Connect with us

Politika

TEŠKE OPTUŽBE LONDONA “Dodik Srpsku vodi ka secesiji”

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije optužilo je lidera SNSD, Milorada Dodika da preduzima korake koji vode ka secesiji Republike Srpske, te da u tome traži podršku Rusije.

Navodi se ovo, između ostalog, u odgovoru koji je Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije uputilo poslanici Konzervativne partije Alisji Kerns u vezi podrške koju Dodik i Republika Srpska pružaju Rusiji.

Kernsova je, naime, postavila pitanje Kancelariji državnog sekretara za spoljne poslove da li ima dokaze da Republika Srpska pruža podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu kroz finansije, oružje, ljudstvo ili drugu opremu.

Iz Kancelarije državnog sekretara za spoljne poslove joj je odgovoreno da nisu vidjeli dokaze da Republika Srpska nudi praktičnu podršku Rusiji u Ukrajini.

– Ipak, Milorad Dodik i drugi političari u Srpskoj blokirali su BiH da provede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Dodik se susreo sa Putinom u više navrata od februara 2022. u potrazi za ruskom podrškom. Velika Britanija je osudila odluku vlasti Srpske da Vladimiru Putinu dodjeli priznanje Republike Srpske. Jasno smo stavili do znanja da je priznanje neopravdano i da rizikuje dalju izolaciju političara iz Srpske – navodi se u odgovoru.

Dodaje se da je ruska invazija na Ukrajinu povećala rizik od nestabilnosti na Zapadnom Balkanu te da lider SNSD preduzima korake ka “de facto secesiji”.

– Suprotstaviti ćemo se pokušajima Rusije da destabilizuje region. Velika Britanija osuđuje sve korake Milorada Dodika ka “de facto secesiji” Republike Srpske, koji se od februara 2022. sastao sa Putinom u dva navrata kako bi zatražio podršku Rusije. Pokušaji podrivanja integriteta i funkcioniranja Bosne i Hercegovine opasni su i rizikuju sukob. Vlada Velike Britanije je 11. aprila 2022. godine uvela sankcije protiv onih koji vode secesionističku politiku u BiH. Razmotrićemo ciljanje drugih koji nastave sa ovim akcijama – stoji u odgovoru iz kancelarije državnog sekretara za spoljne poslove Velike Britanije.

Foto: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
Savjetnik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević istakao je da je Srpska već odavno navikla da od Velike Britanije, nažalost, ne može očekivati ništa dobro, ali tvrdnje kako jedna mala Republika Srpska na bilo koji način pomaže Rusiji u sukobu u Ukrajini ne mogu se prokomentarisati nikako drugačije nego kao obična gomila gluposti.

Kovačević je naglasio da je to već previše i od Velike Britanije.

– Moram jasno da naglasim i da Republika Srpska nema nikakvu secesiju na dnevnom redu, ali i te kako ima na dnevnom redu da odlučno štiti svoja Ustavom zagarantovana prava i prava koja su garantovana i Međunarodnim mirovnim sporazumom čiji je garant, između ostalog, i Velika Britanija. Od toga nećemo odustati i u tome tražimo podršku i od Velike Britanije i od svih drugih predstavnika međunarodne zajednice – naglasio je Kovačević.

On ističe da je Republika Srpska neutralna u vezi sa sukobom u Ukrajini i da je jasno rečeno da su i ruski i ukrajinski narod bratski i prijateljski narodi.

Kovačević navodi da bilo kakve prijetnje sankcijama Republici Srpskoj ili njenim rukovodiocima zbog toga što neće da odustane od toga da štiti svoja zagarantovana prava sigurno neće doprinijeti rješavanju krize u BiH, već će je samo produbiti.

Srpska info

Politika

STANIVUKOVIĆ UPITAO VUKANOVIĆA zašto ćuti na tender Kliničkog centra vrijednosti 57 miliona KM?

Da je samo jedna rečenica tačna, ali samo jedna!

Dvorana od prvog dana, pa do danas košta 18 miliona KM. Banjaluka će svoje učešće u projektu sa 5 miliona KM povećati na 15 miliona KM, jer dvorana i sva infrastruktura ostaje Gradu. Drugi dio troškova je organizacija samog turnira gdje dolaze svi najbolji teniseri, što je Vlada preuzela kao svoju obavezu.

Poručio je ovo gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanvuković nakon što se na raspravi u Narodnoj skupštini Republike Srpske povela polemika od strane narodnog poslanika, Nebojše Vukanovića, oko projekata i svih onih dobrih stvari koje će biti realizovane u Banjoj Luci.

– Drugi dio kredita ide za prvi kolektor na rijeci Vrbas ( Crkvena ) i most u naselju Dolac. Interesuje me ko su ti ljudi koji mogu biti protiv nečeg ovakvog – upitao je Stanivuković.

Dodaje kako Vukanović u svojim tekstovima ne spominje koliko duga je Banjaluka vratila, te je upitao – kada već spominje Banju Luku, zašto ne spominje tendere na Kliničkom centru?

-Da li se negdje u ovim tekstovima spomene da je Banjaluka vratila 32 miliona KM kredita i da ima preduslove da gradi i radi ovakve projekte. Zašto Vukan ćuti na tender Kliničkog centra vrijednosti 57 miliona KM? Da li zato što sada radi sa Đajićem na mom opozivu – ponovo je upitao gradonačelnik Banjaluke.

Kako kaže Stanivuković, cilj nije pobijediti u opoziciji, nego pobjediti vlast.

-Iste pojave koje kritikuje u Banjaluci, u drugim opozicionim gradovima su potpuno u redu. Dvostruki aršini. Vukane prijatelju, nije cilj u politici pobijediti u opoziciji, nego pobijediti vlast.

Nastavi čitati

Politika

Vladu u Posavskom kantonu formirali bez Srba

Izglasavanje novog saziva Vlade u Posavskom kantonu, u kojoj nijedan ministar nije iz reda srpskog naroda, predstavlja novi šamar za Srbe u FBiH, a zbog takvog epiloga najvjerovatnije će biti pokrenuta i procedura ocjene ustavnosti tog organa pred federalnim pravosuđem te zatraženo aktiviranje mehanizma zaštite nacionalnog interesa.

Novi sastav kantonalne vlade potvrđen je na jučerašnjoj sjednici Skupštine kantona, gdje većinu imaju partije sa hrvatskim predznakom sa HDZ-om BiH na čelu, strankom iz koje dolazi i potpredsjednica tamošnjeg parlamenta iz reda srpskog naroda Svetlana Kamenjaš, a poslanike imaju još i SDA, SDP i PDA.

Prema navodima sagovornika “Glasa” ministarske pozicije su raspoređene tako da će u osam fotelja zasjesti Hrvati iz HDZ-a i jedan Bošnjak iz SDP-a te će taj saziv biti jedan od rijetkih, a možda i jedini nakon izbora u kojem neće biti Srba na ministarskim pozicijama. Predstavnici srpskog naroda u tom kantonu, među kojima je odbornik u Skupštini Odžaka Damir Ivetić, tvrde da su prije dvadesetak dana tražili sastanak sa Kamenjaševom, ali da je odgovor izostao. Najviše joj zamjeraju što je, kao zvanična predstavnica Srba, u tom kantonu glasala za izbor vlade bez predstavnika srpskog naroda.

– Kamenjaševa je iz reda srpskog naroda, izabrana je isključivo glasovima HDZ-a na poziciju u kantonalnoj Skupštini i federalnom Domu naroda je samo jer se izjasnila kao Srpkinja. A glasala je za neustavni sastav nove kantonalne vlade. Tamo je morao da bude barem jedan predstavnik Srba, a ovo što je bilo ovdje je isto ono na šta se HDZ stalno žali kada je u pitanju slučaj “Komšić” – rekao je Ivetić, koji je i predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a, za “Glas Srpske”.

SNSD je, posjeća, u FBiH dobio više od 7.000 glasova i nema nijedno mjesto u federalnoj izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a HDZ BiH je u Srpskoj dobio tek nešto više od 1.700 glasova te ima svog čovjeka na jednom direktorskom mjestu na republičkom nivou.

– Rukovodstva SNSD-a i HDZ-a moraju da se dogovore o saradnji u FBiH. Ako ne dođe do toga, srpski narod u FBiH će nestati jer nema svoje predstavnike – istakao je Ivetić podsjećajući da je samo jednom u poslijeratnoj istoriji u kantonalnoj vladi bio predstavnik srpskog naroda.

Potvrdio je da su na istom stanovištu svi legitimni predstavnici Srba u federalnom Domu naroda te da će nastojati da pokrenu vitalni nacionalni interes.

– Ne tražimo da ministar bude iz SNSD-a, već da bude bar jedan pripadnik iz reda srpskog naroda u Vladi Posavskog kantona – istakao je Ivetić koji je dodao da u većini kantona, od ukupno deset u FBiH, gdje su nakon izbora konstituisane vlade, imaju ministri iz reda srpskog naroda.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović kaže da su prekršena prava konstitutivnih naroda, najavljujući i to da će biti pokrenuta procedura ustavnosti Vlade pred Ustavnim sudom FBiH.

Mandatar Đuro Topić (HDZ BiH), na pitanje da li je tačno da u Vladi Posavskog kantona neće biti Srba, odgovorio je Srni: “Možda”, dodajući da će Vlada biti formirana u skladu s Ustavom da će sastav biti onakav kakav je bio u prethodnim mandatima.

Interesi

Epilog glasanja na sjeveru BiH komentarisao je i potpredsjednik Gradskog vijeća u Mostaru Velibor Milivojević (SNSD).

– Uvijek kažem da ne volim vagati koliki je i kakav ko Srbin. Međutim, u FBiH imamo situaciju da su u organima vlasti Srbi koji nisu birani srpskim glasovima i koji nikada nisu progovorili ni o jednom problemu srpskog naroda. To jasno govori da oni ne zastupaju srpski narod ni njegove interese, nego stranke iz kojih dolaze – ocijenio je Milivojević.

Nastavi čitati

Politika

UHAPŠEN BIVŠI MINISTAR RS! Bušio gume predsjedniku Osnovnog suda!

Banjalučka policija uhapsila je Milenka Vračara, saznaje Gerila. Vračar je uhapšen ni manje, ni više, nego zbog bušenja guma na više automobila.

Izvor Gerile iz istrage otkrio je da je Vračar bušio gume na automobilu Milenka Milekića, predsjednika Osnovnog suda u Banjaluci.
Na meti Vračara bili su i drugi automobili.

Milenko Vračar, inače bivši ministar finansija u Vladi RS trenutno se nalazi na kriminalističkoj obradi u Policijskoj upravi Banjaluka.

O slučaju je obaviješteno Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

Nastavi čitati

Aktuleno