Connect with us

Zdravlje

SVE ČEŠĆI PROBLEM! Kako se osloboditi loših misli i normalno spavati

Anksiozne misli utječu na mnoge aspekte života, uključujući i san. Prema statistikama, oko 70 posto ljudi brine o poslu, novcu, djeci i odnosima najmanje tri puta sedmično. I što je više anksioznosti, to je sve gore. Kako se osloboditi ovih misli i početi normalno spavati?

Ostanite mirni
Opustite mišiće – Da biste zaspali, potrebno je smanjiti puls na 60 ili manje otkucaja u minuti. Počnite tako što ćete opustiti mišiće. Lezite na krevet i pokušajte opustiti noge, a zatim se pomjerite, ostanite mirni i fokusirajte se na spavanje.

Vodite bilješke – Prije spavanja, zapišite tri najveće stvari koje izazivaju stres i šta raditi za svaku od njih. Naprimjer, “dječji zubi – pišite zubaru” Kada postoji rješenje za svaki zadatak, mozak je bolje prilagođen spavanju.

Upražnjavajte seks – Orgazam oslobađa endorfine i oksitocin, što vam zauzvrat pomaže da zaspite. Veoma lijep savjet!

Jake emocije
Kupite ponderirano ćebe – Pomaže vam da brže zaspite i manje se okrećete u snu.

Slušajte opuštajuću muziku – Najbolje instrumentalne kompozicije sa sporim ritmom, što istovremeno pomaže u usporavanju pulsa.

Proaktivno rješavajte probleme – Ne treba da idete u krevet ako ste ljuti ili veoma zabrinuti. Pokušajte povratiti sve jake emocije prije spavanja.

Vježbe disanja
Jedan od načina da smirite svoje misli mogu biti jednostavne vježbe disanja. Duboko, sporo disanje također može usporiti otkucaje srca, što može biti od pomoći ako ste anksiozni ili pod stresom iz nekog konkretnog razloga.

– Vaš će se um sigurno vratiti na druge stvari, ali važno je da ga nastavite vraćati na svoje disanje, udisaje i izdisaje – rekao je dr. Kormak O’Donovanu (Cormac).
Avaz

Zdravlje

KOMPANIJA „Džonson i Džonson“ optužena da je prodavala KANCEROGENI PUDER ZA BEBE

Podružnica američke farmaceutske kompanije „Džonson i Džonson“(J&J) danas je po drugi put podnijela zahtjev za bankrot i pokretanje stečaja, nastojeći da se postigne sudska nagodbu u vrijednosti od 8,9 milijardi dolara u procesu u kojem je kompanija optužena da talk za bebe koji proizvodi i plasira na tržište prouzrokuju rak.

Prvi zahtjev za stečaj podružnice „J&J LTL Managment“ je odbijen nakon odluke apelacionog suda u kojoj je navedeno da ni „J&J ni LTL nisu u finansijskim problemima kojima bi stekli pravo da proglase bankrot”, prenosi Rojters.

Novi zahtjev za bankrot i ulazak u stečajni postupak uključuje prijedlog da se povjeriocima isplati 8,9 milijardi dolara u periodu od 25 godina kako bi se riješile sve tužbe vezane za kancerogeni talk za bebe.

Ovaj prijedlog je podržalo oko 60.000 povjerilaca koji su tužili kompaniju, navodi se u saopštenju J&J.

Nastavi čitati

Zdravlje

SVAKI PRST POVEZAN JE SA JEDNIM ORGANOM: Dovoljna je minuta masaže da se riješite bola

Masaža je jedan od najboljih načina da se opustite i relaksirate, a neke tipove masaža ili pritiskanja određenih tačaka na dlanu možete sami da izvedete kod kuće.

Redovna masaža prstiju djeluje stimulativno kako na pojedine organe, tako i na cijelo tijelo, a treba vam samo jedan minut dnevno. .

Prema kineskoj medicini, na vrhovima svakog od pet prstiju na rukama nalaze se tačke koje poboljšavaju funkcionisanje i stanje unutrašnjih organa. Prednost je što takva masaža ne zahtijeva nikakve posebne vještine ili uslove. Opusite se, udobno se smjestite i masirajte prste, ali važno je da znate da je svaki prst, odnosno tačke na njihovim vrhovima povezane su sa određenim organom.

Palac
Tačke na palcu su odgovorne za srce i pluća. Kada ste uznemireni, možete smanjiti rizik od ubrzanog lupanja srca samomasažom palca.

Kažiprst
Odgovoran za rad digestivnog trakta, smanjenje bola u stomaku i manji rizik od probavnih teškoća.

Srednji prst
Za mučninu, vrtoglavicu ili nesanicu

Domali prst
Ovaj prst kontroliše naše raspoloženje,smanjuje melanholiju.

Mali prst
Pozitivno utiče na stanje bubrega i protiv glavobolje.

Nastavi čitati

Zdravlje

BANANA DIJETA POSTALA HIT U SVIJETU! Za sedam dana skida i do pet kilograma

Jutarnja banana dijeta je pravi hit u svijetu, a uz pomoć nje možete izgubiti nevjerovatnih pet kilograma za sedam dana.

Banana je voće koje ne sadrži masnoće i holesterol. Obogaćene su skrobom koji ima nizak glikemijski indeks a samim tim se duže vari i pruža duže vrijeme osjećaj sitosti. Banane su bogate kalijumom, manganom i vitaminima B6 i C. Jedna banana zavisno od veličine ima između 103 i 110 kalorija.

Započnite svoj dan tako što ćete ujutru pojesti bananu i popiti šolju tople vode. Ovo će uticati na ubrzanje vašeg metabolizma, jer banane stimulišu varenje. Banane moraju biti svježe, a ne pečene ili zamrznute. Od ostalih namirnica ne bi trebalo da konzumirate slatkiše, mliječne proizvode i alkohol. Preporučuje se i izbjegavanje večere nakon osam sati uveče.

Dijeta sa bananama
Plan obroka bi trebalo da izgleda ovako:

1. Doručak: jedna ili 2 banane i jedna čaša tople vode

2. Ručak: piletina, ćuretina ili riba i svježa salata, slatkiše nemojte jesti odmah nakon obroka ali možete malo da se zasladite do 15 časova.

3. Večera do 20 časova: obrok po izboru (bez šećera) i svježa salata

Nastavi čitati

Aktuleno