Connect with us

Društvo

„SVI MORAJU IMATI JEDNAKE USLOVE“ Gradonačelnik Prijedora otvorio panoramski lift za sve štićenike Centra „Sunce“

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor obišao je danas Javnu ustanovu Centar “Sunce” gdje je završeno postavljanje i montaža pneumatskog, panoramskog lifta za štićenike ove ustanove za šta je iz budžeta grada izdvojeno 80.000 KM.

On je izrazio zadovoljstvo što je ovaj projekat priveden kraju posebno što će lift omogućiti kvalitetniji boravak štićenika u ovoj ustanovi.

– Bili smo više puta ovdje, razgovarali sa rukovodstvom i sa savjetom roditelja o prioritetima ove ustanove i tu je iskazana potreba da se u što skorije vrijeme izgradi jedan savremeni lift za učenike kako bi imali pristup senzornoj sobi i svim učionicama – izjavio je Javor novinarima.

On je dodao da je dobio potvrdu izvođača radova da je ovo prvi lift ovakve vrste u BiH te da je ovo bio samo jedan u nizu prioriteta koji će biti realizovani u ovoj godini u ovoj ustanovi.

– Grad Prijedor je u budžetu izdvojio 192.000 KM za ovu ustanovu i ta sredstva će biti izdvojena za hranu, prevoz učenika i materijalne troškove, a posebno raduje činjenica da smo od prošle godine na više zahtjeva koliko je bilo u prethodnom periodu, odlučili i obezbijedili sredstva za jednu bruto platu za radnika koji radi sa đecom predškolskog odnosno vrtićkog uzrasta – istakao je Javor.

On je naglasio da sva djeca u gradu bez obzira koju školsku ustanovu koju pohađaju moraju da imaju jednake uslove i jednaku podršku od strane grada.

– Ono što je još bitno je da ćemo mi kao Gradska uprava izdvojiti u budžetu sredstva za kombi, evo već ima jedna akcija koja traje jedan duži vremenski period, ostao je jedan iznos koji nije prikupljen, ovom prilikom želim da se zahvalim svim donatorima koji su uložili sredstva, a grad će ostatak potrebnog novca uplatiti na račun ustanove jer je jako bitno da đeca imaju adekvatan i siguran prevoz od kuće do škole – rekao je Javor.

Direktor Javne ustanove Centar “Sunce” Slađana Radaković se u svom obraćanju zahvalila Gradskoj upravi Prijedor koja ih nesebično prati u svim aktivnostima i projektima kako bi unaprijedili vaspitno obrazovni rad i kvalitet života đece sa smetnjama u razvoju.

– Ovo je izuzetno važan projekat ne samo za našu ustanovu nego i za lokalnu zajednicu i regiju uopšte i ovaj lift će nam omogućiti da iskoristimo kapacitet objekta u potpunosti i da se nastavnici i stručno osoblje, a pogotovo djeca mogu koristiti svim resursima koje daje ova ustanova – istakla je Radakovićeva.

Ona je potvrdila da od septembra prošle godine po prvi put imaju i vrtić za ovu kategoriju djece, a da su i pri kraju aktivnosti na prikupljanju sredstava za namjensko vozilo za invalidna lica čija je vrijednost 45.000 KM.

Ovu ustanovu pohađa 107 učenika, a pored osnovne i srednje škole, pripremnog programa, ona je i resursni centar koji pokriva prijedorsku i hercgovačku regiju, prenosi Prijedorinfo.

Društvo

POLICIJA uhapsila “Tapkaroše”, oduzete karte za Srpska open

Policija je identifikovala pet lica koja su na internetu preprodavala ulaznice za teniski turnir Srpska open.

– Policijski službenici MUP-a Srpske identifikovali su do sada pet lica na području Srpske (troje lica u Banjaluci, jedno u Gradišci i jedno u Novom Gradu) koji su putem interneta pokušali preprodati karte za predstojeći teniski turnir Srpska open, saopšteno je iz policije.

Karte su od ovih lica oduzete i iste će biti poništene od strane organizatora turnira, a lica su sankcionisana u skladu sa članom 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske nastavljaju sa aktivnostima pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

Nastavi čitati

Društvo

SAZNANJA KAPITALA: Ljubiju ponovo žele Amerikanci, šta se krije iza tajnog sastanka sa Đokićem?

Vlada Republike Srpske obnovila je pregovore sa američko-kanadskim konzorcijem „SE – GEDC Corp.“ u vezi sa dokapitalizacijom Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ u Prijedoru.

Naime, prema saznanjima portala CAPITAL, u Banjaluci je 13. marta ove godine održan sastanak gdje su predstavnike ove kompanije ugostili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, a na kojem su dvije strane izrazile spremnost za nastavak saradnje.

Pozivajući se na dogovor sa tog sastanka, predsjednik „SE – GEDC Corp.“, Ajzak Sigelje nedavno ponovo uputio prijedlog o dokapitalizaciji „Ljubije“, a koja je naprasno obustavljena u avgustu prošle godine.

On u njemu pored 50,7 miliona maraka namijenjenih za „Ljubiju“ obećava i osnivanje Američkog biznis Hab-a sa početnim kapitalom od 250 miliona dolara u koji bi bile pozvane vodeće svjetske korporacije kao što su „General Electric“, „Wabtec“, „Bloomberg“ i druge.

Taj novac bi se dalje investirao u projekte širom Srpske, od rude do željeznica.

Međutim, Siegal traži da se za početak završi postupak dokapitalizacije kroz emisiju akcija.

Takođe on iznosi i svoje viđenje razvoja rudnih resursa Republike Srpske koji su trenutno podređeni samo jednoj kompaniji.

„Strategija i ključni prioritet biće najefikasniji razvoj svih rudnih resursa Republike Srpske u skladu sa međunarodnim standardima koji treba da budu jednaki za sve. Monopolističko/kolonijalističko ponašanje jedne kompanije u Republici Srpskoj treba promjeniti na model koji ista kompanija koristi u SAD i Evropi“, stoji u dokumentu u koji je CAPITAL imao uvid.

U njemu se dodaje da godišnja proizvodnja treba da bude na nivou od 3,5 miliona tona rude godišnje.

Isporuku željezne rude treba podijeliti na nekoliko tržišta, koja će oni obezbijediti.

„Prodaja željezne rude treba da bude striktno u skladu sa međunarodnim standardima i to sa formulom cijene zasnovanom na kotacijama na međunarodnom tržištu uz prilagođavanje stvarnom kvalitetu i logistici. Isporuke željezne rude sa područja Prijedora možemo odmah dogovoriti preko luke Ploče po formuli koja se balansira na nivou 120-130 dolara po toni“, navodi Siegal.

Bolja prodajna cijena uglja, prema njegovom obećanju, dovešće i do višestruko većih plata radnicima.

Sav novac od dokapitalizacije, odnosno 50,7 miliona maraka prema njegovoj ocjeni treba potrošiti u istraživanje resursa.

Pretpostavka iz „SE – GEDC Corp.-a“ je da se proizvodnja može povećati nekoliko puta, pa, kako ocjenjuju „Ljubija“ može biti interesantna i na međunarodnom tržištu.

„Mi ćemo promovisati „RŽR Ljubija“ na Njujorškoj berzi. Na sadašnjem tržišnom nivou kapitalizacija neće biti manja od milijarde dolara. To znači da će svi državni i privatni akcionari imati dividende na desetine puta veće nego sada, a imaće priliku da prodaju akcije na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku po desetostrukoj većoj cijeni nego sada“, stoji u pismu koje potpisuje Siegal.

Jedan od akcionara ovog konzorcijuma je Evgenij Zotov koji je i prethodnih godina sa svojom firmom Israeli Investment Group pokušavao da kupi udio RS u RŽR „Ljubija“.

Podsjećamo, „RŽR Ljubija“ je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

RŽR je suvlasnik 49 odsto preduzeća „Arcelor Mittal“ Prijedor koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru. Većinski vlasnik ove firme je istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou.

Nastavi čitati

Društvo

Tragedija kod Zenice: VOZ USMRTIO DIJETE

U zeničkom naselju Donja Vraca oko 15.45 sati dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je voz udario jedno lice – potvrdio je za Fenu dežurni Operativni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK).

– Za sada samo imamo informaciju da je voz udario jedno lice, a da je nesreća završila sa smrtnim posljedicama, kazao je operativni službenik MUP-a ZDK.

Smrtno je stradalo dijete, ali u MUP-u ZDK u ovom trenutku ne mogu dati više informacija, odnosno o razlozima uzroka nesreće.

Nastavi čitati

Aktuleno