Connect with us

Društvo

Sve više građana sa suicidalnim mislima traži pomoć

Broj poziva i razgovora putem “Plavog telefona” se iz godine u godinu povećava, potvrdila je ovo za “Nezavisne novine” Maja Kovačević, koordinatorka “Plavog telefona”.

Kako ona kaže, od početka ove godine do kraja februara putem Plavog telefona zaprimljeno je 2.820 poziva, 432 upita putem e-savjetovanja, dok je nadležnim institucijama proslijeđeno devet prijava sumnji na nasilje.

“U toku 2022. godine putem ‘Plavog telefona’ zaprimljeno je ukupno 14.800 poziva, 2.150 upita putem elektronskog savjetovanja, te je nadležnim institucijama prijavljena sumnja na nasilje nad 20 dječaka, 13 djevojčica, pet muškaraca i 10 žena”, istakla je ona.

Prema njenim riječima, sve je više građana koji su upoznati sa postojanjem ovakvog vida usluge i koji se odlučuju da potraže pomoć i podršku zbog različitih izazova s kojima se suočavaju u životu.

“Možemo reći da je tokom 2022. godine zaprimljeno najviše poziva do sada. Na primjer, u 2022. godini zaprimljeno je 14.800 poziva, dok je u 2021. godini zaprimljeno 10.750 poziva, a u 2020. godini 5.830”, pojasnila je Kovačevićeva.

Dodaje da najčešći razlozi zbog kojih djeca, ali i odrasli koriste ovaj vid usluga, jesu problemi sa mentalnim zdravljem, a najčešće teme o kojima razgovaraju jesu strah, anksioznost, depresivnost, napadi panike, suicidalne misli i ideje te samopovređivanje.

“U posljednja četiri mjeseca ono što je primjetno jeste porast broja javljanja u kojima građani tokom razgovora sa savjetnicima ‘Plavog telefona’ navode da imaju suicidalne misli i ideje pri čemu je i veliki broj osoba za koje se procjenjuje da su u visokom riziku da izvrše suicid”, navela je ona te dodala da statistički podaci pokazuju da su se u navedenom periodu u prosjeku javljale dvije osobe dnevno tokom radnog vremena kako bi pričale upravo na ovu temu.

“Pored tema iz oblasti mentalnog zdravlja, česta tema razgovora su nasilje i zlostavljanje, pri čemu je najzastupljenije fizičko i emocionalno nasilje te nasilje u porodici”, rekla je Kovačevićeva.

Dodala je da je u posljednje dvije godine sve veći broj javljanja u kojima osobe pričaju da doživljavaju nasilje putem interneta.

“Pored navedenog, česta tema razgovora su vršnjački odnosi i teme kao što su partnerski odnosi i problemi sa prijateljima”, kazala je ona.

Dodala je da ih djeca često pozivaju kako bi razgovarala o porodičnim odnosima jer imaju poteškoća u komunikaciji sa roditeljima.

“Često navode da ne nailaze na razumijevanje i podršku od strane roditelja ili da nemaju dovoljno razvijen odnos povjerenja, što im otežava da razgovaraju sa njima i saopšte im neki događaj koji je za njih uznemirujući”, pojasnila je ona.

Takođe, kako je ona kazala, djeca navode da roditelji ne shvataju ozbiljno njihove probleme, da im govore “da su oni još djeca i da ne mogu imati probleme” te zbog toga ne žele da ih odvedu kod stručne osobe za mentalno zdravlje.

“‘Plavi telefon’ nema tendenciju da postane linija isključivo za suicidalne pozive”, naglasila je ona.

Kako ona pojašnjava, to je savjetodavna linija koja je namijenjena prvenstveno za djecu i mlade, ali u izvanrednim situacijama i u zavisnosti od potreba zajednice usluga može biti dostupna i ostalim građanima kojima su potrebni psihološka pomoć i podrška.

“Usluga nema ograničenja na vrstu poteškoće koja je povod za traženje pomoći i podrške pa nas pozivaju osobe koje imaju suicidalne misli, ali i bilo koje druge poteškoće”, zaključila je ona.

Društvo

ZBOG AFERA I SPORNIH IMENA, Stojanović stopirao izbor Vlade Federacije BiH!

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović obratio se predsjednicima stranaka SDP, HDZ i NES i pojasnio zašto nije dao saglasnost za novu Vladu Federacije BiH. Stojanović je poručio da nije želio dati saglasnost novoj Vladi koja će svoj rad započeti opterećena aferama i kompromitovanim kadrovima te želi da saradnja bude ključna riječ za partnere u vlasti.

– Zbog toga sam napisao pismo predsjednicima stranaka Nerminu Nikšiću (SDP BiH), Draganu Čoviću (HDZ BiH) i Nerminu Ogreševiću (NES). Želim ih potaknuti da još jednom provjere sporne kadrove za koje javnost ima dileme. Da budemo sigurni da su ovo najbolji ljudi koji će obavljati najvažnije funkcije na nivou Federacije BiH, poručio je.

Stojanović je objavio i sadržaj pisma na svom Facebook profilu u kojem zahtjeva od lidera pomenutih stranaka da još jednom preispitaju svoje prijedloge za kandidate za članove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koji su, od upoznavanja javnosti sa istim, izazvali određene negativne reakcije.

– Naime, kandidati Kljako Anel, Sanja Vlaisavljević i Hopovac Almin su kandidati za koje tražim da preispitate da li je opravdana bojazan javnosti u Bosni i Hercegovini da dostojno obavljaju funkcije na koje ih predlažete. Imajući u vidu skoro stalne medijske kritike u pogledu gore navedenih kandidata, tražim da pokrenete sve mehanizme provjere njihove vjerodostojnosti u pogledu obavljanja predloženih funkcija. Sugerišem Vam da se obratite svim nadležnim institucijama za provođenje zakona, gdje prvenstveno mislim na Federalnu upravu policije, naveo je u pismu.

Zatim je preporučio da se obrate Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH i Centralnoj izbornoj komisiji, sa ciljem razjašnjenja dileme u pogledu navedenih kandidata.

– Imajući u vidu našu političku i koalicionu opredjeljenost za novim načinom rada i djelovanja u političkom životu Federacije Bosne i Hercegovine, smatram ovo neophodnim zahtjevom prema Vama, kao predsjednicima političkih stranaka-koalicionih partnera koji čine parlamentarnu većinu u Federaciji Bosne i Hercegovine, u cilju demokratskih promjena koje će donijeti kompetentnije kandidate za obavljanje najvažnijih izvršnih funkcija u Federacije Bosne i Hercegovine, naveo je.

Stojanović je poručio da očekuje i da se dostave i Program rada i djelovanja buduće Vlade FBiH u narednom mandatnom periodu te da navedeni Program ima vidljive mjere i prioritete djelovanja buduće Vlade FBiH, kako u cjelini tako i pojedinim resorima.

– Također, očekujem i razloge zbog čega su predloženi kandidati za članove Vlade FBiH najbolji izbor za navedene funkcije u budućoj Vladi FBiH, imajući u vidu njhovu stručnu spremu, prethodno iskustvo i viziju daljeg razvoja i unapređenja resora koje preuzimaju, zaključio je Stojanović.

Nastavi čitati

Društvo

“EKOLOŠKI TERORISTI” izazvali više od 100 požara na sjeveru Španije

“Ekološki teroristi” stoje iza više od stotinu šumskih požara koji gore u petak na sjeveru Španije, prema lokalnim vlastima.

U Asturiji, najteže pogođenoj regiji, vatrogasci se bore sa 116 aktivnih šumskih požara koji su doveli do evakuacije oko 300 ljudi.

“Suočavamo se s autentičnim teroristima koji dovode u opasnost živote, mjesta i gradove”, napisao je predsjednik Asturije Adrian Barbon na Tviteru.

Požari gutaju zelenilo od planina do obale. Prekinut je saobraćaj na pet autoputeva.

Planina koja okružuje Oviedo, glavni grad Asturije, takođe je u plamenu, a plamen je došao na stotine metara od crkve iz 9. vijeka, koja je na listi UNESCO-ove svjetske baštine.

Alehandro Kalvo, zvaničnik regionalne vlade, rekao je da je vjerovatno riječ o namjerno izazvanim požarima.

Ove sedmice u Španiji su bile natprosječno visoke temperature za ovo doba godine. Na sjeveru jaki vjetrovi otežavaju gašenje požara.

U Galiciji je ove sedmice u velikom požaru izgorjelo 1.600 hektara zemljišta.

Požar je stavljen pod kontrolu u Valenciji, gdje je prošle sedmice počeo prvi veliki požar ove sezone u Španiji.

Vlasti kažu da je tamo izgorjelo ukupno 4.700 hektara šume i nekoliko zgrada.

Nastavi čitati

Društvo

Federacija uvozi BATLERE, Srpska ČISTAČE!

Federacija BiH ove godine planira strancima dati pet godišnjih radnih dozvola za poslove domara, batlera, njegovatelja i SOS majke, dok Republika Srpska ne planira davati dozvole strancima za ova neuobičajena zanimanja, saznaje CAPITAL.

Jedna od rijetkih oblasti u kojima RS izdaje više radnih dozvola strancima nego FBiH je snabdijevanje vodom, uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom i sanacije okoliša, pa će tako u RS radne dozvole dobiti 14 tehničara za reciklažu i tehničara za kontrolu životne sredine.

S druge strane, FBiH planira izdati samo pet radnih dozvola za sljedeća zanimanja: geološki tehničar, hidrološki tehničar, geofizičar, statističar, vodoinstalater, elektromonter, radnici na odvoženju otpada, serviser i ostala srodna zanimanja.

Isto tako, RS će u oblasti stručne i tehničke djelatnosti izdati 16 radnih dozvola za zanimanja mehaničar kancelarijskih mašina, pomorski nautičar, termoenergetski tehničar, mehaničar alatnih mašina i monter suve gradnje, a FBiH samo deset dozvola za poslove tehničara i administratora.

Nastavi čitati

Aktuleno