Connect with us

Svijet

Tenzije između Rusije i SAD ne prestaju: “Naš dron je oborio lovac”

Amerikanci tvrde da snimak sudara sa dronom “razotkriva ruske laži.”

Snimak sudara ruskog borbenog aviona i američkog drona iznad Crnog mora pre dva dana pokazuje da je “Rusija lagala o tome šta se dogodilo”, saopštila je Bijela kuća. Obaranje drona MK-9 u utorak je prvi direktan američko-ruski incident od početka rata u Ukrajini, a dvije zemlje su jedna drugu optuživale da je za to kriva druga.

Na snimku se vidi kako ruski borbeni avion Su-27 prilazi veoma blizu dronu i baca gorivo, što je manevar za koji američki zvaničnici kažu da dokazuje da je njegova namjera bila da ošteti američku letelicu.

Rusi negiraju optužbe
Snimak se završava nakon još jednog ruskog manevra iz blizine koji je, prema Pentagonu, rezultirao sudarom aviona i drona. Video se završava scenom oštećenog propelera bespilotne letjelice, za koju američka strana kaže da je rezultat sudara koji je prouzrokovao da dron postane neupravljiv i da se sruši u duboko more.

Rusija je demantovala američke optužbe i tvrdi da dve letjelice nisu došle u kontakt, već da je dron pao nakon oštrog manevrisanja. Bela kuća kaže da snimak pobija rusku verziju događaja.

Portparol SAD: Jasno je da je lovac pogodio naš dron
“Snimak apsolutno razotkriva rusku laž o tome šta se dogodilo ili šta kažu da se dogodilo. Kada pogledate snimak, prilično je jasno da je naš dron oborio lovac”, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi novinarima.

Incident u međunarodnim vodama podsjeća na rizik od direktnog sukoba između SAD i Rusije oko Ukrajine.

Svijet

ISPUNJENO OBEĆANJE! Njemački tenkovi stigli u Ukrajinu

Tenkovi Leopard 2, njih 18, koje je Njemačka obećala Kijevu stiglo je u Ukrajinu, rekao je danas bezbjednosni izvor potvrdivši izvještaj lista Špigel.

Njemačka je u januaru pristala da pošalje tenkove, koje smatraju najboljim u zapadnom arsenalu, prevladavši sumnje u pogledu slanja teškog naoružanja Kijevu, koji drži da je ono ključno za pobjedu nad Rusijom, ali Moskva to smatra opasnom provokacijom.

Osim 18 tenkova, u Ukrajinu su stigli 40 njemačkih borbenih vozila pješadije Marder i dva oklopna vozila za izvlačenje, rekao je izvor.

Njemačka vojska uvježbavala je ukrajinsku tenkovsku posadu i vojnike za vozila Marder nekoliko sedmica na poligonima u Minsteru i Bergenu na sjeveru Njemačke. Osim njemačkih vozila, u Ukrajinu su stigla i tri tenka Leopard koje je donirao Portugal.

Index.hr

Nastavi čitati

Svijet

IZABRAN PRVI MUSLIMANSKI LIDER ŠKOTSKE! Ko je lider SNP-a?

Novoizabrani predsjednik vladajuće Škotske nacionalne partije Humza Jusaf (37) prvi je muslimanski lider Škotske, iako je iskusan ministar pred kojim je težak zadatak ujedinjenja te partije u vezi sa ponovnim organizovanjem referenduma za nezavisnost.

Jusaf će biti prvi musliman koji vodi jednu državu u zapadnoj Evropi, prenio je Rojters.

– Mi ćemo biti generacija koja donosi nezavisnost Škotske – rekao je Jusaf u Edinburgu nakon objavljivanja rezultata.

Jusaf je rođen u Glazgovu, gdje je diplomirao političke nauke, nakon čega je radio kao pomoćnik poslanika škotskog parlamenta prije nego što je sam izabran za poslanika 2011. godine.

Jusafov otac je porijeklom iz Pakistana i došao je u Škotsku 1960-ih, dok mu je majka rođena u Keniji u porodici južnoazijskog porijekla.

On je za Nacionalne novine rekao da bi nezavisna Škotska u prvih pet godina trebalo da razmotri da li treba da se udalji od monarhije i da ima izabranog šefa države.

Jusaf je prvi put imenovan za pomoćnika ministra 2012. godine kada je bio najmlađi član i prvi pripadnik etničke manjine u škotskoj vladi. Ušao je u kabinet 2018. godine kao sekretar za pravosuđe, a u maju 2021. postao je ministar zdravlja.

Jusaf je na udaru kritike zbog stanja u sektoru zdravstva, a on je najavio da će se angažovati da povrati povjerenje biračkog tijela.

Na funkciji predsjednika SNP-a naslijedio je Nikol Sterdžen koja je podnijela ostavku u februaru.

Nastavi čitati

Svijet

TINEJDŽERKA U NEŠVILU UBILA SEDAM LJUDI! Pucala po osnovnoj školi

roj žrtava pucnjave u osnovnoj školi u Nešvilu u Tenesiju povećan je na sedam, a napadač je tinejdžerka koja je ubijena u sukobu sa policijom, rekao je portparol policije Don Aron.

Ranije je javljeno da su poginule četiri osobe, od toga troje djece.

Prema posljednjim podacima, u pucnjavi u privatnoj školi poginulo je troje djece i tri odrasle osobe.

Aron je naveo da je policija brzo reagovala i da je ubila osumnjičenu osobu, odnosno žensku osoba tinejdžerskog uzrasta.

– Ubica je bio naoružan sa dvije “jurišne puške” i pištoljem – rekao je Aron.

On je dodao da zvaničnici rade na identifikaciji svih žrtava

Nastavi čitati

Aktuleno