Connect with us

Izbori 2022.

TEGELTIJA: Tvrdnje opozicije su potcjenjivanje inteligencije građana

Tvrdnje opozicije kojim osporava pobjedu Milorada Dodika na izborima predstavljaju pokušaj ispiranje mozga s ciljem skrivanja da su sve stranke opozicije zajedno dobile podršku 29,9 odsto biračkog tijela Republike Srpske, zbog čega bi u svakoj normalnoj zemlji lideri odmah morali kolektivno da podnesu ostavke, izjavio je Srni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija.

“Tvrdnje opozicije predstavljaju potcjenjivanje inteligencije građana i manipulacija”, naveo je Tegeltija.

Opozicija, dodao je on, kaže da je nelogično da opoziciono biračko tijelo od 29,9 odsto (PDP, SDS i Nebojša Vukanović) nije pobijedilo za predsjednika Republike Srpske.

“Biračko tijelo okupljeno oko SNSD-a ima podršku na ovim izborima od 57 odsto – bez DNS-a i SPS-a koji su imali svoje kandidate za predsjednika i imaju zajedno 7,8 odsto podrške biračkog tijela. PDP uživa podršku 10 odsto glasača, SDS 15 odsto, Vukanovićeva stranka 4,9 odsto – svi zajedno ni 29,9 odsto. SNSD, bez koalicionih partnera, više od 35 odsto”, istakao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, na nivou BiH sam SNSD ima 42 odsto glasova, Željka Cvijanović kao kandidat za člana Predsjedništva BiH stranaka okupljenih oko SNSD-a je pobijedila zajedničkog kandidata opozicije sa 100.000 glasova prednosti.

Sve to iz opozicije ne osporavaju, ali im je, ističe Tegeltija, nelogično da je Dodik pobijedio kao kandidat za predsjednika Republike Srpske i to sa 30.000 glasova prednosti.

“Prema tome, opozicija, posebno njeni lideri, s ciljem prikrivanja vlastite odgovornosti za izbornu katastrofu, kako bi sa toga skrenuli pažnju, manipulativno koriste osjećanja ljudi koji su glasali za Jelenu Trivić, kojima je, po dobrom starom srpskom običaju, puno lakše `prodati priču` da je tim za koji navijaju pokraden od sudija, nego da je izgubio jer je jednostavno puno lošiji”, naveo je on.

Tegeltija je dodao da činjenice koje je naveo, i elementarna logika, potpuno obesmišljavaju manipulaciju opozicije.

Izbori 2022.

OVJERENE KANDIDATKSE LISTE za delegate iz Srpske u Dom naroda BiH

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ove komisije.
Narodna skupština Republike Srpske je CIK-u dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Srpske, te se sprovode aktivnosti na potpisivanju izjava nominovanih kandidata, kako bi se nakon toga moglo pristupiti proceduri provjera listi i kandidata.U saopštenju je navedeno da se, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sprovode odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata opštih izbora, a rok za sprovođenje ovih posrednih izbora ističe 2. decembra.

Iz CIK-a ističu da su u toku aktivnosti nominacije kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominovanih kandidatskih listi i kandidata.

“Zaključno sa današnjim danom CIK BiH je ovjerila kandidatske liste iz četiri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona”, navodi se u saopštenju.

Takođe, CIK-u su dostavljene kandidatske liste iz skupština Hercegovačko-neretvanskog, zatim Livanjskog, kao i Zeničko-dobojskog kantona, te je u toku kompletiranje dokumentacije, odnosno potpisivanju izjava nominovanih kandidata kako bi se mogle izvršiti provjere.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, te Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

I još malo CIK-a : Skoro je nemoguće dokazati da političari zloupotrebljavaju javna sredstva

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj 86. sjednici razmatrala je prijave o korištenju javnih resursa u svrhu predizbornih aktivnosti tokom ovogodišnjih Općih izbora.

Na današnjoj sjednici CIK-a razmatran je set odluka koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa tokom predizborne kampanje.

“Imamo prigovor Platforme za progres protiv Adnana Štete iz SDP-a da je vršio objave na stranici Vlade Kantona Sarajevo vezano za dodjelu elektronskih karata penzionerima i tako dalje. Utvrdili smo da je to redovna aktivnost u ministarstvu te prijedlog je da se prigovor odbije kao neosnovan”, istakao je šef Službe za upravno rješavanje CIK-a Mišo Krstović.

Platforma za progres je Štetu prijavila i da je na Facebook stranici izvršio promociju izgradnje tramvajske pruge za što je također utvrđeno da ne predstavlja zloupotrebu.

Članovi CIK-a razmatrali su i prijavu SDS-a u vezi aktivnosti Milorada Dodika (SNSD), odnosno da je obećavao dati po 100 KM penzionerima.

“U svom izjašnjenju Milorad Dodik je napisao da nije mogao zloupotrijebiti sredstva sa pozicije na kojoj jeste, da ta sredstva može dijeliti samo Vlada Republike Srpske što je u postupku formalno-pravno i dokazano, da nije mogao raspolagati sredstvima Vlade”, istakao je Krstović.

I prigovor protiv Dodika je odbačen, a protiv takve odluke je glasao član CIK-a Željko Bakalar.

Razmatrana je i prijava Transparensi Ieternešnala protiv RTV Gradiške jer su navodno promovirali kandidata SDS-a što je odbijeno kao neosnovano.

Prijava protiv kandidatkinje Jelene Trivić (PDP) nije bila uredna pa se smatra da nije ni podnesena.

“Važno je naglasiti da mi nismo mogli naći uporište da ove postupke vodimo po službenoj dužnosti jer je falilo vrijeme i mjesto povrede (zloupotrebe), a nemamo ništa praktično kao dokaz na osnovu čega bismo mogli početi istragu”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

OČAJ JELENE TRIVIĆ SVE VEĆI! Nikako da se pomiri sa izbornim porazom

Jelena Trivić nikako da se pomiri sa ishodom izbora pa se i danas oglasila na društvenim mrežama

Nastavi čitati

Aktuleno