Connect with us

Svijet

Sve ukazuje na to da slijedi velika bitka za Herson

Odlučna bitka za grad Herson bi mogla da počne svaki čas. Oružane snage Ukrajine pokušavaju da postignu uspjeh prije izbora za Kongres SAD i početka zime, piše „Nova gazeta” a prenosi Sputnjik.

Vlasti Hersonske oblasti (pod ruskom kontrolom) planiraju da u narednim danima iz regiona izvedu 50 do 60 hiljada civila. „Ako krenu borbe, počeće artiljerijska kanonada, bombardovaće grad, bolje je odvesti ljude odatle, kao što radimo sada“, rekao je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

Prema njegovim riječima, sada lokalne vlasti rade na povećanju kapaciteta prevoza trajektima i nabavljaju čamce. Na lijevu obalu Dnjepra seli se i vojno-civilna administracija Hersonske oblasti, a troškovi prevoza plaćaju se iz federalnog budžeta.

Saljdo je, takođe, rekao da je jedan od razloga za masovno premještanje civila opasnost od poplava, koje mogu da se dese u slučaju da ukrajinska vojska napadne Kahovsku hidroelektranu. Ipak, „Herson niko neće predavati, a vojska zna šta radi“, rekao je Saljdo.

Komandant Objedinjene grupacije ruske vojske, general armije Sergej Surovikin, saopštio je u srijedu da je situacija u hersonskom pravcu napeta i nije isključio donošenje „teških odluka“.

„Rukovodstvo NATO-a u Oružanim snagama Ukrajine već odavno zahtijeva od kijevskog režima ofanzivne operacije u hersonskom pravcu, ne hajući za žrtve, kako među ukrajinskim vojnicima, tako i među civilima“, rekao je Surovikin.

On je dodao da ruska strana ima podatke o tome da ukrajinska vojska namjerava da koristi zabranjene metode ratovanja u regionu, kao i da Kijev planira masovni raketni napad na branu Kahovske hidroelektrane i masovni, neselektivni raketno-artiljerijski napad na Herson. Takva dejstva mogu dovesti do uništavanja infrastrukture velikog industrijskog centra i velikih žrtava među civilima, upozorio je Surovikin, piše Sputnjik.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u srijedu ujutru je saopštio da ruska vojska blokira rad operatera mobilnih komunikacija i interneta u Tavrijsku i Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti kako bi sakrila premještanje vojne tehnike i vojske.

Šef nikolajevske oblasno-vojne administracije Vitalij Kim je naveo da Rusi šalju saopštenja o tome da se treba evakuisati, pošto će Oružane snage Ukrajine granatirati Herson. „Znajući rusku taktiku, da se ukopavaju i prave utvrđenja u oblasti Čaplinke za topovsku artiljeriju, imam osjećaj da se Rusi spremaju da udare po Hersonu“, dodao je Kim na svom Telegram kanalu.

Popularnu priču o omiljenoj taktici ruske vojske, koja beskonačno granatira sama sebe, prihvatio je i Dmitrij Orlov, prethodni gradonačelnik Energodara, grada koji je od proljetos pod kontrolom Rusije. Prema njegovim riječima, ruska vojska ponovo granatira grad, usljed čega je oštećen energetski sistem, a grad je djelimično ostao bez struje.

Istovremeno, predstavnik administracije Hersonske oblasti Vladimir Rogov je u srijedu rekao da su ukrajinske snage pokušale da s 30 čamaca izvrše desant na Energodar kako bi zauzele grad zajedno sa Zaporoškom nuklearnom elektranom. Njihov pokušaj je spriječen, naveo je Rogov.

Pojedini analitičari u kijevskim medijima su već počeli da govore o tome da se očekuje da će Oružane snage Ukrajine uskoro postići uspjeh, prije svega u Hersonu. Ipak, kako je u intervjuu priznao ukrajinski vojni ekspert Oleg Ždanov, situacija oko grada je i dalje veoma teška. Prema njegovom mišljenju, ruska vojska sada pokušava da snabdije grupaciju u Hersonu municijom. Istovremeno, ruske snage su po Kahovskom mostu položile tri prelaza za tenkove i zahvaljujući tome dobile mogućnost da prebacuju tehniku preko Dnjepra.

U oblasti Hersona, takođe, cijevima dostavljaju gorivo, naveo je Ždanov, ocjenjujući da je prerano govoriti o operativnom opkoljavanju tog grada.

Sačuvati Herson od sudbine Marijupolja
Zamjenik predsjednika Ruske akademije raketnih i artiljerijskih nauka Konstantin Sivkov smatra da je situacija u Hersonu veoma složena i za one koji napadaju, i za one koji se brane.

Ako se uzme u obzir specifičnost tog područja, Oružane snage Ukrajine mogu da pokušaju da izvedu napad na branu, kako bi poplavile to područje.

„Ruska vojska, prirodno, zna za te planove i priprema se da odbije napad. Gađaju se prije svega protivnički odredi, a civilno stanovništvo se izvodi iz grada kako ne bi dospjelo u zonu borbenih dejstava ili poplava. Vojska nastoji da zaštiti civile i ne želi da Herson bude razoren kao Marijupolj”, kaže Sivkov.

Tri ključna pravca za ukrajinske snage
Direktor Muzeja jedinica protivvazdušne odbrane Jurij Knutov kaže da Oružane snage Ukrajine sada gledaju u tri ključna pravca. Prvi je hersonski, a drugi je zaporoški, u kojem su ponovo pokušali da izvedu desant i gde je ponovo nagomilan veliki broj bespilotnih letjelica, oklopnih transportera i raznih sredstava za forsiranje Dnjepra.

Treći pravac je usmjeren ka Lisičansku i Severodonjecku, koji je i dalje aktuelan, iako se tamo uspješno nastavljaju odbrambene borbe.

„Uostalom, nije isključena ni mogućnost istovremenog napada u sva tri pravca. Očigledno, oni se mogu očekivati s poboljšanjem vremenskih prilika, iako su se nedavno ukrajinski odredi prebacivali i po kišnom vremenu“, konstatovao je Knutov.

(Politika)

Svijet

PISMO BOMBA stiglo na adresu španskog premijera! Pedro Sančez NA METI NAPADA

Španski premijer Pedro Sančez primio je prošle nedjelje pismo, koje je “slično” onom koje je eksplodiralo u srijedu u ukrajinskoj ambasadi u Madridu, saopštilo je u četvrtak ministarstvo unutrašnjih poslova.
Koverta koja je “sadržala pirotehnički materijal” i adresirana na Sančeza, stigla je 24. novembra i “detektovale su je i neutralisale službe bezbjednosti”, dodaje se u saopštenju.

Španske snage bezbjednosti pronašle su ranije danas i treću sumnjivu eksplozivnu napravu skrivenu u koverti pisma poslatog u satelitski centar Evropske unije koji se nalazi u vazdušnoj vojnoj bazi u Torehon de Ardosu, u blizini Madrida, saopštilo je danas špansko ministarstvo odbrane.
Ministarstvo je navelo da je, nakon skeniranja koverte, obezbjeđenje vazdušnih snaga utvrdilo da ona sadrži eksplozivni mehanizam.
Policija je saopštila da još ispituje parcelu vazdušne baze, prenosi Blic.

Satelitski centar podržava zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku EU prikupljanjem satelitskih informacija, podsjeća Rojters.

Dva pisma-bombe upućena su juče, jedna na adresu ukrajinske ambasade u Madridu, a druga proizvođaču oružja, Instalasa u Saragosi, na sjeveroistoku Španije, saopštila je policija.

Nastavi čitati

Svijet

OTVORENA PANDORINA KUTIJA Lavrov o bombardovanju Jugoslavije

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov držao je konferenciju za štampu o evropskoj bezbjednosti, gdje je naveo da je otvorena Pandorina kutija kada je NATO bombardovao Saveznu republiku Jugoslaviju.

Lavrov je konstatovao da Organizacija za bezbjednost i saradnju u Evropi ima mnogo problema.

On je skrenuo pažnju i da je bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo, podsjetio je Lavrov.

Istakao je i da je jasno da je NATO sproveo svoj kurs širenja namjerno, zbog čega je tu Alijansu optužio za kršenje dogovora i slanje trupa na granice sa Rusijom.

– Danas se u Lođu održava događaj koji se obično nazivao sjednica Savjeta ministara spoljnih poslova Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi. Ovo je dobra prilika da vidimo kakvu je ulogu igrala ta organizacija od momenta svog osnivanja. Danas se nagomilao ogroman broj problema na prostoru onoga što se danas zove OEBS – rekao je Lavrov.

Po njegovim riječima NATO se vratio prioritetima Hladnog rata – žele da drže Ruse van Evrope.

