Connect with us

Zdravlje

SVE UČESTALIJE! Simptomi koji ukazuju na mentalni poremećaj

Male navike koje za većinu ljudi predstavljaju normalnost mogu biti početak ozbiljne mentalne bolesti. Stručnjaci su naveli simptome koji ukazuju na mentalne bolesti.

Histerični smijeh
Ne možete mokriti kad ima nekog u blizini – Ako ne možete mokriti kada ispred toaleta čujete glasove ili je neko sa vama u kupatilu, svakako niste jedini, ali vjerovatno ne znate da ovo stanje ima svoje ime u medicini – pareza. Predstavlja praktično strah od mokrenja i “paralizu” bešike u prisustvu drugih ljudi.

Grickanje noktiju – Onikofagija je jedan od najčešćih mentalnih poremećaja koji se manifestira opsesivnim grickanjem noktiju. Oko 45 posto osoba uzrasta od 10 do 18 godina pati od onikofagije, a pretežno su u pitanju ženske osobe.

Snažni izlivi emocija – Zamislite situaciju šef vas kritikuje zbog ozbiljne greške, a vi osjećate da ćete svakog časa prasnuti u smjeh. Smirujete sebe, ali na kraju se na licu ipak javlja osmijeh. Za njim ide glasniji, a zatim histerični smijeh. U pitanju je sindrom snažnog izliva emocija. U ovakvoj situaciji osoba na stres odgovara potpuno suprotnom reakcijom nego što je logično.

Emocionalno stanje
Nemogućnost prepoznavanja neke emocije – Sigurno ste često slušali kako od prijateljica kako njihov partner nije dovoljno iskren, kako nikad ne priča o svojim iskustvima ili je potpuno “nedostupan” i čini se kako ga nije briga kako se ona osjeća.

U dvije trećine ovih situacija u pitanju je zapravo fenomen pod nazivom aleksitimija! Riječ je o nesposobnosti čovjeka da prepozna i riječima izrazi svoje emocionalno stanje.

Intolerancija na zvukove
Svakoga od nas neki zvuk iritira. Da li je to normalno ili ne, zavisi od vrste zvuka i jačine uticaja na vaš život. Mentalni poremećaj mizofonija je stanje kod kojeg normalni zvukovi izazivaju iritaciju. Za ljude koji pate od mizofonije, dovoljan je samo jedan takav zvuk, da ih izbaci iz takta.

Avaz

Zdravlje

KOMPANIJA „Džonson i Džonson“ optužena da je prodavala KANCEROGENI PUDER ZA BEBE

Podružnica američke farmaceutske kompanije „Džonson i Džonson“(J&J) danas je po drugi put podnijela zahtjev za bankrot i pokretanje stečaja, nastojeći da se postigne sudska nagodbu u vrijednosti od 8,9 milijardi dolara u procesu u kojem je kompanija optužena da talk za bebe koji proizvodi i plasira na tržište prouzrokuju rak.

Prvi zahtjev za stečaj podružnice „J&J LTL Managment“ je odbijen nakon odluke apelacionog suda u kojoj je navedeno da ni „J&J ni LTL nisu u finansijskim problemima kojima bi stekli pravo da proglase bankrot”, prenosi Rojters.

Novi zahtjev za bankrot i ulazak u stečajni postupak uključuje prijedlog da se povjeriocima isplati 8,9 milijardi dolara u periodu od 25 godina kako bi se riješile sve tužbe vezane za kancerogeni talk za bebe.

Ovaj prijedlog je podržalo oko 60.000 povjerilaca koji su tužili kompaniju, navodi se u saopštenju J&J.

Nastavi čitati

Zdravlje

SVAKI PRST POVEZAN JE SA JEDNIM ORGANOM: Dovoljna je minuta masaže da se riješite bola

Masaža je jedan od najboljih načina da se opustite i relaksirate, a neke tipove masaža ili pritiskanja određenih tačaka na dlanu možete sami da izvedete kod kuće.

Redovna masaža prstiju djeluje stimulativno kako na pojedine organe, tako i na cijelo tijelo, a treba vam samo jedan minut dnevno. .

Prema kineskoj medicini, na vrhovima svakog od pet prstiju na rukama nalaze se tačke koje poboljšavaju funkcionisanje i stanje unutrašnjih organa. Prednost je što takva masaža ne zahtijeva nikakve posebne vještine ili uslove. Opusite se, udobno se smjestite i masirajte prste, ali važno je da znate da je svaki prst, odnosno tačke na njihovim vrhovima povezane su sa određenim organom.

Palac
Tačke na palcu su odgovorne za srce i pluća. Kada ste uznemireni, možete smanjiti rizik od ubrzanog lupanja srca samomasažom palca.

Kažiprst
Odgovoran za rad digestivnog trakta, smanjenje bola u stomaku i manji rizik od probavnih teškoća.

Srednji prst
Za mučninu, vrtoglavicu ili nesanicu

Domali prst
Ovaj prst kontroliše naše raspoloženje,smanjuje melanholiju.

Mali prst
Pozitivno utiče na stanje bubrega i protiv glavobolje.

Nastavi čitati

Zdravlje

BANANA DIJETA POSTALA HIT U SVIJETU! Za sedam dana skida i do pet kilograma

Jutarnja banana dijeta je pravi hit u svijetu, a uz pomoć nje možete izgubiti nevjerovatnih pet kilograma za sedam dana.

Banana je voće koje ne sadrži masnoće i holesterol. Obogaćene su skrobom koji ima nizak glikemijski indeks a samim tim se duže vari i pruža duže vrijeme osjećaj sitosti. Banane su bogate kalijumom, manganom i vitaminima B6 i C. Jedna banana zavisno od veličine ima između 103 i 110 kalorija.

Započnite svoj dan tako što ćete ujutru pojesti bananu i popiti šolju tople vode. Ovo će uticati na ubrzanje vašeg metabolizma, jer banane stimulišu varenje. Banane moraju biti svježe, a ne pečene ili zamrznute. Od ostalih namirnica ne bi trebalo da konzumirate slatkiše, mliječne proizvode i alkohol. Preporučuje se i izbjegavanje večere nakon osam sati uveče.

Dijeta sa bananama
Plan obroka bi trebalo da izgleda ovako:

1. Doručak: jedna ili 2 banane i jedna čaša tople vode

2. Ručak: piletina, ćuretina ili riba i svježa salata, slatkiše nemojte jesti odmah nakon obroka ali možete malo da se zasladite do 15 časova.

3. Večera do 20 časova: obrok po izboru (bez šećera) i svježa salata

Nastavi čitati

Aktuleno