Connect with us

Društvo

TEMPERATURE PADAJU, u većini predjela kiša večeras na planinama MOGUĆ PRVI SNIJEG!

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ danas će u većini predjela biti kišovito i hladnije vrijeme, uz nagli pad temperature vazduha popodne i uveče na višim planinama, gdje će ponegdje pasti prvi snijeg.

Jutro je oblačno, sa povremenom kišom, koja je jača na sjeveru i zapadu, dok na jugu i jugoistoku ima više suvog vremena, uz samo povremenu slabiju kišu, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom prijepodneva kiša nastavlja da jača i postepeno zahvata većinu predjela, te će na sjeveru i zapadu doći do naglog zahlađenja, dok će u prvom dijelu dana na jugu i jugoistoku i dalje biti toplije.

Popodne sve hladnije i kišovito, na zapadu i jugu će biti obilnih padavina, a uz nagli pad temperature popodne i uveče na višim planinama ponegdje će nakratko padati prvi snijeg.

Tokom noći padavine slabe i prestaju do narednog jutra.

Maksimalna temperatura vazduha od 12 na sjeverozapadu do 24 na jugu i jugoistoku. Tokom dana jače zahlađenje od severa ka jugu.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, vjetar će prije podne biti slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni, a poslije podne umjeren do pojačan sjeverozapadni, u Hercegovini slab do umjeren jugozapadni.

Temperatura vazduha izmjerena u 8.00 časova: Mrakovica osam, Kneževo i Han Pijesak devet, Sokolac 11, Tuzla, Mrkonjić Grad i Srebrenica 12, Banjaluka, Bijeljina, Prijedor, Zenica, Novi Grad, Ribnik, Srbac, Čemerno i Šipovo 13, Doboj i Sarajevo 14, Kalinovik i Rudo 15, Višegrad i Foča 16, Gacko 17, Trebinje 19, Bileća 20, Mostar 22, Neum 24 stepena Celzijusova.

Padavine u protekla 24 časa: Bileća 10,7, Kneževo 16,4, Doboj 18,1, Kalinovik 20, Šipovo 21,6, Prijedor 23,7, Banjaluka 23,9, Mrkonjić Grad 24, Novi Grad 27,7, Bijeljina 36,3, Ribnik 40,2 i Srbac 63,2.

Društvo

HOROR! Djevojčicu iz doma za nezbrinutu djecu primoravali na prostituciju

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas su saslušani T.J. (20) i F.T. (20) koji se sumnjiče da su zajedno sa M.S. (20) koji je u bjekstvu, od februara do juna ove godine, maloljetnu oštećenu tjerali na prostituciju i seksualnu eksploataciju, iskorišćavajući njene teške životne prilike, dovodeći je u najprije u zabludu, a potom upotrebljavajući silu i prijetnje.
Osumnjičenima T.J. (20), F.T. (20) i M.S. (20) se na teret stavlja krivično djelo Trgovina ljudima, za koje je zaprijećena kazna zatvora od najmanje pet godina.

T.J. je na saslušanju suštinski priznala radnje izvršenja krivičnog djela za koje se tereti, dok je F.T. negirao i iznio svoju odbranu.

Tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da im odredi pritvor da ne bi uticali na svjedoke i da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivično djelo.

Kako Kurir nezvanično saznaje, uhapšena T. J. porodila se prije mesec dana, a otac je M. S. koji je u bjekstvu.

Izvor otkriva i da je tinejdžerka koju su podvodili stara 16 godina.

“Ona je štićenica jednog doma za nezbrinutu djecu. Pripisali su joj nepostojeće dugove koje treba da im otplati, tjerali je na prostituciju i uzimali joj sve pare, a onda joj je T. J. davala pola ili manje”, otkriva izvor Kurira upućen u istragu.

Nastavi čitati

Društvo

Aćić – Poslodavci FBiH protiv minimalne plate od 1.000 KM

Udruženje poslodavaca Federacije BiH apsolutno je protiv da minimalna plata u ovom entitetu bude 1.000 KM, rekao je direktor Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić.
– Mi smo juče bili u komunikaciji sa Udruženjem poslodavaca FBiH. Koliko smo mi informisani, oni su apsolutno protiv prijedloga koji je potekao iz, čini mi se, SDP-a, tako da u ovom trenutku takva solucija je apsolutno neprihvatljiva za njih – rekao je Aćić u Banjaluci.

On smatra da najniža plata treba da bude stvar obračuna i da se kreće između 50 i 60 odsto prosječne plate.

Predstavnički dom FBiH usvojio je juče u Sarajevu Nacrt zakona o minimalnoj plati u Federaciji kojim se predviđa da u narednoj godini minimalna neto plata u ovom entitetu iznosi 993 KM i uputio ga u tromjesečnu javnu raspravu.

(SRNA)

Nastavi čitati

Društvo

Migranti u Kojčinovcu kod Bijeljine (FOTO/VIDEO)

Više od desetak migranata primjećeno je jutros u Kojčinovcu kod Bijeljine.

Migraniti su se kretali iz pravca Zvornika.

Nastavi čitati

Aktuleno