Connect with us

Svijet

Tesla mora isplatiti 3,2 miliona dolara bivšem radniku

Kompaniji Tesla naređeno je da plati skoro 3,2 miliona dolara bivšem radniku afroamerikancu nakon što je dobio tužbu za rasno uznemiravanje.

Oven Diaz, operater lifta od 2015. do 2016. u fabrici u Fremontu, bio je izložen rasno neprijateljskom radnom okruženju, utvrdila je federalna porota.

Međutim, isplata je smanjena za 98 odsto u odnosu na 137 miliona dolara koliko mu je prvobitno dodijeljeno 2021. Sudija je prošle godine presudio da je početni iznos bio previsok.

U ponedjeljak je Diazu dodijeljeno tri miliona dolara kaznene odštete i 175.000 dolara odštete za emocionalni stres.

“Da nam je bilo dopušteno uvesti nove dokaze, presuda bi bila nula. Porota je dala sve od sebe s informacijama koje je imala. Poštujem odluku”, rekao je izvršni direktor Tesle Ilon Mask na Twitteru.

Mask nije naveo detalje o tome koje bi nove dokaze Tesla iznio.

U izvornoj tužbi, Diaz je tvrdio da su afroamerički radnici “naišli na prizor ravno iz ere Džima Kraua” u fabrici kompanije u Fremontu u Kaliforniji. Tvrdio je da se ovi radnici redovno suočavaju s rasističkim uvredama u fabrici i rasističkim grafitima u kupatilima.

Rasne uvrede

U tužbi je takođe navedeno da će radnici nazivati područja u kojima je afroameričko osoblje radilo s rasističkim istorijskim nazivima, kao što je “plantaža”. Navodi se da je jedan radnik čuo rasne uvrede “i to 50-100 puta dnevno”.

Godine 2021. savezni sud u San Franciscu utvrdio je da Tesla nije poduzeo razumne korake da se uhvati u koštac sa zlostavljanjem, unatoč pritužbama nadzornicima. Porota je Diazu dodijelila 137 miliona dolara odštete. U to vrijeme Tesla je osporio presudu, ali je rekao da priznaje da “nije savršen”.

U aprilu 2022. američki savezni sudija smanjio je Diazovu nagradu na 15 miliona dolara i rekao da je naknada koju su odlučili porotnici “izuzetno visoka”.

“Neka vrsta igre”

Bernard Aleksander, advokat Diaza, rekao je prošli sedmice:

“Pogled Diaza na svijet je trajno promijenjen, šta se dešava kada nekome oduzmete sigurnost”.

Aleksander je pozvao porotnike da njegovom klijentu dodijele odštetu od gotovo 160 miliona dolara. Međutim, Teslin advokat, Spiro, tvrdio je da advokati Diaza nisu uspjeli dokazati da je Tesla prouzrokovala bilo kakvu ozbiljnu, dugotrajnu štetu.

“Samo bacaju brojeve na ekran kao da je ovo neka vrsta igre”, rekao je Spiro.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno