Connect with us

Svijet

Treba li ograničiti cijenu gasa: Lideri EU ne mogu da se dogovore

Lideri EU postigli su saglasnost o slanju dodatne finansijske i vojne pomoći Ukrajini, ali nakon cjelodnevnih razgovora nisu uspjeli da donesu odluku o tome da li će i na koji način ograničiti cijene gasa.

Većina članica EU želi ograničenje cijena gasa, ali nisu saglasni o detaljima, uz mogućnosti poput ograničenja na sav gas, “dinamični koridor”, što znači ograničenje cijene na gas koji se koristi za stvaranje električne energije ili samo na gas iz Rusije.

U EU se vode diskusije o ovoj temi u proteklih nekoliko sedmica, ali do sada nije bilo rezultata.

– Svi su saglasni da je potrebno smanjiti cijene struje, ali nema dogovora o tome koje instrumente koristiti – rekao je poljski premijer Mateuš Moravijecki.

I irski premijer Majkl Martin rekao je da je još potrebno dosta posla prije nego što se pojavi sporazum.

Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je da će Evropska komisija za naredni sastanak lidera EU 20. i 21. oktobra iznijeti širi paket kratkoročnih mjera za smanjenje cijena i dugoročne korake za preuređenje tržišta električnom energijom.

NJemačka, Danska i Holandija protiv su ograničenja i izražavaju zabrinutost da bi time bilo otežana kupovina gasa za potrebe njihovih privreda i odbacuju inicijativu za smanjenje potrošnje.

Svijet

Rusija i Kina aktivno rade na stvaranju platnog sistema mimo SWIFT-a

Rusija i Kina rade na recipročnom otvaranju računa kompanija kako bi se izbjegla upotreba SWIFT-a najavio potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak.

“Sberbanka”, najveća ruska banka je šestim paketom sankcija EU ranije ove godine isključena iz SWIFT sistema, a osim “Sberbanke” iz ovog sistema su isključene još dvije velike ruske banke.

Novak je podsjetio da se plaćanja po ugovorima o isporuci gasa iz Rusije u Kinu već prelaze u nacionalne valute dvije zemlje. Osim toga, obračuni za nabavku nafte, naftnih derivata i uglja aktivno se prenose u rubljama i juanima, dodao je on.

“Takav rad omogućava sprečavanje rizika i promoviše prelazak rublje i juana u status svjetskih rezervnih valuta. S tim u vezi, Centralna banka Rusije i Banka Kine rade na mogućnosti otvaranja računa za ruske kompanije u Kini, kineske kompanije u Rusiji i stvaranje platnog sistema bez korištenja SWIFT-a”, rekao je potpredsjednik Vlade.

Novak je dodao da Rusija i Kina planiraju i zajednički razvoj proizvodnje opreme za energetski sektor.

“Danas je Kina jedan od ključnih proizvođača opreme u sektoru nafte i gasa. Već postoji bliska saradnja na snabdijevanju naftnom i gasnom opremom za projekte u Rusiji”, naglasio je on, prenose agencije.

Nastavi čitati

Svijet

Klimatski radikali u Austriji sada buše i gume na automobilima

Klimatski aktivisti postaju sve ekstremniji, i pored blokade ulica, u Austriji su sada prešli na bušenje guma na automobilima.

Grupa”The Tyre Extinguishers” tokom noći izbušila je ili ispustila vazduh iz guma na više automobila u Austriji.

Oni ističu da su sebi postavili za cilj da učine nemogućim posedovanje SUV automobila u gradskoj sredini.

Preko Tvitera ova grupa se pohvalila da je samo u jednoj noći “razoružala” više od 900 SUV-a od Njujorka do Inzbruka.

Nastavi čitati

Svijet

Kadirov potvrdio likvidaciju cijele grupe

Čečenski lider Ramzan Kadirov potvrdio je likvidiciju ukrajinske izviđačko-diverzantske grupe u Luganskoj Narodnoj Republici.

“Još jedna ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa uspešno je likvidirana u pravcu Kremene. Vojnici specijalnih snaga ‘Ahmat’ nastavljaju da opravdavaju titulu jedne od najefikasnijih borbeno spremnih jedinica. Zahvaljujući brzim i koordinisanim akcijama, uspjeli su da potpuno poraze neprijateljski odred koji je pokušao da se probije”, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

Čečenski lider je dodao da će “komanda Oružanih snaga Ukrajine morati da dopuni ionako dugu listu Ukrajinaca koji su poginuli u besmislenoj borbi za zapadne vrijednosti”, prenosi “b92”.

Nastavi čitati

Aktuleno