u kojoj su uglavnom optuživali jedni druge, od toga da je zakon loše napisan do toga da je nekome cilj rušenje suvereniteta.

S jedne strane, poslanici opozicije koji dolaze iz stranaka sa sjedištem u FBiH optužili su ostale, prije svih HDZ i SNSD, da su oni za narušavanje suvereniteta koje je, po njihovom mišljenju, ustavno i prihvatljivo.

Inače, na samoj sjednici Ustavnopravne komisije protiv izmjena Krivičnog zakona bili su Marinko Čavara iz HDZ-a, Nebojša Radmanović i Obren Petrović iz SNSD-a te Milan Petković iz Ujedinjene Srpske, dok su za dopune glasali Šerif Špago i Amor Mašović iz SDA te Albin Muslić iz SDP-a.

Suština izmjena Krivičnog zakona kojeg su predložili poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš je u tome da “onaj ko svojim političkim ili drugim javnim djelovanjem podriva suverenitet BiH, omogućavajući bilo kojem subjektu međunarodnog prava da utiče na proces donošenja ustava, zakona, odluka ili drugih akata BiH ili učešće u donošenju ustava, zakona, odluka ili drugih akata BiH, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina”.

“Ako neko ima problema s ovakvom promjenom Krivičnog zakona, on ima problem sa suverenitetom BiH. Čak i ono što je definisano preambulom Ustava BiH nije u skladu s Ustavom”, rekao je Dunović.

Osim Dunovića, izmjene Krivičnog zakona “branio” je i sam Begić iz DF-a, koji je u jednom trenutku poslanicama rekao da “lupaju gluposti”. Na kraju, Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma, Begiću je uskratio pravo na riječ po toj tački dnevnog reda. U jednom trenutku Begić je mlatio prstom, nakon čega mu je Sabina Čudić, poslanik Naše stranke, rekla: “Ako još jednom zaprijetite tim prstom, po njemu ćete i dobiti”.

“Kao pravoslavac prekrstio sam se kada sam vidio dopune Krivičnog zakona. Znam šta je poenta zakona, smetaju vam Milorad Dodik i paralelne i specijalne veze sa Srbijom”, rekao je Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

On se upitao da li prema predloženim izmjenama Krivičnog zakona BiH Bosna i Hercegovina treba da izađe iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom na to da se tamo navodi da će svoje zakonodavstvo usklađivati s EU. Takođe, upitao je i šta je sa EBRD-om, Svjetskom bankom, EIB-om i ostalim finansijskim institucijama koje obično traže izmjene odluka ili zakona za povlačenje kredita.

“Ovaj nacrt nisam shvatio ozbiljno, toliko je laički napisano i bilo bi me sramota da ovako nešto uputim u parlament. Ovdje neko nije htio konsultovati pravnike. Imamo napad na ustavno uređenje i samim tim ko napada na Ustav napada i na suverenitet. Ovo je dupliranje propisa i ustavni poredak je već zaštićen zakonom”, rekao je Milan Petković, poslanik Ujedinjene Srpske.

Očekivano, dio rasprave vodio se i u vezi s pozicijom visokog predstavnika, s obzirom na to da prema odredbi zakona koja je predložena poslanici iz Republike Srpske tvrde da Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, treba da bude uhapšen i osuđen na pet godina zatvora. Takođe, skrenuta je pažnja na to da BiH ne može govoriti o suverenitetu kada ima visokog predstavnika koji može nametnuti i izmjene Ustava, izmijeniti zakon ili donijeti novi.
Nezavisne

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno