Connect with us

Region

Tajni grad iz vremena JUGOSLAVIJE, za koju je znalo samo NEKOLIKO LJUDI:Gradili ga robijaši noću, a korišćen samo jednom

Tajni podzemni grad “Kamena devojka” sagrađen je u strogoj tajnosti, a tačna namena i plan korišćenja ostali su do danas nepoznati.

Tajni podzemni grad pod imenom “Kamena djevojka“, čiju gradnju je naredio kralj Aleksandar Karađorđević 1931. godine. Nalazi se u Malom Zvorniku, a za njegovo postojanje tada je znalo samo pet ljudi. Podzemni lavirint su kopali i betonirali robijaši, dovođeni i odvođeni noću, tako da nisu znali ni gdje se nalaze, ni šta grade. Tačna namjena i plan korišćenja ostali su do danas nepoznati, jer dokumenti o ovom tajnom projektu dosad još nisu otkriveni.

Podzemni grad dugo je bio zatvoren za javnost, a otkako su njegova vrata 2011. godine otvorena za turiste, posjetilo ga je više od 20.000 ljudi. Za potpunu rekonstrukciju tajnog grada, iz koga je poslije rata odnijeto gotovo sve, potrebno je mnogo novca, a dio sredstava obezbijediće Ministarstvo turizma.

Zidan je u tajnosti i sa namjerom da bude ratno komandno mjesto kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, Podzemni grad godinama je čekao na rekonstrukciju.

“Ovo je jedan od najznačajnijih objekata na teritoriji opštine Mali Zvornik samim tim što je ovo jedini objekat takve vrste koji je kraljevska porodica Karađorđević radila na teritoriji bivše Kraljevine Jugoslavije“, rekao je Vojislav Stamenković iz Kabineta predsjednika opštine Mali Zvornik.

Tajni grad je smješten u brdu u blizini pešačkog mosta koji spaja dvije obale Drine. Gradili su ga zatvorenici, koji su dovoženi noću sa povezom preko očiju, kako ne bi mogli da zapamte lokaciju.

Podzemni grad prostire se na oko 5.000 kvadratnih metara, u kojima je smješteno oko hiljadu i po metara hodnika i oko 70 prostorija, a trebalo je da prime između tri i pet hiljada ljudi.

“Kamena djevojka“ je korišćena samo jednom. U njoj je svoje posljednje dane u Srbiji proveo kralj Petar Drugi Karađorđević prije odlaska u izbjeglištvo.

Opština Mali Zvornik je tek 2013. godine uspjela da Kameni grad prenese u svoje vlasništvo. Sa skromnim budžetom uradili su osvjetljenje, a u narednom periodu uradiće i projekat za rekonstrukciju koju će finansirati Ministarstvo turizma.

Za početak biće urađena hidroizolacija i obnovljena prostorija u kojoj je održana posljednja sjednica Vlade prije odlaska kralja u izgnanstvo.

“Mi ćemo ove godine početi sa ozbiljnom rekonstrukcijom tajanstvenog grada Karađorđevića i nadam se da će prvi turisti ozbiljnije moći da uđu i vide ovaj objekat, upoznaju se sa istorijskim detaljima već tokom ove godine“, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

U rekonstrukciju Podzemnog grada, Malozvorničani polažu velike nade. Ideja je da “Kamena djevojka“ bude ne samo turistički brend Malog Zvornika no i cijele Srbije.

Region

AMBASADOR HIL “Pitanje albanske manjine u Srbiji je ISKLJUČIVO PITANJE DRŽAVE SRBIJE”

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.

“Moram da budem veoma jasan kada kažem da se dijalog u Briselu tiče rešavanja problema između Prištine i Beograda. Svrha dijaloga nije da rešava bilo kakva druga pitanja, pitanja manjina ovde ili u drugim delovima zemlje”, rekao je Hil, prenio je portal Bujanovačke.

Ambasador je naglasio da je pitanje albanske manjine u Srbiji isključivo pitanje države Srbije i ponovio da “to s briselskim dijalogom nema nikakve veze”.

Po njegovim riječima, zvanična politika SAD je da podržava briselski dijalog i postignuti sporazum, “čiji je značajan dio uspostavljenje Zajednice srpskih opština”.

“Sporazum, koji je postignut, ni na koji način nema intenciju da prelazi granice”, naglasio je ambasador.

Na pitanje novinara o pismu američkih kongresmena koji su poslije susreta s albanskim političarima iz Bujanovca i Preševa od državnog sekretara SAD Entonija Blinkena zatražili formiranje i zajednice albanskih opština, ambasador je rekao da poštuje to što kažu kongresmeni, ali da takva zajednica nije dio Briselskog sporazuma, prenosi B92

Nastavi čitati

Region

MART POKAZAO ZUBE! Snijeg na Žabljaku, temperatura samo jedan stepen

Snijeg je danas padao na Žabljaku, a temperatura vazduha se spustila na jedan stepen Celzijusov, podaci su Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.
Visina snijega u 16.00 časova na Žabljaku je bila šest centimetara.

Iz Zavoda su najavili da će na sjeveru doći do naglog pada temperature i da će kiša u tom dijelu preći u susnježicu i snijeg.

Snijeg se danas zabijelio i u Hrvatskoj, na Sljemenu, Platku i u Gorskom kotaru.

Nastavi čitati

Region

Prve prijave DJEČIJEG PLAČA stare TRI GODINE!!!

Prve prijave beogradskom Centru za socijalni rad da se iz zgrade na Zvezdari gdje je pronađena djevojčica od osam godina, u kadi, stigle su prije tri godine!
Otac se postupajući po prijavi policije nešto kasnije odazvao na razgovor sa radnicima Centra za socijalni rad koji su procenili da dijete nema nikakve tragove zanemarivanja. Nakon toga, kako se navodi, više nije bilo prijava Centru za socijalni rad u ovom slučaju.

Po nalogu dežurnog tužioca ranije danas raspisana je potraga za Urošem Pašajlićem osumnjičenim da je bio nasilan prema partnerki i držao svoju ćerku (8), za koju je pregledom utvrđeno da je neuhranjena i zapuštena. Uroš Pašajlić. se sumnjiči za krivično djelo nasilje u porodici i protivpravno lišenje slobode na štetu nevjenčane supruge, kao i krivično djelo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i kršenje porodičnih obaveza u odnosu na dijete, saopštilo je tužilaštvo.

U odgovoru Centra za socijalni rad u slučaju maloljetne djevojčice postupali su odeljenje Palilula, a zatim i odeljenje Zvezdara od njenog rođenja, kada je porodilište gdje je rođena alarmiralo da roditelji nisu podobni da se staraju o djetetu.

Centar za socijalni rad Beograd, odeljenje Palilula je u skladu sa svojim nadležnostima dijete smestilo u ustanovu socijalne zaštite, posle čega je pokrenulo postupak lišenja roditeljskih prava za oba roditelja.

Djevojčica je trenutno u bolnici, a za ocem se traga.

Nastavi čitati

Aktuleno