Connect with us

Društvo

SVAKODNEVNO SU IZNAD NAŠIH GLAVA! Koliko dronova snima BiH

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) od septembra 2020. godine pa sve do novembra ove godine u evidenciju dronova upisala je 213 ovih letjelica, čiji vlasnici su podnijeli zahtjev za njihov upis, potvrđeno je iz BHDCA.

Naime, Pravilnikom o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima propisano je da vlasnik, odnosno operator drona čija masa prije polijetenja iznosi od 249 grama do 25 kg ima obavezu upisa drona u evidenciju BHDCA.

– Što se tiče procedure, ona podrazumijeva da vlasnik ili operator drona podnese zahtjev za upis drona u evidenciju i uz njega priloži odgovarajuću dokumentaciju, kao i ovjerenu izjavu o vlasništvu drona – navode iz BHDCA.

Dodaju da, kada je riječ o posebnim dozvolama, postoje određeni izuzeci.

– BHDCA izdaje posebna odobrenja za izvođenje letačkih operacija dronom u slučajevima da operator drona namjerava da odstupa od bilo kog ograničenja propisanog Pravilnikom. Operator drona je odgovoran za bezbjedno letenje drona. Izvođenje operacija, osim sa navedenim pravilnikom i tehničkom dokumentacijom drona, mora biti usklađeno i sa drugim propisima koji se odnose na bezbjednost, privatnost, zaštitu podataka, materijalnu odgovornost i zaštitu životne sredine – navode iz BHDCA.

Kako dodaju, ukoliko se operacije dronom obavljaju u zoni aerodroma, potrebna je, osim odobrenja BHDCA, i saglasnost nadležne jedinice kontrole vazdušnog saobraćaja.

Naime, nadzor nad primjenom ovog pravilnika kao i samom upotrebom dronova vrše inspektori Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

– Svako nepridržavanje uslova i svako kršenje zabrana propisanih Pravilnikom povlači odgovornost vlasnika i obavezu Direkcije da postupi u skladu sa Zakonom o civilnom vazduhoplovstvu BiH, zakonima kojim se uređuje funkcionisanje organa uprave Bosne i Hercegovine, te Pravilnikom o nadzoru u civilnom vazduhoplovstvu, i preduzme mjere za nepridržavanje i kršenje zabrana – navode iz BHDCA.

Prema njihovim riječima, ukoliko službeno lice utvrdi da je vlasnik drona ugrozio bezbjednost i na bilo koji drugi način prekršio propisane uslove, može da suspenduje, povuče ili ukine odobrenje, potvrdu i bilo koji drugi dokument koji je izdat od strane BHDCA”, navode oni, dodajući da do sada nije izrečena nijedna mjera za vlasnike dronova.

– Ovim putem pozivamo sve vlasnike dronova u BiH koji još nisu podnijeli zahtjev za upis drona u evidenciju da to učine. Takođe, potrebno je i poštivanje ostalih propisanih uslova i zahtjeva kako ne bi dolazilo do narušavanja, prije svega, bezbjednosti letenja ili prouzrokovanja materijalne štete –  ističu iz BHDCA.

Nezavisne

Društvo

Nedostatak radnika i njihova obučenost postaju GORUĆI PROBLEM

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da nedostatak radne snage i obučenost radnika postaje gorući problem i da to najviše muke zadaje prerađivačkoj industriji.

Ćorić je naveo da nedostaje čak i nekvalifikovane radne snage, ali da se ona može nadomjestiti s dolaskom radnika iz Indije ili Bangladeša, koji mogu raditi u građevinarstvu ili šumarstvu, sektorima u kojima nisu potrebne neke posebne stručne kvalifikacije i poznavanje jezika.

– Ali, prije nego što bilo šta uradimo mislim da bi prije toga trebalo napraviti ozbiljne analize stanja na tržištu rada – rekao je Ćorić za Glas Srpske.

Kada je riječ o narednoj godini i stanju u privredi, Ćorić kaže da je u razgovorima predstavnika privredne zajednice i “Elektroprivrede Republike Srpske” postignut preliminarni dogovor o povećanju cijena struje od 1. januara 2023. godine, ali ne i koliko bi ono moglo iznositi.

Prema njegovim riječima, privrednici predlažu 60 evra za jedan megavat-sat, a 68 druga strana, ali će mnogo toga biti jasnije nakon što bude formirana zajednička radna grupa koja bi, između ostalog, trebalo da se bavi i ovim pitanjem.

– Raspravljaće se i o načinima isporuke električne energije privrednim subjektima. “Elektroprivreda” je predložila da se ugovori od 2023. godine sklapaju samo na šest mjeseci, što je s našeg stanovišta problematično. Smatramo da bi oni trebalo da budu potpisivani bar na 12 mjeseci – naveo je Ćorić.

On je napomenuo da 57 odsto struje u Srpskoj troše domaćinstva, a ostatak privreda, te da računi za struju kod pojedinih preduzeća čine značajan trošak.

Ćorić je naveo da će sve to dovesti do novog rasta cijena robe i usluga, prvenstveno u prerađivačkoj industriji.

On je istakao da Srpska ima veliku sreću što je energetski nezavisna kada svi kapaciteti rade, ali smatra da nije dovoljno iskoristila svoje kapacitete i prirodne resurse kada je u pitanju hrana.

– Potrebno je podržati i akcije “Kupujmo domaće” i “Naše je bolje”. Na taj način bi se spriječio odliv novčanih sredstava u inostranstvo, ali i najdirektnije podržala domaća privreda. Nažalost, to ne radimo, te radije kupujemo uvoznu robu. Ljudi misle kako je uvozno bolje od domaćeg, što naravno nije uvijek tačno – rekao je Ćorić.

Nastavi čitati

Društvo

HLJEB SKUPLJI ZA 20 FENINGA Pekari sumnjaju da će rast cijena tu i stati

Talas poskupljenja se nastavlja, a od danas će u prodavnicama FBiH građani plaćati skuplji hljeb.

Tri najprodavanija proizvoda kompanije Klas polubijeli, narodni i penzionerski hljeb, od danas će biti skuplji za 20 feninga.

Polubijeli i narodni hljeb koštaće 1,70 KM, a penzionerski 1,20 KM.

Ovo je već drugo poskupljenje hljeba u toku ove godine, a proizvođači su tada kao razlog naveli poskupljenje pšenice na svjetskom tržištu zbog rata u Ukrajini. Takođe, na cijenu je uticalo i poskupljenje goriva.

Od 1. decembra u Republici Srpskoj hljeb takođe trebao poskupiti za 10 feninga, a već sada u Banjaluci košta dvije marke. Obični hljeb (oko 600 grama) trenutno košta od 1,80 do dvije KM.

Pekari najavljuju da bi cijene mogle nastaviti s rastom početkom naredne godine s obzirom da očekuju dodatna poskupljenje brašna i energenata, prvenstveno električne energije.

Ekonomska situacija u BiH je sve teža s obzirom da cijene rastu iz dana u dan, a platna moć građana je u prosjeku ostala na istom nivou prije poskupljenja. U najtežem položaju su penzioneri i oni građani s minimalnim primanjima kojima pored poskupljenja osnovnih životnih namirnica u prilog ne ide ni zimska sezona kada će poskupiti i energenti.

Cijene hljeba su porasle i u zemljama regiona, kao i Evropske unije, piše Klix.

Nastavi čitati

Društvo

Počinje Božićni post

Božićni post, kojim se vjernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznik Hristovog rođenja počeo je danas.

Božićni post traje 40 dana.

Prema učenju crkve, prvi podvig čovjeka u oslobođenju od grijeha jeste držanje posta.

Post ima dvije strane – tjelesnu i duhovnu.

Tjelesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porijekla, dok duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i djela.

Nastavi čitati

Aktuleno