Connect with us

Društvo

Svečana akademija “Svetosavski vremeplov” 26. januara 2023. godine

Povodom Svetog Save, prvog srpskog prosvjetitelja i arhiepiskopa, Gradska uprava Prijedor i ove godine organizuje svečanu akademiju pod nazivom “Svetosavski vremeplov”.

Akademija će biti upriličena u četvrtak 26. januara 2023. godine s početkom u 19 časova u sali Pozorišta “Prijedor”. O Svetom Savi besjediće Zoran Arsović, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.
Rukovodeći se prvim pisanim tragovima o proslavljanju Svetog Save u Prijedoru od 1892. godine, po scenariju, koji je i ove godine izradio Mladenko Sadžak, profesor Filološkog fakulteta u Banjoj Luci, učesnici akademije su učenici nekoliko gradskih prijedorskih osnovnih i srednjih škola. Na taj način ovogodišnja Svetosavska akademija predstavlja svojevrsni vremeplov i podsjećanje na duh svetosavlja u našem gradu krajem 19. i početkom 20. vijeka. Podsjećanja radi, po starom kalendaru 14., a po novom kalendaru 26. januara 1892. godine održana je svetosavska zabava na kojoj su đaci Srpske osnovne škole i Srpskog pravoslavnog pjevačkog društva “Vila” izveli himnu Sv. Savi i još nekoliko kompozicija posvećenih ovom velikom svecu.

Osim učenika, u muzičkom dijelu akademije učestvovaće Gradski hor “Prijedor” na čelu sa dirigentom Aljošom Novakovićem i Hor učenika OŠ “Petar Kočić” iz Prijedora kojim upravlja Draženka Jovičin.
Akademiji će prethoditi otvaranje izložbe (zakazano za 18,30 časova u foajeu Pozorišta) nagrađenih učeničkih literarnih i likovnih radova na Javnom konkrusu koji je, u čast Svetom Savi, raspisala Srpska pravoslavna crkvena opština Prijedor pod pokroviteljstvom Gradske uprave Prijedor. Izložba će biti dostupna građanstvu nekoliko dana nakon otvaranja u foajeu Pozorišta “Prijedor”.
Nakon trogodišnje pauze prouzrokovane korona virusom, iz Kola srpskih sestara Prijedor najavljuju Svetosavski humanitarni bal na Savindan u 19 časova u hotelu “Prijedor”.

Društvo

VIJESTI 0 0 SUTRA NAS OČEKUJE SNIJEG: Spremite se za minuse

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti oblačno vrijeme sa slabim snijegom i povremeno jakim vjetrom.

Ujutru će biti hladno i vjetrovito, na jugu i krajnjem sjeveru pretežno vedro, u ostalim predjelima oblačno uz slab snijeg, a tokom dana pretežno suvo, na istoku umjereno do pretežno oblačno, u ostalim predjelima sunčanije uz umjerenu oblačnost, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će u prvom dijelu dana biti umjeren do jak, sjevernih smjerova, na jugu i planinama uz olujne udare. Popodne jak vjetar na jugu, u ostalim predjelima slab do umjeren.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus sedam do minus dva, na jugu do dva, a najviša dnevna od minus četiri do jedan, na jugu do šest stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus devet, Han Pijesak minus četiri, Sokolac, Čemerno minus jedan, Kalinovik nula, Kneževo, Mrakovica, Srebrenica, Foča, Sarajevo dva, Rudo, Tuzla tri, Bijeljina, Višegrad, Gacko, Mrkonjić Grad, Gradačac, Livno četiri, Šipovo pet, Doboj, Zenica šest, Ribnik, Srbac sedam, Banjaluka, Novi Grad, Bihać, Sanski Most, Široki Brijeg osam, Prijedor devet, Bileća, Trebinje, Mostar 10, Neum 12 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

POLICIJA ZATVORILA PUT PREMA BJELAŠNICI! Cesta je blokirana

Put za Bjelašnicu zatvoren je od kružnog toka, javlja reporterka “Avaza” sa lica mjesta.
U kružnom toku je policijska patrola koja vozačima ne dopušta prolazak na planinu ali zbog zaleđenog puta.
Grtalica neumorno radi i dok se ne stvore uslovi za normalnu vožnju, prolazak neće biti moguć.

Kao i na Jahroni, veliki je broj vozila krenuo na planinu vjerovatno zbog vikenda.

Nastavi čitati

Društvo

LOŠI PODACI! Od početka godine 191 saobraćajna nezgoda u gradu na Vrbasu

Od početka ove godine do 27. januara na području Banjaluke zabilježena je 191 saobraćajna nezgoda, a trećina od tog broja evidentirana je tokom padavina.

Kako kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za “Nezavisne novine”, tokom snježnih padavina, koje su ove sezone trajale od 20. do 27. januara, evidentirane su 62 saobraćajne nezgode.

Zbog slabog intenziteta padavina na području grada Banjaluke, te zbog toga što nije bilo zadržavanja snijega na kolovozu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrđuju da nije došlo do povećanja broja saobraćajnih nezgoda, a nije bilo ni pojačanih kontrola zimske opreme.

– Obavezna oprema, koju vozila moraju posjedovati u zimskim uslovima, obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila, odnosno pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg ili pneumatike za ljetnu upotrebu na svim točkovima sa najmanjom dubinom profila od četiri mm i lance za snijeg – pojasnili su oni.

Za neposjedovanje zimske opreme, kako kažu, propisana je novčana kazna za vozača u iznosu od 40 KM.

Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja i član koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja, podsjetio je za “Nezavisne novine” da prvenstveno treba naglasiti da je Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima propisano obavezno posjedovanje zimske opreme za sva motorna vozila od 1. novembra do 1. aprila.

– Bez obzira na padavine u navedenom periodu, potrebno je imati adekvatnu zimsku opremu – kazao je Ćopić.

Dodaje da je prvenstveno bitno imati adekvatne pneumatike za vožnju u zimskim uslovima.

– Zimski pneumatici se najbolje ponašaju kada su temperature ispod sedam stepeni, odnosno imaju znatno bolji stepen prijanjanja, što omogućava lakše upravljanje i znatno manji zaustavni put od ljetnih pneumatika, čiji put u ovim uslovima može biti i do dva puta duži, a samim tim javlja se i veći rizik od nastanka saobraćajne nezgode – zaključio je Ćopić.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno