Connect with us

Politika

TEGELTIJA: Političko Sarajevo nije ekskluzivni vlasnik BiH

SNSD i HDZ BiH su na izborima od naroda dobili kapacitet kakav nije dobio nijedan od dva suprotstavljena politička bloka u Sarajevu, a problem dramatizovanja takve situacije u sarajevskoj političko-medijskoj čaršiji samo je posljedica doživljaja BiH kao dominantne države bošnjačkog naroda, rekao je savjetnik predsjednika Republike Srpske Milan Tegeltija.

On ističe da bi, prema ovakvom doživljaju BiH političkog Sarajeva, Bošnjaci jedini trebali da imaju eksluzivitet biranja partnera među Srbima i Hrvatima.

– Ovaj put sudar sa realnošću će prinuditi politike u Sarajevu da shvate da jednostavno nisu eksluzivni vlasnici BiH – naveo je Tegeltija.

On ukazuje da se u Sarajevu od potvrđivanja izbora ne mogu prestati čudom čuditi i snebivati na činjenicu da će SNSD i HDZ biti ti koji će birati partnera iz bošnjačkog političkog korpusa za vlast na nivou BiH.

– Čude se iz prostog razloga što je dosadašnja navika bila da upravo bošnjačke stranke budu te koje biraju partnere iz srpskog i hrvatskog naroda i to čak bez obzira na njihov izborni rezultat – dodaje Tegeltija.

On je podsjetio da je 2018. godine došlo do izbacivanjlja iz vlasti SNSD-a i ulazak u vlast opozicionih partija iz Republike Srpske, iako je SNSD bio ubjedljivi pobjednik izbora u srpskom korpusu.

– Isto se desilo i sa izbacivanjem iz vlasti HDZ-a iako je bio dominantni pobjednik u hrvatskom korpusu. Ovaj put situacija je drugačija i odmah je u sarajevskoj političko-medijskoj čaršiji prava uzbuna – navodi Tegeltija.

On ukazuje da bi bez obzira na svu tu, kako kaže, sarajevsku halabuku, koja normalno želi da pokaže nenormalnim, SNSD i HDZ kao stranke koje se zalažu za legitimno predstavljanje naroda ni ovaj put neće odstupiti od tih svojih fundamentalnih načela legitimnog predstavljanja naroda.

– U toj situaciji potpuno je prirodno i normalno da SNSD i HDZ biraju sa kojim će od ta dva suprostavljena politička sarajevska bloka ući u partnerstvo za formiranje vlasti na nivou BiH, jer su ta dva sarajevska bloka podjednake snage i oba imaju podjednak demokratski kapacitet bošnjačkog političkog korpusa za partnerstvo sa srpskim i hrvatskim predstavnicima na nivou BiH – naveo je Tegeltija.

On ističe da tu nema bahatosti, kako to žele predstaviti u sarajevskoj političko-medijskoj čaršiji, već političkog pragmatizma u situaciji kada su i SNSD i HDZ neprikosnoveni pobjednici u srpskom i hrvatskom narodu, dok je u bošnjačkom korpusu politički kapacitet podijeljen na dva podjednako snažna bloka sa podjednakim demokratskim kapacitetom dobijenim na izborima u bošnjačkom korpusu.

– Niti su SNSD nit HDZ birali Bošnjacima predstanike, niti uticali na izborni rezultat u bošnjačkom korpusu. Bošnjački korupus je sam dao podjednak legitimitet i demokratski kapacitet za oba suprotstavljena politička bloka, i zato ko god bude bio partner SNSD i HDZ na nivou BiH iz bošnjačkog korpusa imaće potreban legitimitet bošnjačkog naroda – naveo je Tegeltija.

(Srna)

Politika

SNSD-u četiri delegata u PD PS BiH

SNSD je obezbijedio četiri delegata u u Klubu Srba u Domu naroda PD PS BiH, saznaje ATV.

Nastavi čitati

Politika

MILETIĆ ČESTITAO VULINU! “Odličan izbor za direktora BIA”

Predsjednik GO SPS Prijedor i direktor Toplane AD Prijedor Duško Miletić čestitao je Aleksandru Vulinu imenovanje na mjesto direktora BIA.
” Čestitam Vam na imenovanju i siguran sam da ćete odlično obavljati svoj posao, kao što ste to radili i do sada”, poručio je Miletić.
Aleksandar Vulim u Republici Srpskoj uvijek je rado viđen gost, a poznato je da je u bliskim prijateljskim odnosima sa vrhom SPS-a.

Nastavi čitati

Politika

ZVIZDIĆ PREDSJEDAVAJUĆI Predstavničkog doma BiH, Radmanović i Čavara zamjenici

Novoizabrani poslanici Predstavničkog doma izabrali su Denisa Zvizdića, iz NiP za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Paralamentarne skupštine BiH.
Od ukupno 42 poslanika Zvizdić je dobio 24 glasa, dok je 16 glasova bilo protiv, a jedan je bio uzdržan.

Za prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izabaran je Marinko Čavara iz HDZ-a koji je dobio podršku 23 poslanika dok je za drugog zamjenika predsjedavajućeg izabran Nebojša Radmanović iz SNSD-a.

Osim Radmanovića, kao drugi zamjenik predsjedavajućeg bio je predložen i Mladen Bosić iz SDS-a, međutim za njega se nije ni glasalo s obzirom da je još ranije Radmanović izabran na tu funkciju.

Izborom Zvizdića, Čavare i Radmanovića praktično je potvrđena koalicija koja će u naredne četiri godine činiti vlast na nivou BiH, prenose Nezavisne.

Nastavi čitati

Aktuleno