Connect with us

Politika

Tajno glasanje ALIBI ZA SVE

Izbor pet srpskih delegata u Dom naroda Parlamenta BiH unio je dodatni nemir na domaću političku scenu i otvorio nekoliko mogućih kombinacija o budućem sastavu Kluba Srba u Sarajevu, gdje sve konce u svojim rukama želi da ima SNSD, dok opozicija i dio bošnjačkih stranaka pokušavaju da to spriječe.

Srpske delegate biraju poslanici u Narodnoj skupštini tajnim glasanjem u čemu mnogi i vide alibi za eventualno drugačije glasanje od dogovorenog. Trenutna matematika i odnosno odnos snaga u republičkom parlamentu idu na ruku SNSD-u, jer sigurno prolazi kandidat koji bude imao 17 glasova, a, u zavisnosti od broja lista i raspodjele svih glasova, do delegatskog mandata je moguće i sa 13, odnosno 14 glasova.

Koalicija okupljena oko SNSD-a, u kojoj su DEMOS, SP, Ujedinjena Srpska, NPS i NDP, uz glasove poslanika iz redova DNS-a i SPS-a ima 53 sigurna glasa za svoje kandidate – Radovana Kovačevića, Nikolu Špirića, Sredoju Novića i Snježanu Novaković Bursać, ali ni to im ne garantuje da će imati četiri delegata, što im je potrebno za kontrolu kluba. Međutim, posljednja izjava lidera SNSD-a Milorada Dodika da imaju 56 poslanika, odnosno još tri na svojoj strani baca drugačije svjetlo na konačni epilog sage o delegatima do kojeg bi trebalo doći na posebnoj sjednici Skupštine, koja je zakazana za 30. novembar.

Opozicija, odnosno SDS, PDP i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića imaju 25 poslanika, što garantuje sigurnog jednog delegata. SDS računa na Želimira Neškovića, PDP na Nenada Vukovića, a Pokret za državu, u kojem je pet poslanika, među kojima je po jedan iz stranke BH Zeleni, SDA i DF-a te dva iz SDP-a BiH, a za Dom naroda kandidovao je Vojina Mijatovića iz SDP-a.

U prvom planu posljednjih dana je upravo Pokret za državu, u koji mnogi upiru prstom da će svojim glasovima “servirati” Dodiku četvrtog delegata iz redova SNSD-a, a u nekim odgovorima na to opoziciji su dali svoje uslove pod kojima bi čak i glasali za njih, među kojima su da neće pokretati pitanje samostalnosti Srpske i da će raditi za članstvo u NATO-u.

Mijatović i Ramiz Salkić (SDA) danima ne odgovaraju na pozive, a Sevlid Hurtić juče je kratko za “Glas” poručio da se o izboru delegata više neće oglašavati.

PDP je već zatražio da rezultati glasanja za delegate budu javni, iako su, kako su poručili, sigurni u kolege iz opozicionih redova, a sagovornik “Glasa”, upućen u dešavanja, ističe da je već izvjesno da će i u ovom sazivu Doma naroda SNSD imati četiri predstavnika, a opozicija okupljena oko SDS-a i PDP-a jednog, jer će, prema posljednjim informacijama, poslanici iz Pokreta za državu i glasati za Mijatovića.

– Glasanje je tajno, a glasovi bi trebalo da dovedu da takvog epiloga – smatra naš sagovornik.

Kroz priču o izboru delegata u Dom naroda provlači se ona prema kojoj bi jedno mjesto potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske moglo pripasti upravo jednom od poslanika iz Pokreta za državu, a nije nemoguće da dobiju i ministarsku fotelju u novom sazivu Vlade Srpske koju i ovaj put sastavlja Radovan Višković.

– Sve je moguće, ali formiranje vlasti u Srpskoj treba uvijek gledati i kroz taj postizborni proces na zajedničkom nivou vlasti, gdje će većinu gotovo nemoguće biti sastaviti i izabrati novi saziv Savjeta ministara BiH bez SNSD-a i HDZ-a BiH, a neke računice pokazuju da će SDP i partneri morati pregovarati i sa SDA – zaključio je sagovornik “Glasa”.

Sastanak sa SDP-om

Opozicione stranke sa sjedištem u Srpskoj sastaće se sa predstavnicima SDP-a BiH u ponedjeljak. Nebojša Vukanović je za federalne medije rekao da je cilj postigao i alarmirao javnost na opasnost ukoliko bi Dodik i SNSD imali četiri delegata, aludirajući na četiri godine blokada. Vukanović kaže da lično nema nikakvog interesa, jer nema ni kandidata za Dom naroda.

Politika

Čović: Sutra o podjeli resora

Lider HDZ BiH Dragan Čović rekao je da bi na sutrašnjem sastanku sa predstavnicima “osmorke” trebalo da razgovaraju o formiranju izvršne vlasti i podjeli resora.

“Primarno ćemo razgovarati o federalnom nivou, a onda preći na Savjet ministara. Tokom vikenda sam imao kontakte s predstavnicima Republike Srpske. Mislim da je i druga strana to uradila, tako da lagano približavamo stavove. Mislim da nam ni izbliza neće biti potrebno vremena kao prije”, rekao je Čović večeras novinarima u Mostaru.

On je naveo da je cilj do kraja godine imati Vladu Federacije BiH /FBiH/ i Savjet ministara, kao i usvojene budžete.

“Naravno, dotaći ćemo se i kantonalnih nivoa, gdje ova struktura stranaka može zajednički dogovoriti vlast”, rekao je Čović.

On je napomenuo da je srpski član i predsjedavajuća u Predsjedništvu BiH Željka Cvijanović juče pokrenula proceduru u vezi sa imenovanjem zamjenika predsjednika HDZ BiH Borjane Krišto za predsjedavajuću Savjetu ministara.

“Nadam se da će predsjedavajuća u Predsjedništvu BiH sa svojim saradnicima, onako kako to predviđaju poslovnici, tu proceduru završiti vrlo skoro kako bismo Savjet ministara imali do Božića, odnosno, do kraja godine”, rekao je Čović.

Čović se danas sastao sa ministrom rada i socijalne politike Hrvatske Marinom Piletićem /HDZ/, a tema je bila bolja priprema za evropski standard kada je u pitanju segment socijalne zaštite.

“Maštamo o tome da ćemo do kraja godine dobiti kandidatski status, onda želimo biti spremni za sve ono što će nova izvršna vlast biti u mogućnosti praktikovati. Postoji bezbroj stvari koje mi ovdje moramo prilagoditi standardima EU i čini nam se da je to najbolje uraditi preko Hrvatske, da njihova iskustva ugradimo u sve nove zakone koje ćemo morati prilagođavati”, rekao je Čović.

Odgovarajući na pitanje zašto se hrvatski predstavnici nisu željeli odazvati pozivu na sastanak s iranskim šefom diplomatije Hoseinom Amirom Abdolahianom danas u Sarajevu, Čović je naveo da zbog sastanka u Mostaru nije mogao biti u Sarajevu.

Piletić je rekao da su u budžetu Hrvatske za narednu godinu osigurana sredstva od 600.000 evra za javni poziv za projekte za jedinice lokalne samouprave za područje razvijanja socijalnih usluga.

“Cilj je da prvi put uspostavimo trajnu saradnju na području socijalne politike i da to bude još jedan dokaz snažne podrške Vlade Hrvatske BiH na njenom evropskom putu. Takođe, uz sve ono što smo prošli prilikom pristupanja EU, sav taj transfer znanja želimo prenijeti svima kojima to bude potrebno u BiH, kako bi olakšali pristupni put”, rekao je Piletić.

Nastavi čitati

Politika

MINISTAR LUČIĆ SPROVEDEN u zgradu SIPA! Uhapšena još jedna osoba

Pored Miloša Lučića, ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, u akciji “Dijamant 2”, koju izvode pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uhapšena je još jedna osoba.
Oni su sprovedeni u prostorije SIPA, radi kriminalističke obrade i ispitivanja.

Na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva izvedeni su pretresi poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari, na četiri lokacije, prenose Nezavisne.

“Otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina dokumentacije i jedno vozilo, koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku”, naveli su iz SIPA.

Nastavi čitati

Politika

Spremna žalba i krivična prijava, CIK-u trebalo 24 časa da objavi odluku

Pravni tim SNSD-a dostaviće Sudu BiH žalbu na odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH i krivičnu prijavu protiv pet članova CIK-a koji su priznali sporni listić za izbor delegata u Dom naroda parlamenta BiH jer to do sada nisu mogli uraditi zato što je CIK-u trebalo 24 časa da objavi svoju odluke, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je rekao da je CIK odluku objavio prije 10-ak minuta.

“Oni su juče donijeli sramnu i nezakonitu odluku tako što su prihvatili jedan očigledno nevažeći listić i proglasili ga važećim”, rekao je Kovačević na konferenciji za novinare i dodao da je CIK-u donošenje takve odluke i objavljivanje trebalo 24 časa.

On je istakao da je CIK svoju odluku trebalo da dostavi i Narodnoj skupštini Republike Srpske kao organu koji je po Ustavu BiH nadležan za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Mi iz SNSD-a nikada nismo rekli nijednu pozitivnu riječ o ovom nezakonitom sastavu CIK-a, pa ni onda kada su, pošto su isrcpili apsolutno sve mogućnosti da manipulišu izbornom voljom građana Republike Srpske, objavili evidentne izborne rezultate i pobjednike, to su definitivno bili kandidati SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik, za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao i sam SNSD i vladajuća koalicija u Republici Srpskoj”, rekao je Kovačević, prenosi Srna.

On je naglasio da je CIK juče direktno ukrao već osvojeni delegatski mandat SNSD-a u Domu naroda, zatim da je ponovo direktno manipulisao izbornom voljom građana Republike Srpske i miješao se u stvari u koje nema pravo da se miješa.

Kovačević je naveo da je CIK imao samo jednu mogućnost – da kaže da li je procedura izbora delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine u Narodnoj skupštini provedena zakonito i u skladu sa uputstvom koji je CIK izdao ili nije.

“Čuli smo da oni kažu da je sve urađeno u skladu sa procedurama, uputstvom i da je sve bilo apsolutno regularno, ali onda uzimaju i mijenjaju odluku Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske na šta apsolutno nisu imali pravo”, istakao je Kovačević.

On je naveo da je CIK rekao da se navodno vidi očigledna volja za koga je neko od narodnih poslanika htio da glasa.

“Mi moramo da ih pitamo kako se vidi ta očigledna volja ako je osam članova Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Srpske jasno glasalo protiv toga da se vidi ta volja i za to da je taj glasački listić nevažeći. Između ostalog i narodni poslanici iz SDS-a i iz liste Za pravdu i red Nebojše Vukanovića”, rekao je Kovačević.

On je napomenuo da su i dva člana CIK-a glasala da je to nevažeći glasački listić.

Prema njegovim riječima, očigledno je da “određena zločinačka grupa i koalicija SDA, Demokratske fronte, SDS-a i PDP-a” povlači svoj posljednji očajnički pokušaju da utiču na procese u BiH osvećujući se time građanima Republike Srpske koji su jasno glasali za SNSD i vladajuću koaliciju i dali im kapacitet da u Narodnoj skupštini izabere četiri delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kovačević je rekao da na glasačkom listiću nije glasano u skladu sa propisima.

“Neko je prekrižio ime predlagača liste, meni to znači samo jedno – da je neko prekrižio PDP i poručio jasno da je PDP za njega neprihvatljiv”, istakao je Kovačević.

On je naveo da su žalba i krivične prijave spremni i da se nada da će danas biti dostavljene Sudu BiH.

“Očekujemo od Apelacionog vijeća Suda BiH da već jednom dokažu da nisu dio te udružene zločinačke grupe i gubitničke koalcije i da pokažu da su barem `S` od Suda i da na bilo koji način predstavljaju nekakvu pravosudnu instituciju u BiH”, rekao je Kovačević.

On je dodao da od trenutka kada podnesu žalbu očekuju da Sud BiH donese jasnu odluku, a ona, kako kaže, može biti samo ta da uvaži žalbu SNSD-a i da poništu sramnu odluku CIK.

Kovačević je naveo da po okončanju tog procesa predstoji formiranje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Savjeta ministara i borba za bolji život građana.

Nastavi čitati

Aktuleno