– NATO želi da dominira svijetom i ima ambicije u svim regionima planete. Zemlje u razvoju pokušavaju da švate šta Alijansa sprema protiv njih – rekao je Lavrov.

– Smišljeni kurs ka vještačkom širenju NATO-a, u odsustvu bilo kakvih realnih pretnji po zemlje bloka, sproveden je apsolutno namjerno – rekao je on.

„Sjećamo se kako je nastao NATO. Formula lorda Ismeja je bila da se Rusi drže podalje od Evrope, Amerikanci u Evropi, a Nijemci pod kontrolom. Ovo što se sada dešava znači da se NATO vraća onim konceptualnim prioritetima koji su bili razrađeni prije 73 godine: hoće Ruse da zadrže van Evrope, Amerikanci su porobili cijelu Evropu, i ne samo Nijemce, već cijela EU je pod njihovom kontrolom. Dakle, filozofija dominacije jednostranih prednosti nije nigdje nestala nakon završetka Hladnog rata“, rekao je Lavrov.

„Širenje NATO-a predstavljalo je prijetnju za Rusiju, pošto se Alijansa previše približila ruskim granicama“, naveo je on.

Ruski diplomata je dodao da je Brisel podržao Kijevski režim koji ima za cilj istrebljenje svega ruskog, kao i ponovno uspostavljanje nacističkog režima, kao i da OEBS postaje marginalni entitet.

Prema njegovim riječima, poljsko predsjedavanje ući će u istoriju OEBS-a kao najštetnije jer niko nije napravio takvu štetu ovoj organizaciji kao njihova vlada, prenosi „b92“.

Lavrov oćenjuje da Zapad već duže vrijeme pokušava da izvrši napad na OEBS.

– Želio bih da napomenem da takva linija, neprilična linija ponašanja OEBS-a, ima svoje objašnjenje. Koristeći aritmetičku superiornost u ovoj organizaciji, Zapad godinama pokušava da sprovede privatizaciju i, vjerovatno je ispravnije reći da oni pokušavaju da izvrše jurišnu zaplijenu OEBS-a, da potčine ovu posljednju platformu za regionalni dijalog – rekao je Lavrov.

– Postojao je i Savjet Evrope, ali Savjet Evrope je već osakaćen, bez šanse za oporavak, sada pod nišanom OEBS-a – zaključio je ministar.

On je objasnio da je OEBS stvoren da smiri odnose između Istoka i Zapada, ali je kurs dominacije Zapada to sprečio.

– Problema je bilo sve više, danas se ogroman broj problema nagomilao u onome što se danas zove OEBS. Oni imaju duboku istorijsku projekciju i ukorenjeni su u kasni sovjetski period, kraj 80-ih i 90-te, kada je broj propuštenih mogućnosti premašio sva zamisliva očekivanja najpesimističnijih analitičara – rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u pozadini otvaranja Ministarskog saveta OEBS-a u Poljskoj.

Nastavi čitati

Svijet

ALBANCI SLAVILI U LONDONU, pa izazvali BIJES javnosti! Lamborghini, Porschei, petarde i zastave (VIDEO)

Mnogi Albanci izašli su na ulice Londona u skupim automobilima kako bi proslavili dan nezavisnosti svoje zemlje.

Na video snimcima objavljenim na mrežama vide se Audiji, Range roveri i Porschei kako zaustavljaju saobraćaj oko Vestminstera, dok policajci Metropolitena pokušavaju da ih udalje.

Na brojnim snimcima mogu se vidjeti muškarci i žene kako mašu albanskim zastavama dok vire kroz prozore luksuznih automobila – uključujući ljubičasti Lamborghini Huracán, kao i Mercedes G-klase, koji koštaju oko 138.000, odnosno 185.000 evra.

Na drugim mjestima, djevojke su nosile tradicionalne haljine i plesale na ulici.

Pucale su petarde dok je duga kolona vozila neprekidno trubila u znak proslave nezavisnosti Albanije, koja se obilježava 28. novembra svake godine.

Albanija je postala nezavisna prije 110 godina.

– Policija je postala svjesna velike grupe vozila i ljudi koji se okupljaju u oblasti SE1 i SV1. Službenici su radili na tome da minimizuju poremećaje. Prijavljeno je da je jedna osoba uhapšena – naveo je portparol policije.

Blokada tog dijela Londona trajala je sat vremena.

RTS

Nastavi čitati

Aktuleno