Connect with us

Zanimljivosti

TATA I TATA – POTOMCI? Novim eksperimentima izbrisan ženski gen

Naučnici su od ćelija kože dvije muške jedinke miša uspješno stvorili potomstvo. Zasluge za ovu prekretnicu u reproduktivnoj biologiji preuzima tim japanskog univerziteta Osaka predvođen Katsuhikom Hajašijem.

Iz ćelija kože proizvedena su jajašca koja su kasnije transplantirana u ženke, a rezultat su bili zdravi mladunci, prenosi CNN.

Provedeno istraživanje moglo bi proširiti mogućnosti budućim tretmanima plodnosti, posebno za istopolne parove, ali i pomoći u sprečavanju izumiranja ugroženih vrsta.

Naučnici upozoravaju da se još mnogo toga treba istražiti prije nego što se kultivisane ćelije počnu koristiti za proizvodnju ljudskih jajašaca.

Istraživači su uzeli ćeije kože iz repova odraslih muških laboratorijskih miševa. Te ćelije, kao i one kod muškaraca, sadrže jedan X i jedan Y hromozom. Njih su pretvorili u indukovane pluripotentne matične ćelije (iPSC) – vrstu ćelija koju su naučnici reprogramirali u embrionalno stanje.

Takve se ćelije mogu razviti u bilo koju vrstu ljudske ćelije te se koriste u biološkim istraživanjima kao i istraživanjima ljudskih bolesti i razvoj lijekova. Proces genetskog inženjeringa, koji uvodi specifične gene za stvaranje ćeija koje oponašaju embrionalne matične ćelije, prvi je uveo nobelovac Šinija Jamanaka.

– Kad se iPSC uzgajaju u laboratoriju, neke ćelije spontano gube Y hromozom koji nije neophodan za rast ove vrste ćelija i stvaraju se XO stanice, objasnio je Hajaši.

Uzgajali su XO ćelije i otkrili da su neke razvila dva X hromozoma kao rezultat pogrešnih dioba ćelija, što ih čini hromozomski ženskim (XX). XO stanice dodatno su tretirali reversinom koji je povećao broj XX ćelija. Sljedeći korak bilo je pretvaranje tih ćelija u primordijalne zametne ćelije koje su zaključno pretvorene u jajne ćelije. Oplođene su spermom i transplantirane u matericu miša iz kojih je proizašlo živo potomstvo.

-Primjenu ovog principa na ljudima još treba istražiti. U studiji na miševima, vrlo je malo mišjih embrija rezultiralo živim potomcima, a posljednji koraci za pretvaranje zametnih ćelija u jajašca nisu dovoljno pouzdani za upotrebu na ljudskim ćelijamaa, rekao je Rod Mičel, profesor na Univerzitetu Edinburgh.

Samo sedam od 630 transplantiranih mišjih embrija rezultiralo je živim mladuncima. Hajaši je objasnio da niska stopa uspjeha od oko jedan odsto nije rezultat procesa pretvorbe polnih hromozoma, već su stanice uzgojene u laboratoriji inferiornije od onih u živim organizmima.

Ovo istraživanje povećalo je mogućnost da bi jednog dana istopolni parovi mogli imati dijete koje dijeli gene oba roditelja.

Biće teško proizvesti bebe od muško-muških ljudskih parova zbog tehničkih i etičkih razloga, ali teoretski je to moguće, rekao je Hajaši. Dodao je da bi bilo teže postići obrnuto – napraviti spermu iz ženskih stanica jer one ne sadrže Y kromosom koji je neophodan.

Glen Koen, profesor prava na Pravnom fakultetu na Harvardu, rekao je da je rad pokrenuo oštra etička i pravna pitanja o kojima društvo mora početi razmišljati. Posebno se obraća pažnja na pitanja uzgoja embrija, proizvodnju njih stotinu da bi se odabrao najbolji, ali i neovlaštenu upotrebu nečijih ćelija.

-U najekstremnijem slučaju, zamislite pojedinca koji koristi oljuštene ćelije kože koje je Bred Pit ostavio na kadi da bi izvukao spermu ili jajnu ćeliju u svrhu reprodukcije, rekao je Koen.

“Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće za očuvanje vrsta. Tehnike koje je razvio Hajaši mogle bi pomoći programu uzgoja sjevernog bijelog nosoroga. Na svijetu su ostale samo dvije jedinke ove vrste i obje su ženke, možda bi ih se moglo vještački uzgojiti uzorcima sperme i tkiva pokojih mužjaka”, rekao je Tomas Hildebrandt, voditelj upravljanja reprodukcijom na Institutu Leibniz, prenosi Jutarnji.hr

Zanimljivosti

DNEVNI HOROSKOP! Blizanci zaljubljeni, Rak ima problema sa saradnicima

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših prostora. Ovan se rasipa, Bik popustljiv, Blizanci zaljubljeni, Rak ima problema sa saradnicima, Lav ima troškove, Djevica izolovana, Vaga ima dobar dan, Škorpija uspješna, Strijelac dinamičan, Jarac radan, Vodolija u punoj snazi, Ribe vrijedne. Ovo je dnevni horoskop za 05. april 2023. godine.

Ovan
Prepuni ste energije, toliko da ne znate šta biste s njom. Kad nemate gdje da je utrošite, počinjete da prenosite tenziju na okolinu. Na udaru je voljena osoba, a znate da nemate razloga za to. Svojim ponašanjem možete nepotrebno urušiti stabilnost veze.

Bik
Vaš spokoj zavisi od volje drugih ljudi. To nije dobro jer vas to frustrira. Oslobodite se ovog obrasca i preuzmite odgovornost za sopstveno stanje. Mijenjajte sebe, to je jedini način da promjenite i drugu stranu, naročito ako se radi o voljenoj osobi.

Blizanci
Ne prihvatajte na sebe nove obaveze, najbolje je da dan provedite u minimalnim poslovnim aktivnostima. Uskoro vas očekuje veći priliv novca koji, velikim djelom, može riješiti finansijske probleme za koje, trenutno, nemate dugoročno rješenje.

Rak
U centru pažnje je partner, bilo da je u pitanju ljubav ili poslovni odnos. Od vas se očekuje velika tolerancija, a to vam ne polazi za rukom. Višak energije utrošite na fizičke aktivnosti, time ćete razbistriti misli i usput smisliti novu strategiju.

Lav
Atmosfera u vašem polju posla postaje neizdrživo napeta. Ovo je uzrokovano neprijatnim vijestima. Sjavet bi bio da svemu tome ne pridajete veliki značaj jer je riječ o prolaznom problemu. Pustite da se situacija stiša, vaša pozicija je, za sada, stabilna.

Djevica
Mislite da se samo vi trudite. Iako biste radije da pronađete zaobilazan put do zarade, za vas je bolje da se oslonite isključivo na svoje sposobnosti, jer vas uspjeh čeka jedino na taj način. Budite oprezni, očekuju vas i poteškoće s autoritetima.

Vaga
Vaša usporenost ne treba da vas zabrinjava jer je u skladu s današnjim datumom. Veče donosi dešavanja koja će vas svojom dinamikom uvući u tempo kojim ponovo izlazite u centar pažnje. Usput, niste nedodirljivi, pripazite se u saobraćaju.

Škorpija
Ako biste racionalno analizirali svoju poziciju, priznali biste da ona i nije toliko loša. Problem je u tome što ste skloni samosažaljenju, pa iste ljude okupljate i oko sebe. Slušajući okolinu upadate u pesimizam koji, u stvari, uopšte nije vaš.

Strijelac
Privlači vas osoba s kojom je ljubavna veza nemoguća. Strastveno raspoloženje pretačete u kreativnost što vas puni dragocenom energijom. Velika motivacija vas inspiriše za odlične poslovne poteze koji će vam donijeti osjećaj pravog zadovoljstva.

Jarac
U ljubavnim odnosima ste previše nonšalantni. Vaša žudnja za slobodom može biti okidač za neprijatne rasprave. Ukoliko se ne uozbiljite i ne prihvatite kritike, obična rasprava može prerasti u ozbiljan sukob posle koga slijedi razlaz.

Vodolija
Nešto važno na čemu ste radili poprima novu formu. Insistiranje na poboljšanju komunikacije može vas nakratko dekoncentrisati i navesti da u važnom trenutku napravite previd. Budite oprezni u saobraćaju, naročito ukoliko ste vozač.

Ribe
Uzimate sebi malo slobodnog vremena, ali se ne organizujete na pravi način. Pasivnost bi možda nekom drugom napunila baterije, ali za vas to može biti izvor velike tenzije koja, ako je ne izbacite iz sebe, prijeti da preraste u agresiju.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

HOĆE LI I OVO POSTATI MODNI HIT? Dolce&Gabbana ima nove patike koje podsjećaju na kese za smeće

Luksuzni brend Dolce&Gabanna predstavio je nove patike koje podsjećaju na kese za smeće

Koštaju 1.295 dolara, a dizajneri ih opisuju kao “spoj besprijekornog stila i multiverzuma”. Očekivano, ubrzo su uslijedile negativne reakcije na društvenim mrežama.

“Kupovinom ovih patika dobijate i dvije torbe”, napisala je jedna korisnica Tvitera.

“Možda dizajneri misle da su one idealne za ljude koji ne žele hodati u visokim potpeticama”, našalila se druga, prenosi Kliks

Nastavi čitati

Zanimljivosti

DNEVNI HOROSKOP: Lav veliča sebe, Djevica ima dobar dan

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših prostora. Ovan voli da radi danas, Bik samostalan, Blizanci uživaju, Rak odgovoran, Lav veliča sebe, Djevica ima dobar dan, Vaga neodlučna, Škorpija dobro, Strijelac pun eleana, Jarac u punoj snazi, Vodolija se trudi, Ribe muči prošlost. Ovo je dnevni horoskop za 04. april 2023. godine.

Ovan
Obuzeti ste brigama koje ste sami smislili i rješavate probleme koji bi tek mogli da se dogode. Vaša dekoncentrisanost i ponašanje na poslu vas mogu mnogo koštati, pa je bolje da se blagovremeno trgnete i odvojite realnost od mašte.

Bik
Imate osjećaj da vas niko ne razumije. Teško je govoriti o takvim stvarima kada vi o sebi nemate visoko mišljenje. Svoju duboku nesigurnost krijete iza maske nezainteresovanog ponašanja što, svakako, odbija čak i one ljude koji vas razumiju i vole.

Blizanci
Možda ste preumorni pa je to pravi razlog vašeg povlačenja i prepuštanja sudbini. Stvari se mogu neprijatno zakomplikovati ukoliko ne budete preuzeli odgovornost i svoje obaveze završavali na vrijeme, makar to bilo i neprijatno po vas.

Rak
U centru pažnje vam je privatan život pa vam se čini da su svi ostali problemi koji se tiču posla, nevažni. Trgnite se na vrijeme, vaši šefovi nemaju neograničeno strpljenje. S druge strane, ako se potrudite, slijedi vam zavidan poslovni uspjeh.

Lav
Pravite se da ne primjećujete nezainteresovanost voljene osobe. Mislite da ćete ignorisanjem izbjeći problem, a istina jeste da zataškavanjem pogoršavate već napetu situaciju. Porazgovarajte, stvari nisu crne kako vam se to trenutno čini.

Djevica
Izloženi ste velikom pritisku. Vaša pedantnost vam ne dozvoljava da stvari ostavljate nedovršene. Količina obaveza u odnosu na vrijeme kojim raspolažete daje sliku da ste sebi kreirali haos zbog koga ćete završiti u krevetu.

Vaga
Brzi ste ali i nepažljivi. Zbog pretjerane žurbe primorani ste da u hodu pravite selekciju šta je bitno a šta nije. Ipak, s obzirom na to koliko ste se zaletjeli, šansa da ne napravite opasan previd je minimalna. Budite oprezni, naročito u saobraćaju.

Škorpija
Stalno govorite o promjenama pa to postaje naporno za vaše okruženje, naročito za saradnike. Svoje strahove najviše projektujete na ženski dio populacije. Neopreznom izjavom možete izazvati žestoki sukob, iako vjerujete da ste dobronamjerni.

Strijelac
Vaša samouvjerenost i nadmeni stav polako počinju da iritiraju okolinu koja već neko vrijeme ima značajno strpljenje za sve. Ukoliko ne korigujete svoje ponašanje, možete doživeti veoma neprijatnu situaciju zbog koje ćete se osjetiti postiđeno.

Jarac
Sa svih strana vam isporučuju račune, pa čak traže i novac na zajam, koji vi nemate. Nemate strpljenja za tuđe probleme jer niste sigurni ni kako da riješite svoje. Ne budite prestrogi prema ljudima, doći će dan kada će i vama nešto biti potrebno.

Vodolija

Muče vas finansije. Ne igrajte na kartu sreće, oslonite se samo na sebe. Uspjeh vas čeka jedino ako se dobro pomučite i odreknete privilegija u kojima ste uživali. Odricanje, žrtvovanje nije problem, naročito ako vjerujete u više ciljeve.

Ribe
Osjećate da neko pokušava da vas ugrozi. Pobjeda je moguća uz veliku borbu ukoliko budete istrajni. Mnogi od vas će u ovom periodu, na poslu, osjetiti povećanu tenziju koja je rezultat promjena koje su na pomolu, a nad kojima nemate nikakvu kontrolu.

Nastavi čitati

Aktuleno