Connect with us

Svijet

Tajvan: Kina počela simulirane napade na ratne brodove SAD

Reklamni prostor


TAJPEJ – Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Kina otpočela simulirane napade na američke ratne brodove i ima cilj da spriječi strane snage da pomognu Tajvanu u slučaju rata.

Tenzije između Tajvana i Kine su se pojačale otkako je početkom avgusta predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi posjetila Tajpej, što je naišlo na oštru osudu u Pekingu, koji vidi njen dolazak kao mešanje u unutrašnja pitanja Kine.

Tajvansko ministarstvo odbrane je u izvještaju, u čiji je uvid imao Rojters, navelo da Kina nastavlja da ojačava borbenu spremnost za napad na ostrvo.

U izvještaju se dodaje da je fokus napada na prvoj grupi ostrva, koja se protežu od Japana preko Tajvana, Filipina i dalje do Bornea, obuhvatajući kineska priobalna mora.

Takođe, Tajpej tvrdi da je Kina koristila vojne vježbe da izvede simulirane napade na američke brodove “koji ulaze na prvi lanac ostrva”.

Svijet

SLOVAČKI PREMIJER UPOZORIO: To će ubiti našu privredu

Reklamni prostor


Premijer Slovačke, Eduard Heger kaže da su Bratislavi potrebne milijarde evra iz Brisela ili se njegova privreda suočava s “kolapsom”.

Povišeni troškovi električne energije ostavljaju slovačku privredu u opasnosti od “kolapsa”, rekao je premijer Eduard Heger za “Financial Times”.

U intervjuu objavljenom u srijedu, slovački je čelnik rekao da će ogromno povećanje cijena nakon ruske invazije na Ukrajinu “ubiti našu privredu” ako Bratislava ne dobije milijarde evra podrške iz Brisela.

Njegovi komentari do sada su najoštrije upozorenje jednog čelnika EU-a o učincima globalne energetske krize, dok se zemlje bore s posljedicama smanjivanja gasa od strane Moskve koje je dovelo do rekordnih cijena.

Početkom ove godine, najveći slovački dobavljač energije prodao je višak električne energije trgovcima energijom.

Ti trgovci sada prodaju ugovore nazad u Slovačku po tržišnim cijenama koje su oko pet puta veće, rekao je Heger. “Slovaci kupuju za 500 evra ono što su prodali za 100 evra.”

(Politico)

Nastavi čitati

Svijet

Evropa krivi Rusiju za “sabotažu” Sjevernog toka

Reklamni prostor


Evropski čelnici vjeruju da su dvostruke eksplozije koje su oštetile cjevovode izgrađene za prenos ruskog prirodnog gasa u Evropu bile namjerne, a neki su dužnosnici okrivili Kremlj, sugerišući da su eksplozije bile namijenjene kao prijetnja kontinentu.

Šteta nije odmah uticala na snabdijevanje energijom u Evropi. Rusija je prekinula dotok ranije ovog mjeseca, a evropske zemlje su se prije toga trudile izgraditi zalihe i osigurati alternativne izvore energije.

Ali, ova će epizoda vjerovatno označiti konačni kraj projekata gasovoda Sjeverni tok, napora koji je trajao više od dvije decenije i produbio je evropsku zavisnost o ruskom prirodnom gasu – i za koji mnogi dužnosnici sada kažu da je bio teška strateška greška.

Dvije eksplozije izazvale su curenje u sva tri podvodna gasovoda Sjevernog toka koji povezuju Rusiju i Njemačku, uzrokujući masivne oblake plinskih mjehurića koji su probili površinu Baltičkog mora.

(Stuff)

Nastavi čitati

Svijet

Poljska i Bugarska pozvale svoje državljane koji su u Rusiji da je napuste

Reklamni prostor


U slučaju drastičnog pogoršanja sigurnosne situacije, zatvaranja granica, evakuacija bi mogla biti značajno otežana

Državljane koji su još uvijek u Rusiji, vlade Poljske i Bugarske pozvale su ih da hitno napuste tu državu. Naime, kako piše Guardian, moglo bi se raditi o potezu povučenom u očekivanju još većih gužvi na graničnim prijelazima s obzirom na to da sve više ljudi bježi iz Rusije od mobilizacije za rat u Ukrajini.

Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske je sinoć je u saopštenju pozvalo državljane te zemlje da se “suzdrže od putovanja u Rusku Federaciju” te savjetuje bugarskim državljanima koji se nalaze u Rusiji da “razmotre mogućnost napuštanja zemlje što je prije moguće, koristeći trenutno dostupna prijevozna sredstva”.

I poljsko ministarstvo vanjskih poslova poslalo je slično saopštenje, javljaju poljski mediji.

– U slučaju drastičnog pogoršanja sigurnosne situacije, zatvaranja granica ili drugih nepredviđenih okolnosti, evakuacija bi mogla biti značajno otežana ili čak nemoguća. Preporučujemo poljskim državljanima koji su na teritoriju Rusije da napuste njen teritorij koristeći dostupna komercijalna ili privatna prijevozna sredstva – stoji u saopštenju.

Nastavi čitati

Aktuleno