Connect with us

Politika

SVE PO ZASLUGAMA, NEKOM VIŠE NEKOM MANJE Vlada RS korigovala budžete za rad predstavništva

Vlada Srpske srezala je količinu novca za rad svoja tri predstavništva u inostranstvu, a povećala za njih pet.

Najviše je umanjen budžet za predstavništvo u SAD i to za 250.000 maraka, dok je najbolje prošlo predstavništvo u Srbiji na čijem čelu je Mlađen Cicović, jer je njima dodato 110.000 maraka više u odnosu na prošlu godinu.

Umanjena su izdvajanja za rad predstavništva Srpske u Austriji i Rusiji. Prvima je budžet za ovu godinu olakšan za 150.000, a drugima za 100.000 maraka.

Kada je riječ o predstavništvima kojima su u ovoj godini povećana izdvajanja, pored onog u Srbiji koje je najbolje prošlo, drugo i treće mjesto zauzimaju Grčka i Izrael, kojima je odobreno po 70.000 maraka više u odnosu na onaj novac koji im je uplaćen u prošloj godini.

Pored njih, nešto manje novca, tačnije za 40.000 maraka povećan je budžet Predstavništvu RS u Kraljevini Belgiji, dok je onom u Njemačkoj dodato 30.000 maraka više za ovu godinu u odnosu na odobreni i uplaćeni novac u prethodnoj godini.

Kada se podvuče crta između ukupnih izdvajanja u prošloj godini i odobrenog novca u ovoj godini ukupan budžet za rad svih predstavništava smanjen je za 180.000 maraka. Odnosno u prošloj godini predstavništva su dobila 5,48 miliona maraka, a u ovoj godini odobreno im je, na osnovu ranije odluke Vlade, 5,30 miliona maraka. S druge strane, predstavništvo u Srbiji prethodnih godina bilo je prilično vidljivo sa svojim aktivnostima i ima ambiciozne planove i u tekućoj godini pa povećanje budžeta nije neočekivano.

Šef Predstavništva RS u SAD Obrad Kesić juče nije odgovarao na naše pozive tako da nismo uspjeli dobiti odgovor da li je upoznat zašto je Vlada RS najviše smanjila budžet za njihov rad u ovoj godini.

Šef Predstavništva RS u Rusiji Duško Perović rekao je “Glasu Srpske” ranije da su zbog inflacije i rasta svih troškova tražili nešto veći iznos novca nego što je odobren za ovu godinu.

“Poskupjelo nam je iznajmljivanje kancelarija, svi troškovi idu uzlaznom putanjom. Ne znam da li će nam odobreni iznos novca biti dovoljan, ali preživjećemo”, rekao je Perović i dodao da ne zna zašto je Vlada smanjila izdvajanja za njihov rad u ovoj godini.

I šef Predstavništva RS u Beču Mladen Filipović rekao je da bi dobrodošlo da su budžeti veći.

“Ali šta je tu je. Uprkos smanjenju izdvajanja budžetskog novca nastavićemo da realizujemo zacrtane planove”, naveo je Filipović.

Bez šefa
Na osnovu prijedloga predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika aktuelni šef Predstavništva RS u SAD Obrad Kesić postavljen je za šefa Misije BiH pri EU. U Vladi Srpske za sada ne otkrivaju ko će doći na mjesto Kesića.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno